Savjeti stručnjaka

Kako 'resetirati' želju za seksom u novoj godini? Isprobaj ove trikove

Korisni savjeti koji će pozitivno utjecati na tvoj libido

we-vibe-wow-tech-1q0r2uvFYIs-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Živimo u stresnim vremenima i užurbanim tempom, a sve to može negativno utjecati i na naš seksualni život. Nizak libido može biti uzrokovan brojnim faktorima, a upravo su stres, nedostatak intimnosti te brojne obaveze neki od najčešćih razloga zbog kojih brojni parovi imaju problema s lošim seksualnim životom.

Image
Tajne dobrog seksa

Sedam navika parova koji imaju vrući seksualni život

Iako se u odnosima ne vrti sve oko seksa, činjenica je da je on vrlo važan za kvalitetu samog odnosa i za dubinu povezanosti između partnera. Istraživanja su pokazala da se smanjeni libido može jednako javiti kod oba spola, no dobra je vijest da ga je uz određene savjete i trikove moguće vratiti.

Ako si u potrazi za načinima kako u novoj godini vratiti svoju želju za seksom te začiniti seksualni život, u nastavku ti donosimo nekoliko odličnih trikova koje vrijedi isprobati.

Uzmi si vremena za sebe i svedi stres na minimum

Stres je pošast modernog doba i može uzrokovati mnoge bolesti i poremećaje te fizičke simptome, a jedan od njih je i smanjeni libido. Kada smo napeti i pod stresom, nemamo želje za seksom. Iz tog razloga, vrlo je važno naučiti kontrolirati razinu stresa u svojoj svakodnevici. Nemoj se bojati zatražiti pomoć, ako osjećaj da si pod velikim pritiskom. Razgovaraj s partnerom ili stručnom osobom. Možeš isprobati i neke aktivnosti za oslobađanje od stresa, poput meditacije ili vježbanja. Svakodnevni boravak na svježem zraku također može biti izuzetno koristan.

shimmer fallback

Kvalitetno se naspavaj

Kvalitetan san vrlo je važan za mentalno zdravlje i daje nam energiju za sve aktivnosti i zadatke koje moramo obaviti u toku dana. Patiš li od nesanice, to se može negativno odraziti na razinu tvoje energije pa tako i na libido. Dakle, kvalitetan san trebao bi ti biti prioritet, i to ne samo radi seksa, već zbog dobrog zdravlja općenito. Nastoj uspostaviti zdravu rutinu spavanja te ići na počinak i buditi se svaki dan u isto vrijeme.

shimmer fallback

Intimnost je vrlo važna

Seks i intimnost u odnosu usko su povezani. Ako se između tebe i partnera stvorila udaljenost, to će se odraziti i na vaš seksualni život. Vrlo je važno ostati povezan sa svojim partnerom, i to na svakodnevnoj razini. Razgovori, usputni dodiri, poljupci... Sve su to sitnice koje utječu na razinu intimnosti te u konačnici i na seksualni život. Nama ženama emocionalna bliskost je važna za seksualnu intimnost. Ako između partnera postoje neki nerazriješeni sukobi ili tenzije, to će negativno utjecati na odnos. Iskrena komunikacija nužna je za izgradnju kvalitetnog odnosa.

shimmer fallback

Usudi se eksperimentirati

Seksolozi otkrivaju da je posve normalno da nemamo uvijek želju za seksom. Osim toga, seksualna želja ne javlja se uvijek spontano i ponekad ju je potrebno potaknuti,  a za to postoje razni načini. Budeš li samo čekala da se libido popravi sam od sebe, to se neće dogoditi. Puno je načina putem kojih možeš potaknuti seksualno uzbuđenje pa samim time i želju za seksom. Seksi poruke, razgovori o seksualnim fantazijama, čitanje erotskih prča, dodiri, gledanje erotskih filmova te eksperimentiranje sa seksualnim igračkama samo su neki od tih načina koje svatko može isprobati. Budi kreativna i eksperimentiraj s onim što te najviše uzbuđuje i povećava ti želju. Seksolozi kažu da iskušavanje nečeg novog može biti vrlo uzbudljivo pa se nemoj bojati eksperimentirati i istraživati svoju seksualnost.

shimmer fallback

Posavjetuj se sa stručnjakom

Ako si isprobala mnoge načine i trikove kako bi povećala libido i ništa od toga nije ti pomoglo, možda je vrijeme za razgovor sa seksualnim terapeutom. Postoje terapije za parove koji imaju problema sa seksualnošću i mogu biti vrlo korisne. Liječnik bi mogao predložiti korisne strategije za poboljšanje seksualnog zdravlja. Ponekad razni faktori mogu uzrokovati smanjeni libido, poput loše prehrane ili određenih lijekova pa je dobro konzultirati se s liječnikom. Kad shvatiš u čemu je korijen problema koji loše utječe na tvoj seksualni život, mnogo ćeš lakše pronaći rješenje.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.