Sve je stvar ravnoteže

Suprotnosti se (ne) privlače: Može li brak između introverta i ekstroverta uspjeti?

Prema mišljenju stručnjaka, introvertno-ekstrovertni brak može funkcionirati dugoročno, ako su oba partnera spremna slijediti određena 'pravila'

pexels-asad-photo-maldives-1024960.jpg
Foto: Pexels

Već je odavno poznato da se suprotnosti privlače, stoga u današnjem društvu odnosi između ekstrovertiranih i introvertiranih osoba nisu tako rijetki. I dok su introverti osobe koje su pomalo povučene i vole samoću, ekstroverti su otvoreni i druželjubivi. Može li se onda između osoba čije su osobnosti toliko različite razviti skladan odnos?

Image
Savjeti odvjetnice za razvode

7 stvari koje trebaš znati o braku ako želiš izbjeći razvod

Prema mišljenju stručnjaka, introvertno-ekstrovertni brak može funkcionirati dugoročno, ako su oba partnera spremna slijediti određena 'pravila' koja će pozitivno utjecati na njih kao pojedince, kao i na njihov odnos.

Ako se osobe u takvom braku vole i poštuju, onda će s vremenom naučiti kako prihvatiti temperament onog drugog te živjeti u harmoniji. U nastavku otkrivamo nekoliko važnih savjeta koji mogu pozitivno utjecati na odnos između introverta i ekstroverta.

Budi svjesni svojih razlika

Najvažniji 'sastojak' zdravog odnosa između introverta i ekstroverta je svjesnost. Iako se u posljednje vrijeme sve češće govori o introvertiranim ljudima, činjenica je da je društvo i dalje uvelike podređeno ekstrovertima. Postoje ključne razlike između introvertirane i ekstrovertirane osobnosti i jako ih je važno imati na umu za kreiranje uspješnog odnosa. Oba partnera trebaju prihvatiti da su stvari po kojima se razlikuju normalne. Također, nije u redu misliti da nešto nije u redu s drugom osobom ili pak čekati/očekivati da se ona promijeni.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Poštujte međusobne potrebe za energijom

Energija je jedna od najvažnijih razlika između introverta i ekstroverta. I dok se ekstrovertirani ljudi osjećaju energično kada su u društvu i kada se oko njih nešto događa, introverti, s druge strane, brže troše svoju energiju u takvim društvenim situacijama. Nakon toga potrebno im je vrijeme tišine i samoće da bi se 'resetirali'. Za jednog introverta, to vrijeme samoće od vitalnog je značaja za njihovo blagostanje. Prema tome, jako je važno da partneri međusobno poštuju svoje različite potrebe za energijom i društvenim aktivnostima.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Svaki od vas treba zadovoljiti svoju žudnju za vrstom druženja koju preferira

Uvriježeno je mišljenje da su introverti antidruštveni, no malo je introverta koji su baš potpuni pustinjaci. Stvar je u tome da ekstroverti i introverti naprosto preferiraju različite vrste druženja s drugima. Ekstroverti najčešće imaju velik broj prijatelja i poznanika, dok je taj krug kod introverta puno manji. Ekstroverti vole grupne rasprave, dok introverti obično preferiraju dublje i smislenije razgovore jedan na jedan. Da bi odnos funkcionirao, ključno je prihvatiti te razlike i pronaći načine kako će obje strane dobiti onakvu vrstu druženja koja im je potrebna.

shimmer fallback

Naučite kvalitetno komunicirati i zajednički donositi važne odluke

Da bi odnos, veza ili brak, između introvertirane i ekstrovertirane osobe funkcionirao, otvorena i iskrena komunikacija je ključna. Introverti i ekstroverti na različite načine obrađuju informacije. Ekstroverti često razmišljaju naglas, dok introverti obično sve moraju procesuirati iznutra prije nego što progovore. Zbog toga, mogu se javiti poteškoće kod zajedničkog donošenja odluka. Ključno je da ekstrovert dopusti svom introvertiranom partneru da najprije nasamo analizira i obradi određene informacije, a nakon toga slijedi zajednički razgovor. Pritom obje strane moraju biti svjesne međusobnih razlika i imati razumijevanje jedno za drugo.

shimmer fallback

Pažljivo podijelite odgovornosti

Biti u braku s nekim tko je u potpunosti suprotan od nas ima svojih prednosti. Primjerice, to može olakšati podjelu kućanskih zadataka i odgovornosti. Ekstrovertima će više odgovarati obaveze koje uključuju interakciju s drugima i dozu dinamike poput sastanaka i telefonskih poziva, dok će introverti preferirati drugačije aktivnosti, poput upravljanja financijama, kuhanja, planiranja i čišćenja.

shimmer fallback

Promijenite dinamiku

Kada partneri prihvate međusobne razlike, odnos postaje puno zdraviji i sretniji. Nema smisla da ekstrovert tjera introverta da bude društveniji. Introvert se neće promijeniti, stoga je nužno promijeniti takvu dinamiku kako nijedna strana ne bi osjećala pritisak da djeluje u suprotnosti sa svojim pravim karakterom.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.