ZAJEDNO PRIPREMAJTE OBROKE

Ljubav zaista ide kroz želudac - potvrdilo je to istraživanje

Zašto se kaže da ljubav ide kroz želudac? Pa postoji poprilično dobar razlog – hrana povezuje i zbližava

Hrana i ljubav
Foto: Pexels

Svi su čuli za izreku da ljubav ide kroz želudac, a čini se da je to točno. Prvi dejtovi i upoznavanja često se odvijaju u restoranu ili uz ukusne zalogaje. Zalogaji su uz nas i kad za obiteljskim stolom predstavljamo novog partnera, a uz zajedničko pripremanje obroka parovi često provode kvalitetno zajedničko vrijeme. Još je istraživanje staro više od 30 godina pokazalo da zajedničke aktivnosti poput kuhanja povećavaju zadovoljstvo brakom (Orthner i Mancini 1990.).

Image
'Medo moj i šećeru'

'Medu moj šećeru': Parovi koji si 'tepaju' sretniji su u vezi

Otpočetka je važno znati što druga strana voli i kakve su joj prehrambene navike jer se to pokazuje kao važna sitnica u odnosu. Recimo, jedna se strana hrani zdravo, a druga živi na brzoj hrani? E, tu bi brzo moglo doći do sitnih razmirica. Bitno je znati i jede li osoba meso.

No, to nije sve. Sigurno znaš da postoji više jezika ljubavi – a hrana je također jedan od načina izražavanja ljubavi.

Hrana zbližava i povezuje

Zajedničkom pripremom obroka parovi se smiju, uče i upoznaju, a obrok iznenađenja ili romantična večera također može pozitivno utjecati na odnos. Istraživanje provedeno među 2000 Amerikanaca pokazalo je da je hrana univerzalan jezik ljubavi za gotovo dvije trećine ispitanika, dok skoro polovica ispitanih obožava iznenaditi drage ljude ukusnim obrokom. Domaći obrok je na listi omiljenih premda su neki skloni pripremi plate ili pak deserta. Ukusnim obrokom čak 53 posto ispitanih želi poručiti ''Volim te'', iskazati zahvalnost ili utješiti dragu osobu.

Stoga je mnogima jako važno da njihov partner zna što vole, a što ne vole jesti te koji im je omiljeni obrok. I nama se čini da je jako lijepo kad nas netko iznenadi omiljenim jelom – ili kad se dogovorimo da ga pripremamo s partnerom. Onda su zalogaji još slađi. Ipak ste u tu pripremu uložili truda i utkali malo ljubavi, a to je najvažnije. Trud se pamti i računa.