TIPIČNE ZABLUDE

Mitovi o muškarcima u krevetu: 5 popularnih predrasuda koje su daleko od istine

Vjerojatno si više puta čula da je muškarcima samo jedno na pameti ili da su svi muškarci preljubnici jer je to 'zapisano u genetskom kodu'. Naravno, riječ je o mitovima, a evo u koje još bajke trebamo prestati vjerovati

profimedia-0295716921.jpg
Foto: profimedia.hr

Dobro znaš, na temelju tako reći vlastitog iskustva, koliko su mitovi vezani za žensku seksualnost daleko od istine – od onih da žene ne masturbiraju, do onih da muškarci imaju snažniji libido. Kad su u pitanju muškarci u krevetu, postoji jednak broj zabluda koje nemaju nikakve veze s istinom, ali su ipak vrlo rašireni i mnoge žene u njih vjeruju. No, zašto i kako se rađaju ovakvi i slični mitovi?

Image
Vrijeme je za iskrenost

Ne budi 'fake': Zašto nikad ne bi trebala odglumiti vrhunac?

U nekim slučajevima takvim se pričama nastoje izbjeći neke neugodnosti u spavaćoj sobi. U drugim pak, riječ je o tome da se laži koriste kao izgovor za loše ponašanje. Ponekad je čak riječ o bajkama koje ne služe ničemu drugome do pumpanju ega. Kako god bilo, za zdrav i kvalitetan seksualni život žena i muškaraca bitno je o seksu govoriti iskreno i iznositi samo točne i provjerene informacije – zato je krajnje vrijeme da razotkrijemo 5 čestih i vrlo raširenih mitova o muškoj seksualnosti:

Erekcija i uzbuđenje su jedno te isto

Vlada predrasuda kako je to da je muškarac seksualno uzbuđen uvijek vrlo očito – jer se manifestira kao erekcija. Ipak, u stvarnosti erekcija može izostati. Uzrok tomu može biti stres, umor, bolest ili zabrinutost. Većina muškaraca povremeno ima problema s erekcijom i to je zapravo normalna pojava, iako muškarci strahuju od nje. Ovo je ujedno i glavni simptom radi kojeg se muškarci odluče potražiti pomoć urologa. S druge strane, erekcija nije nužno znak seksualnog uzbuđenja jer postoji i tako zvana reaktivna erekcija s kojom, na primjer, muškarci ujutro bude, osobito oni mlađi. Ova erekcija nema veze s eventualnim erotskim snovima kako mnogi misle.

"Spontane su jutarnje erekcije primijećene već kod muških fetusa u maternici," tvrdi britanska seksologinja Uta Demontis.

Image
Foto: Pexels

Vazektomija negativno utječe na seksualni život

Vazektomija je zahvat koji se može smatrati sasvim pouzdanom zaštitom za parove koji žele izbjeći neželjenu trudnoću. Ipak, mnogi muškarci strahuju od toga jer smatraju kako bi vazektomija mogla imati negativne posljedice na njihovu izvedbu u spavaćoj sobi. Takve su brige, tvrde liječnici, neutemeljene.

"Vazektomija nema nikakvog utjecaja na erekcije, orgazme, ejakulaciju, ni na libido. Zapravo ima samo pozitivan utjecaj jer seks postaje puno opušteniji s obzirom na to da je ovaj način kontracepcije 100 posto siguran", pojašnjava Volker Wittkampf, njemački urolog, autor i seksolog.

Ipak, valja napomenuti kako vazektomija ne šiti od seksualno prenosivih bolesti.

Solo igra ne utječe na izvedbu u krevetu

Masturbacija, muška ili ženska, zdrava je na više razina. Osim što pozitivno utječe na naše fizičko zdravlje, pomaže nam da otpustimo stres i naučimo više o svom tijelu i tome što nas uzbuđuje. Koliko je kome solo igre dovoljno vrlo je individualna stvar, ali treba priznati kako samozadovoljavanje ipak može imati utjecaja na vruće igrice u paru. Naime, ako se u ovoj praksi koristi pornografija, što češće čine muškarci, moguće je da naviknemo naš mozak pa nam postane moguće uzbuditi se uvijek samo na istu i točno određenu stvar ili scenarij. Također, ako je masturbacija česta, moguće je da se naše tijelo navikne na uvijek isti pritisak ili način dodira pa možemo imati problema kad u ovo uključimo i našeg partnera ili partnericu.

Seks utječe na sportska postignuća

Vjerojatno si čula kako neki treneri inzistiraju da njihovi igrači apstiniraju od seksa uoči važnih utakmica ili sportskih natjecanja. Vrlo je rašireno vjerovanje kako prakticiranje igrica pod plahtama može utjecati na sportska postignuća - i to u negativnom smislu. No, istraživanja zapravo pokazuju da ovo svoje nije u međusobnoj vezi ili je ta veza zanemariva.

Image
Foto: Pexels

Muška G-točka ne postoji

Ideja o prostati kao muškoj G-točki nekim muškarcima stvara nelagodu, budi sram i čini ih nesigurnim vezano za njihovu seksualnost uslijed pritiska društvenih očekivanja. Ipak, veza između stimulacije prostate i intenzivne ugode sasvim je stvarna. Mušku je G-točku moguće doseći s vanjske strane ili pak s unutarnje, putem anusa. Riječ je o točki koja se nalazi između analnog otvora i muških genitalija, a stimulacijom koje muškarac može postići orgazam - i to prilično intenzivan.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO BITI SRETAN?