Znakovi da si u zdravoj vezi

Dobar znak: Sedam 'zelenih zastavica' na koje trebaš obratiti pažnju u vezi

Osim 'crvenih zastavica' u vezi, važno je prepoznati i one zelene, koje nam ukazuju u to da se nalazimo u zdravoj vezi koja ima budućnost. Na ovih sedam moraš obratiti pažnju

zelene-zastavice.jpg
Foto: Unsplash

Već smo pisale o takozvanim 'crvenim zastavicama' u vezi, situacijama i postupcima koji nisu baš poželjni, a kakvima često svjedočimo u vezama. No jednako su važne, ako ne i važnije, 'zelene zastavice', koje bi mogle ukazati na to da se nalaziš u zdravoj vezi koja ima budućnost, i da si s partnerom koji te zaista voli i cijeni.

Image
Uoči ih na vrijeme

'Crvene zastavice': Upozoravajući znakovi u vezi koje nikad ne bi trebala ignorirati

Prije nego što uopće možeš prepoznati te zelene zastavice, važno je odgonetnuti koje su tvoje temeljne potrebe u vezi, a nakon toga obrati pažnju na neke općenite zelene zastavice u vezi, koje funkcioniraju kao pokazatelji da si u zdravoj vezi i da si kompatibilna sa svojim partnerom. Zelene zastavice također mogu poslužiti kao svojevrsni putokazi koji će ti pomoći da odrediš jesi li zainteresirana za bolje upoznavanje osobe i ostvarivanje romantične veze. A što više zelenih zastavica u vezi prepoznaš, to je vjerojatnije da ćeš htjeti nastaviti tu vezu.

Postoje neke univerzalne zelene zastavice u vezi za koje stručnjaci kažu da od njih svatko od nas može imati velike koristi - u nastavku smo izdvojile njih sedam, a ako ti zvuče kao nepoznanica, to je vjerojatno znak da nisi u zdravoj vezi i da ju trebaš prekinuti prije nego li bude prekasno.

Tvoj partner uspostavlja i održava kontakt očima

Na početku svake nove veze, uspostavljanje kontakta očima važno je kako bismo osobi dali do znanja da nam je stalo do nje, za Well+Good kaže certificirana seksualna i bračna terapeutkinja Jacqueline Mendez. Kada dvoje ljudi održavaju kontakt očima, to im također može pomoći da se opuste, ali i olakšati međusobno povezivanje jer su usredotočeni jedno na drugo, a ne na ono što se nalazi u njihovoj okolini. To zauzvrat može dovesti do prisnijeg razgovora u kojem se obje strane osjećaju viđeno.

Image
Foto: Pexels

Poštuje tvoje "ne"

Mendez ističe da je to vrlo velika i važna stvar. "Tvoje 'ne' je ne i za to nije potrebno objašnjenje i nema daljnjih pregovora", dodaje ona. Recimo da te tvoj partner pozove na druženje nakon posla, a ti si imala vrlo naporan dan i sve što želiš je stići kući i malo biti sama. Ako on ima razumijevanja za tebe i jednostavno kaže, "u redu, možemo se družiti drugi put", to je zelena zastavica i znak da poštuje tvoje "ne" i granice koje postavljaš. A poštivanje granica ključno je u svakoj vezi.

Image
Foto: Pexels

Otvoren je za razgovore o vašoj vezi

Ako osoba s kojom si tek ušla u vezu pokušava izbjeći razgovore o tome što je i tebi i njemu potrebno u vezi, to nikako nije zelena zastavica. Osim što na taj način odbacuje tvoje želje, to također može ukazivati na to da ne zna ni svoje vlastite želje i potrebe, što može značiti da neće moći zadovoljiti tvoje. Važno je da, prije nego što vaša veza postane ozbiljna, oboje jasno iznesete svoje želje i potrebe kako se kasnije ne biste razočarali.

Image
Foto: Pexels

Dobro poznaje sebe

Osoba koja dobro poznaje sebe vjerojatno je ranjivija, jer ako razumiješ sebe, lakše je biti otvoren i iskren prema drugima. A ako je netko svjestan onoga što mu je potrebno u vezi, to je velika zelena zastavica. No, kako možeš znati da on sebe tako dobro poznaje? Prema stručnjakinji za veze Laurel House, dobar pokazatelj je to ako se brine o sebi. "Možda vježba, možda se zdravo hrani, možda je sebi prioritet", kaže ona za Well+Good i dodaje da je takvo ponašanje znak da je osobi ugodno kada je sama sa sobom, što je pokazatelj zdravog odnosa sa sobom. A ako osoba ima takav odnos sa sobom, onda će ga imati i s drugima.

Image
Foto: Pexels

Poručuje ti da mu je stalo do tebe, čak i kada ne provodite vrijeme zajedno

Kada tek uđete u vezu, možda nećete svaki trenutak provoditi zajedno i moguće je da tu osobu vidiš samo nekoliko puta tjedno. Ako je to slučaj, ali ti se on u međuvremenu javi, Mendez kaže da je to zelena zastavica. To pokazuje da te još uvijek cijeni kao ljudsko biće, čak i kad nije s tobom, dodaje Mendez. To može biti neka jednostavna gesta poput slanja poruke kako bi ti dao do znanja da misli na tebe.

Image
Foto: Pexels

Uključuje te u dugoročne planove

Naravno da ne biste trebali rezervirati putovanje šest mjeseci unaprijed ako ste tek ušli u vezu i da još ne razmišljate o vjenčanju. Ovdje se radi o tome da te tvoj novopečeni partner vidi u svojoj bliskoj budućnosti. Dugoročno ne mora biti mjesecima unaprijed, a čak i ako te i dalje zove na spojeve jako je dobar pokazatelj i velika zelena zastavica u vezi, jer pokazuje da je ta osoba zainteresirana za to da te bolje upozna.

Image
Foto: Pexels

Nije usredotočen samo na vaš fizički odnos

Naravno da je fizički odnos i seks važan u svakoj vezi, no na početku veze važnije je upoznati osobu kroz razgovor. Ako tvoj partner nije usredotočen samo na vaš fizički odnos, već si daje truda da te bolje upozna, to je jako dobar znak da ste na putu prema nečemu dobrom.

Image
Foto: Pexels