Karakteristike zdrave veze

Jeste li stvoreni jedno za drugo? Ovi znakovi to pokazuju

Ako u vašem odnosu prepoznaješ ove stvari, čestitamo ti, pronašla si onog pravog, osobu s kojom možeš graditi budućnost

pexels-los-muertos-crew-8405640.jpg
Foto: Pexels

Savršenstvo ne postoji, no treba mu težiti. Zbog toga ne pristaj na ljubavni odnos u kojem nisi potpuno zadovoljna. Imaj na umu da s tom osobom želiš provesti cijeli život i stvari moraju funkcionirati.

Image
Foto: Pexels

Kada kažemo potpuno zadovoljna, to ne znači da frajer oko tebe treba skakutati i udovoljavati ti u svemu, već da ti u ključnim stvarima odgovara, a i ti njemu. Da je tako, otkrit ćeš po ovih osam znakova zdrave veze. Ako su oni dio vašeg odnosa, na odličnom ste putu da zauvijek ostanete zajedno i izgradite odnos koji nitko ne može poljuljati.

Image
Nevolje u raju

Problemi u ljubavnim vezama koji s vremenom postaju samo gori

Ne osuđujete jedno drugo

Kada s nekim dijeliš život, s njim ti mora biti ugodno. Kraj te osobe bi se trebala osjećati potpuno slobodno i sigurno, biti u stanju reći joj sve i dozvoliti si ranjivost. Pretpostavka za ovakav odnos je da jedno drugo ne osuđujete, već da ste puni međusobnog razumijevanja i podrške.

Image
Foto: Pexels

Ne vrijeđate se

Kada živiš s nekim, sasvim je prirodno da se s tom osobom i posvađaš. No, u dobroj vezi svađe će biti konstruktivne, ustvari to i ne bismo mogli nazvati svađama već burnim raspravama nakon kojih se obvezno mirite. U zdravim raspravama nema vrijeđanja i ponižavanja.

Image
Foto: Pexels

Seks vam je redovit

Budimo iskreni, seks je bitan element romantične veze i ako ga nema ili je vrlo rijedak, vas dvoje ste mladi i zdravi, nešto u vašem odnosu ne funkcionira. Iskreno popričajte i pokušajte poboljšati stvar.

Image
Foto: Pexels

Poštujete se

Ovdje nemamo što pojašnjavati. Duboko međusobno poštovanje temelj je kvalitetne veze. Povjerenje, prijateljstvo, ljubav, intima - sve to izvor ima u poštovanju.

Image
Foto: Pexels

Povjerenje

Bez povjerenja, nema ni kvalitetnog odnosa. Ako ti partner ne daje razloga za sumnju, nema mjesta ni ljubomori. U kvalitetnoj vezi neće se dizati frka ako jedno od vas izlazi s prijateljima ili ide na poslovni put s kolegicom/kolegom. Povjerenje se gradi, no krhko je i vrlo ga je lako uništiti. Ljudi koji se vole sve će učiniti da ne izgube međusobno povjerenje.

Image
Foto: Pexels

Kompromis

Biti kompatibilan s nekim, ne znači voljeti sve što ta osoba voli i obrnutu, no ako ti je iskreno stalo do nekoga, stalo ti je da taj netko bude sretan i zbog njega ćeš sudjelovati u aktivnostima koje ga usrećuju. Isto će i ta osoba učiniti za tebe. Bez kompromisa vrlo brzo će veza postati neodrživa, kao i ako kompromis postoji samo s jedne strane.

Image
Foto: Pexels

Prošlost ostaje u prošlosti

Nitko ne voli slušati o bivšima, a osobito je loše ako su ti bivši još uvijek na neki način aktualni, a da to nije prijateljski odnos. U kvalitetnoj vezi partneri prošlost ostavljaju u prošlosti i ne smetaju im tuđi bivši partneri. Nerealno je očekivati da si svom dečku ili suprugu prva, ako ste se, primjerice, upoznali u kasnim 20-ima ili još kasnije. Ako ti to smeta, sjeti se da su upravo one prije tebe, njega oblikovale u osobu u koju si se zaljubila.

Image
Foto: Pexels

Isti ciljevi

Ne možeš očekivati da netko ima potpuno iste planove za budućnost, kao što su tvoji, no u onim glavnima, poput toga želite li obitelj ili ne, gdje želite živjeti i tome slično, trebali biste dijeliti.

Image
Foto: Pexels