Problemi u vezi

Ljubav ne smije boljeti: Znakovi da si u toksičnoj ljubavnoj vezi

Jesi li ikada bila u vezi u kojoj si sumnjala u sebe? Vrlo je moguće da je takav odnos bio toksičan. Svi smo čuli za ovaj izraz, ali kako ga prepoznati?

milan-popovic-FHvpa4-Fpu8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Često se u životu nađemo u vezama u kojima se ne osjećamo dobro, stalno smo nesretni ili se osjećamo sputano. No, zbog početne zaljubljenosti ponekad je vrlo teško otkriti o čemu se radi i jesmo li stvarno u toksičnoj vezi?

Image
Novi početak

Ljubav nakon razvoda: Savjeti stručnjaka za dejtanje nakon rastave

"Toksična ljubavna veza je ona u kojoj se jedan ili oba partnera osjećaju zarobljenima, kontrolirano ili iscrpljeno od strane onog drugog", objašnjava edukatorica za odnose Shula Melamed. "Mogu biti emocionalno, psihološki ili fizički nasilne, a može se događati sve odjednom. Svaka je veza težak posao i uvijek postoji kompromis, ali toksičan odnos je onaj u kojoj se partneri ne podržavaju na zdrav način", dodaje dalje za Mindbody Green.

Određeni problemi, poput emocionalne ovisnosti i narcisoidnosti, također su česti u toksičnim odnosima. "Bilo koja toksična veza podrazumijeva da postoji nešto potencijalno štetno za osobu (ili obje osobe) u toj vezi", dodaje terapeutkinja Wendy Behary. U takvom odnosu osobe sumnjaju u vlastitu stvarnost, vrijednosti, ali i gube samopoštovanje.

Znakovi toksičnog odnosa

Stalno žrtvovanje svojih potreba

Ovakve veze mogu rezultirati čestim odustajanjem od svojih potreba. "Osoba osjeća da gubi svoj glas, mišljenje, želje, ali i vlastite potrebe", objašnjava Behary.

Osjećaj nevidljivosti

"Toksični odnosi su također oni u kojima se ne osjećamo prihvaćenima onakvima kakvi jesmo; možemo se osjećati kao autsajder ili da nas se stalno osuđuje", kaže Will Cole. Ako ovaj osjećaj potraje može se dogoditi da se osjećamo nevidljivo i kao da gubimo sebe. Možda se zateknemo da radimo stvari koje ne želimo i sumnjamo u sebe i svoje vrijednosti.

shimmer fallback

Usamljenost

"Loše veze vrlo su usamljene. One stvaraju osjećaj usamljenosti jer nema prave intimnosti, osobne povezanosti i empatičnog prilagođavanja", kaže Behary.

Partneri izvlače najgore jedan iz drugog

Zdrave veze donose najbolje od oba partnera, a loši odnosi će učiniti upravo suprotno. "Neki su ljudi jako loši parovi i neće utjecati dobro jedan na drugoga. Čak će izvući neke najgore stvari iz druge osobe", kaže Melamed.

shimmer fallback

Iscrpljenost je vrlo česta

"Toksični odnos je onaj u kojem se neprestano osjećamo iscrpljeni, loši smo prema sebi, emocionalno ili fizički se osjećamo nesigurnima. Ključno je da ako se često osjećamo loše, onda se radi o toksičnoj vezi", Cole.

U odnosu postoji kontrola

U toksičnim vezama, posebno ako se radi o narcisoidnosti, Behary kaže da će postojati određena razina kontrole u kojoj jedan partner može dominirati nad drugim. To može biti fizički, ali i emocionalno. "Partner može kod druge osobe stvarati osjećaj da nije dovoljno dobra ili on odlučuje o tome što se događa u vezi."

shimmer fallback

Snažna ljubomora

Gdje postoji kontrola, često postoji i ljubomora. Toksični odnosi često proizlaze iz nesigurnosti ili potrebe za kontrolom određenih situacija. Ljubomora se može očitovati iz ovih ponašanja i obrazaca.

Nedostatak samopoštovanja

"Obično se u toksičnim vezama stalno nanosi šteta partneru, a općenito nema prijateljstva, već samo prezir i ogorčenost", napominje Behary.

Nedostatak komunikacije

Partneri u ovakvoj vezi teško rješavaju nesuglasice. "Uvijek kažem da se zdrave veze razliku po tome što se partneri bore da veza uspije", napominje Melamed. "I tu dolaze stvari poput zdravog kompromisa - pokušavajući prihvatiti perspektivu druge osobe s empatijom i ranjivošću."

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.