Bježi dok možeš

Ljubav ili kontrola: Kako prepoznati da si u vezi s manipulatorom?

Čini ti se da je napokon ON onaj pravi, a onda te nakon kraćeg vremena počinje provjeravati, napadati i kupovati ti darove kako bi ti nametnuo ono što on voli. Možda misliš da su to samo trzavice i da je on pravi romantik, no zapitaj se još jednom. Nađeš li se među ovim znakovima, vjerojatno je da dejtaš s manipulatorom. Bolje je da takve prekrižiš iz svog života

pexels-photo-3958844.jpeg
Foto: Pexels

Na početku dejtanja sve izgleda idealno. Frajer te vodi na razna mjesta, slatkorječiv je i imaš dojam kao da se znate godinama. Ima planove s tobom, naziva te umanjenicama ili nadimcima, grli te i iskazuje ljubav. Tebi se to čini sjajno - sretna si jer si napokon našla nekog 'normalnog'. Ili možda ipak ne?

Image
Osvijesti se

Naišla si na manipulatora? Ovim igricama ON gazi tvoje samopouzdanje

Jer, kad bolje razmisliš, dojma si da žuri s epitetima i da se nekako prebrzo zbližio s tobom. Istina je, doduše, da postoje duge veze i ljubavi kod kojih se kemija pojavila poprilično brzo. No ima i onih koji su svojim instant slatkim riječima spremni manipulirati drugu stranu. Manipulatora nekad nije lako prepoznati, posebice ako ti je u glavi misao 'ma nije on takav'.

Iako ne vrijede isti znakovi za sve, evo po čemu možeš prepoznati da on manipulira tobom.

Stalno te provjerava

Još niste službeno ni zakoračili u vezu, a on ti šalje poruke svake sekunde? Lijepo je kad partner misli na nas i uljepša nam svakodnevicu, no nije dobro ako te stalno provjerava. Recimo, izašla si u šetnju ili na kavu nakon posla, a on odmah šalje drske poruke jer ga zanima gdje si. I tako svaki dan. Ljubomoran je čim negdje ideš bez njega i najradije bi ti ugradio GPS - to je znak da taj odnos već u startu ne ide u dobrom smjeru. Vjerojatno je da te partner želi zarobiti i manipulirati - a to je osuđeno na propast. Iskomuniciraj to na vrijeme, a ne vidiš li da se promijenio, makni se od njega. Dok nije prekasno.

Image

Nakon svađe kaže…'ali volim te'

Za mnoge od nas riječi 'volim te' imaju težinu. Trenutak kad je vrijeme da ti netko iskaže ljubav individualan je za sve, no sigurno je da te riječi moraju biti iskrene. Kad se počnemo viđati s nekim nekad nam se dogodi da nas prebrzo dočekaju izljevi ljubavi. No ono što te treba zabrinjavati jest ako ti potencijalni partner grubo odgovara, pokazuje znakove posesivnosti i netrpeljivosti, a onda se odjednom mijenja i kaže da te voli. S onim ali. OK, možda te zaista voli i želi ti najbolje, no ako ti njegovo ponašanje ne odgovara veće su šanse da te želi zavesti pod manipulatorsko klupko. Ne ignoriraj to.

Image

Govori ti da si mu sve

Koliko god divno zvučalo, reći da ti je netko sve predstavlja pritisak drugoj strani, posebice ako dejtate tek koji tjedan. Ako si iste sekunde nečije sve jer, navodno, ne može živjeti bez tebe pa time opravdava stalna provjeravanja, velike su šanse da se radi o toksičnom odnosu. Zamisli samo kakvi su mu kriteriji ako mu je nekoliko izlazaka dovoljno za ove snažne riječi. Možda te njima želi pridobiti i postupno uvući u svijet gdje ćete postojati samo on i ti - i nitko drugi. To nije dobro jer te dejtanje pa ni veza ne smije izolirati od okoline. Ne vrti se svijet samo oko želja tvog partnera. Ovdje se krije još jedna problematična stavka - prekineš li s takvim, postoji mogućnost da će te emocionalno ucjenjivati - možda i svojim životom.

Image

Želi nametnuti svoj izbor

Ti se vidiš u jednoj poslu, a on te svim silama želi odvući nekim svojim smjerom? Ti voliš traperice i haljine, a on ti kupuje suknje jer te 'vidi u tome'? Mijenjanje nečijeg stila i ukusa i nametanje svojega samo zato što mislimo da je naše mišljenje jedino ispravno, nije dobro. Ne moramo ti ni govoriti zašto je loše kad te (potencijalni) partner želi promijeniti iz korijena - toliko da zaboraviš tko si ti. Ako te frajer odmah obasipava darovima i, primjerice, nakitom iako si mu rekla da nakit ne nosiš, vjerojatno je riječ o manipulatorskom ponašanju kojim te želi oblikovati prema svojoj slici. Isto vrijedi i za situacije kad te on tjera na nešto što ti ne želiš, kad te ne sluša ili kad misli da samo on zna što je najbolje za tebe. Iako ste se tek nedavno upoznali.

Image

Odmah želi obitelj

Želja za osnivanjem obitelji uobičajena je, posebice kod parova u dugim vezama i sa sličnim ambicijama. No zamisli ovu situaciju: znate se jako kratko, ni ne poznajete se, otpočetka te gomila komplimentima, a onda u svakodnevni razgovor počinje ubacivati ideje o djeci i vjenčanju. Ne zanima ga što ti o tome misliš, što si mlada ili si tek dobila novi posao. Želi djecu, a ništa niste prošli zajedno - po mogućnosti selio bi se u grad iz koji on dolazi, daleko od tvoje okoline. Budi oprezna s takvima. Željeti djecu odmah nakon upoznavanja vjerojatno znači da se želi osigurati ili da te želi za sebe - u kući, izvan tržišta rada. Radi se, dakle, o manipulatoru čije lice tek trebaš upoznati.

Image
Foto: Pexels

Sve mu je OK nakon svađe

Odmah nakon žestoke svađe krivnju prebacuje na tebe. Čak i kad je svađa proizašla iz njegova posesivnog ponašanja, on se odriče bilo kakve odgovornosti te ti govori da si ga krivo razumjela. Odjednom mu ton postaje smiren i blag, približava ti se i pokušava te smiriti. U takvim je slučajevima riječ o manipulatorima koji nisu spremni prihvatiti krivnju niti se promijeniti. Ponovi li ti se ovakva situacija, bolje je da prekineš takav odnos.

Image