Brak i problemi

Kako oprostiti partneru i krenuti dalje nakon svađa i nevjere?

Svaki brak prolazi kroz teške trenutke, ali moguće je krenuti naprijed ako se naprave pravi koraci, pa čak i kada je u pitanju nevjera, ali i česte svađe

pablo-heimplatz-OSboZGvoEz4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Svi znamo da bez obzira kako par ima snažnu vezu i voli se, pojavit će sigurno krizna vremena i dogodit će se neki pogrešni koraci. Neki od njih su možda manji, dok su neki poput nevjere i skrivanja financija jako veliki i često se puno teže vratiti u prijašnju sigurnost. No, postoji jedna stvar koja može pomoći parovima da krenu dalje - to je oprost. "Opraštanje može omogućiti ozdravljenje veze te pruža priliku za povezivanje i rast", objašnjava psiholog i terapeut za parove dr. Daryl Johnson.

Image
Nakon trokuta

Nevjera i posljedice: Kako se intimni odnosi mijenjaju nakon prevare?

Ipak, pomirenje i oprost se ne događaju preko noći. Opraštanje je praksa od nekoliko koraka koja uključuje strpljenje i izgradnju povjerenja s obje strane. Ako partneri poštuju njegovu važnost i ostanu uključeni u proces, moguće je iza sebe ostaviti loše postupke i ružne riječi.

Zašto je oprost važan?

Opraštanje je važno jer štiti od prezira, jednog od najvećih ubojica u odnosima. "Bez toga dopuštamo da se prijestupi pojačaju, a to je poput sporog otrova. Godine prolaze i odjedanput ćeš shvatiti da te osoba pored tebe iritira", kaže Johnson.

Vrlo je važno rješavati probleme umjesto da se guraju pod tepih, tako ćete znati kako se osjeća druga strana i zašto je uznemirena. Također, to minimizira vjerojatnost da će nešto slično dogoditi u budućnosti. Ljutnja ili uznemirenost zbog nekoga može biti energetski loša.

shimmer fallback

Sebi trebaš dopuštenje da se oslobodiš tih osjećaja, a oslobađaš se emocionalno i mentalno. To pruža prostor za daljnji rast odnosa, umjesto da ostane zaglavljen u nekom lošom događaju. "Opraštanje nam pomaže da se oslobodimo ega i postanemo ranjiviji. Pomoću njega možemo gledati drugu osobu kroz prizmu suosjećanja i empatije, za razliku od frustracije, boli i povrijeđenosti", kaže Johnson.

Opraštanje je također alat za osobni rast. "Odnosi su dvosmjerna ulica. Ako postoje problemi, ne možemo uvijek upirati prstom u drugu osobu. Moraš uključiti sebe i vidjeti što se događa", dodaje Johnson. Možda je tvoj partner od tebe sakrio veliku kupovinu, poput motocikla, ali možda je to zato što omalovažavaš njegovu ljubav prema vožnji. Ako razumiješ koliko su tvoji postupci odigrali ulogu u određenoj situaciji onda će teže doći do eskalacije sukoba.

U nastavku provjeri kako pronaći snagu za oprost i koji su koraci:

Iskren razgovor o tome što se događa

Narušeno povjerenje može biti jako teško, to je poput velikog vala koji iznenada poklopi odnos. Odjednom je par okružen novim okolnostima, a ne znaju gdje je sve započelo, a gdje se završava. Iskrena komunikacija je ključna u ovom trenutku. Razumijevanje svih faktora i dobivanje šire slike ključno je za prvi korak u ponovnom stvaranju povjerenja. Ako te je partner prevario, potakni ga da kaže što nije dobio u vašem odnosu. Ako se partner žalio na vaš odnos iza tvojih leđa pitaj ga zašto mu nije bilo ugodno podijeliti frustracije s tobom.

shimmer fallback

Suosjećanje je također potrebno. Svakako si povrijeđena i posve je opravdano ako želiš povrijediti svog partnera. No, osveta i prozivanje drže vas oboje prikovane na mjestu boli. Kada izbjegneš potpuno okrivljavanje druge osobe i umjesto toga pokušat shvatiti da ta osoba nije potpuna loša, bit će ti lakše udaljiti se od njegovih postupaka.

Zajednički problem

Vrlo je važno shvatiti da to vaš problem i da to je situacija u kojoj nisi "ti protiv partnera", već "ti i partner protiv problema". Iako je razumljivo da je to teško postići ako ti je partner lagao ili te prevario, stavljanje sebe u istu jednadžbe potiče timski rad neophodan za zajedničko rješavanje problema. Kada oboje idete prema istom krajnjem cilju, oboje ćete se osjećati bolje i vjerovati da je odnos vrijedan spašavanja.

shimmer fallback

Odlazak ili pauza nisu dobra ideja

Kad se u odnosu dogodi nešto kataklizmično, tvoj impuls mogao bi biti izlazak iz njega. "Uvijek postoji poriv da se odvojiš ili odete na pauzu, ali ništa produktivno ne može proizaći od izbjegavanja razgovora ", kaže Johnson. "To više šteti nego koristi jer se ništa ne radi. Umjesto toga, Johnson potiče stanke kada se nalazite na neugodnom mjestu u komunikaciji i predlaže profesionalnog savjetnika za odnose koji će vam pomoći u kretanju kroz razgovor koji se možda čini nemogućim.

shimmer fallback

Definiranje novih granica

Nakon velikog prijestupa, granice vašeg odnosa mogle bi neko vrijeme izgledati drugačije. Ako te je partner fizički prevario ili je imao emocionalnu vezu, pristup njegom telefonu, e-mailu i društvenim mrežama mogao bi biti neophodan čin da vam pomogne u obnavljanju povjerenja. Ako je donio važnu financijsku odluku bez tebe, u redu je zatražiš kormilo na računima ili da se o svakoj kupnji iznad određenog iznosa mora donijeti zamjenička odluka. Stvaranje povjerenja događa se kroz djela, a ne riječi. Ponovnim definiranjem granica vaš odnos može proći kroz probleme i zastoje te se može stvoriti novo poglavlje, stvorit ćete uvjete potrebne za postizanje pravog opraštanja.

shimmer fallback

Iskreno opraštanje

"Istinsko opraštanje znači biti u stanju krenuti naprijed u vezi, bez osjećaja da si ostala u ogorčenosti ili da kažnjavaš partnera kroz male postupke", kaže Johnson. Češće to znači pristupanje odnosu s nove točke i odbacivanje generalizacija o njegovom ponašanju. Na primjer, uvijek pogriješi, nije pouzdan i slično, a to je ono što te uznemiravalo u prošlosti. "Ako možeš gledati na stvari kao da ste na početku, onda ne dopuštaš da stari način razmišljanja utječe na buduće situacije. Možeš ostati više u sadašnjosti", kaže na kraju Johnson za Brides.com.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.