Recept za ljubavnu sreću

Sedam načina kako da se u partnera gotovo svakodnevno iznova zaljubiš

Duge veze ponekad mogu dovesti do rutine u odnosu. Zbog toga se može dogoditi da zaboravimo zašto smo u svog partnera zaljubljene, no kako bi to spriječila, mi imamo sedam zlatnih pravila koje čine recept za dugoročnu sreću u vezi.

nathan-dumlao-EdULZpOKsUE-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Svi znamo za prekrasan osjećaj leptirića u trbuhu koji nas obuzme kada smo friško zaljubljeni. No, kako taj osjećaj zadržati u dugoj, višegodišnjoj vezi? To je već veći izazov, no svakako nije neostvariv zadatak. Uz pomoć savjeta stručnjaka i nekoliko trikova, postoji način kako da se ti i tvoj partner svakodnevno iznova zaljubite jedno u drugo i baš nikad ne izgubite strast u vezi koja je bila prisutna na samom početku.

Image
Ljubavni brodolom

Prekid nikad nije lagan: Kako preživjeti kraj ljubavi?

U nastavku ti stoga donosimo sedam zlatnih savjeta i trikova koje trebaš svakodnevno pratiti, a koji će rezultirati time da ti i tvoj ljubavni partner pronađete recept za trajnu sreću u odnosu - i baš nikad ne izgubite snažan ljubavni žar.

Prepoznaj pozitivne stvari u odnosu

Stručnjaci stalno govore da općenito u životu, ali i u odnosima, trebamo fokus staviti na pozitivne stvari. Naravno da u svakoj vezi ili braku postoje problemi, no ako svjesno odlučiš primarno staviti pažnju na lijepe zajedničke trenutke te radiš na stalnom osjećaju zahvalnosti prema partneru, vrlo vjerojatno ćeš se i puno duže osjećati zaljubljenom. Zbog toga se trudi uočiti sitnice koje voliš kod partnera i pokaži mu da ih zbog njih cijeniš, vrlo vjerojatno će i on početi iskazivati iste sitne geste pažnje prema tebi te ćete se tako naći u začaranom krugu toplog ljubavnog odnosa. A tko to ne želi?

Image

Svakodnevno razgovarajte

Umjesto da nakon posla stignete kući i automatski upalite TV te sjednete pred njega bez puno priče i razgovora, potrudi se nagovoriti partnera da svakog dana izdvojite barem 20 do 30 minuta baš za "update" u vezi vašeg dana, osjećaja, problema s kojima se nosite. Automatski ćete se osjećati poletnije, zaljubljenije i povezanije, a vjerojatno će vam se dogoditi i da se nekad toliko upletete u priču da nećete ni primijetiti da je prošlo puno više od pola sata razgovora. Stoga, odvedi dečka na večeru i zabrani mu da gleda mobitel - samo razgovarajte i ubrzo ćeš otkriti da se ponovno zaljubljuješ kao i na početku veze.

Image

Radite na intimnosti

Seks je bitan segment svake veze i ne smiješ ga zapostaviti. Seksolozi kažu da bi za održavanje strasti u dugim vezama trebalo jasno komunicirati, igrati se s fantazijama i skrivenim željama te eksperimentirati u krevetu. Na taj ćeš način zajamčiti dugotrajnu strast u svom odnosu, a ti i tvoj partner nikada nećete zapasti u seksualnu rutinu. Potrudi se inicirati seks i pokazati partneru koliko ga želiš - nakon nekog vremena bi se stvari u spavaćoj sobi trebale češće i vatrenije odvijati bez puno muke. Uostalom, dokazano je da što se više seksamo, to nam seks više treba - zbog toga kreni u akciju i popravi vaš prosjek.

Image

Zajedno se smijte

Smijeh je lijek. Smijeh poništava štetno djelovanje stresa na mozak, opušta nas i luči nam u organizmu hormone sreće, a najljepše je ako se svakog dana smiješ s partnerom. Neovisno o tome koji će biti razlog vašeg smijeha, izdvojite vrijeme i smijte se zajedno. Seriji, ljudima ili vašim internim šalama - posve je nebitno, važno je samo da se s dečkom ili mužem povežeš na način koji će vam oboje dovesti zadovoljstvo. A smijeh to zasigurno hoće.

Image

Odmah iskomunicirajte probleme

Kao što znamo, dobra, iskrena i pravovremena komunikacija je ključ svakog zdravog odnosa, a ne samo ljubavnog. Ključ sreće u vezi je taj da sve svoje probleme, zamjerke i povrijeđenosti dobro, jasno i mirno iskomunicirate i tako date jedno drugome na znanje što vas smeta, zbog čega ste povrijeđeni i što biste možda željeli u odnosu promijeniti. Kada naučimo kako komunicirati na način da istovremeno ne napadamo drugu osobu, odnos postaje kvaliteteniji i dublji, a potencijal za dugoročnu sreću izraženiji.

Image

Flertajte

Kada si u dugoj vezi, često je i lako zaboraviti na to koliko flertanje može biti zabavno. Flert, kao na početku veze, može odnos začiniti i revitalizirati, a vjerojatno će vas oboje i podsjetiti na to kakve ste osjećaje jedno prema drugome gajili na početku veze, kada je strast uzavrela, a zaljubljenost vatrena. Podsjeti se stoga svako toliko da partneru pokažeš koliko ga voliš i želiš, te ga izazivaj na male seksualne nepodopštine. Recimo, senzualno mu dotakni koljeno u javnosti ili ga pak strastveno poljubi kada to ne očekuje. Vjeruj nam, strasti među vama brzo će se rasplamsati, a opet ćete se osjećati zaljubljeno kao i na početku veze.

Image

Nemojte stalno biti zajedno

Za kraj, važno je naglasiti kako psiholozi tvrde da je jedan od ključnih aspekata uspješnosti veze mogućnost da oboje budete sami, odvojeni, jedno bez drugoga. Naime, psihološke studije pokazuju da je iznimno štetno za odnos ukoliko su parovi neprestano zajedno. Tako se povećavaju šanse da si krenu ići na živce, a ako si pak date malo odmaka, veća je mogućnost da ćete shvatiti koliko si nedostajete. Nedostajanje je ključ sretne veze jer nas stalno iznova podsjeća što cijenimo i volimo kod svog partnera. Zbog toga se nemoj bojati otići sama na vikend ili pustiti partnera da ode negdje s dečkima - odvojeno vrijeme i malo mira za sebe i svoje misli dobro će vam koristiti i za vašu vlastitu psihu i za vaš odnos.

Image