Stvari se mijenjaju...

Preskačeš poljupce pod plahtama? Nisi jedina

Stres, tempo života i digitalna revolucija uspjeli su iz kreveta izgurati nježnost i poljupce. To najbolje znaju oni u 30-ima koji poljupce šalju samo na selfijima ili oni desetljeće stariji koji su toliko nervozni i napeti da nemaju vremena za ljubljenje

profimedia-0323526928.jpg
Foto: Profimedia.hr

Poljupci su sastavni dio seksa. Ili možda ipak nisu? U vrućim filmskim scenama sve pršti od poljubaca, no je li tako i doma pod plahtama. Prema najnovijim istraživanjima, mlađe generacije ne preferiraju ljubljenje tijekom seksa. Te su dvije radnje odvojili.

Image
'Ghosting'

4 glavna razloga zašto se muškarci ne jave nakon seksa

Studija provedena 2019. i objavljena u časopisu Journal of Sex & Marital Therapy pokazala je da se većina ispitanika mlađih od 30 godina ne ljubi dok vodi ljubav. Njih 20 posto kao razlog navodi činjenicu da su im poljupci preintimna stvar. Jedna od pet anketiranih osoba, nevezano za dob i spol, kaže kako ljubljenje uopće ne voli. U ostale razloge zbog kojih se partneri ne ljube spadaju zadah, manjak strasti, osoba koju treba poljubiti (mnogima njihov partner jednostavno nije osoba s kojom se žele ljubiti). U istraživanju je sudjelovalo 1493 ljudi, a većini je najbitnije u seksu, osim orgazma, maženje. Poljupci su važni za 61 posto ispitanih.

shimmer fallback

Također, pokazalo se da se monogamni parovi najmanje ljube, ali i najmanje maze. Tijekom posljednjeg seksualnog odnosa, odnosno nakon njega, samo su se 32 posto monogamna ispitanika mazila sa svojim partnerom ili partnericom. Oni koji to najrjeđe čine - ljube se i maze - najčešće su oni u 40-im godinama života. Na žalost, time mnogo propuštaju. "Bilo kakav dodir, a osobito maženje i ljubljenje u tijelu dovodi do pojačanog lučenja oksitocina, hormona ljubavi koji je zaslužan za dostizanje orgazma, ali i jačanje veze između dvije osobe", objašnjava seksualni terapeut William Cole za portal Mbg.

Oni koji to najbolje znaju su mladi i stariji. Sjeti se samo sebe u ranim 20-ima. Ne trebamo ništa dodavati, zar ne? Ustvari trebamo, danas se mladi ne ljube toliko, no grle se i maze za vrijeme seksa, a i to se računa.

I oni iznad 60 znaju uživati u seksu puno više, no što to znaju 40-godišnjaci. Ljube se i grle kao i u mladosti. Istina, jedan od razloga je taj što iz razno raznih zdravstvenih razloga manje prakticiraju penetrativni seks, no bitno je da znaju kako ga nadomjestiti. Na koncu, seks za svaku osobu znači nešto drugo, kao i poimanje ljubljenja. Nekome je poljubac i sama pusa, dok drugi u njega ne računa ništa osim strastvenog francuskog poljupca. Dok se dvoje nalazi na istoj valnoj duljini pod plahtama, seks će biti sjajan, kako god ga mi klasificirali. I bez poljubaca i s njima.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.