Bez ljutnje i osjećaja krivnje

On bi, a tebi se ne da? Kako odbiti seks i ne povrijediti partnera?

Mnoge se žene boje da će ih muškarac napustiti ili se ljutiti ako odbiju njegovu inicijativu za seks. Donosimo ti nekoliko savjeta kako da se izboriš za svoje pravo na reći "NE" i pri tome nikoga ne povrijediš.

pexels-евгений-шухман-10339372.jpg
Foto: Pexels

'Odbijance' većinom shvaćamo vrlo negativno jer mislimo da nešto ne valja s nama samima, ali oni mogu pozitivno utjecati na zadovoljstvo u vezi. Donosimo ti par savjeta i načina kako da odbiješ seks, a da se tvoj partner ne osjeća povrijeđeno.

Image
Vruće igre

Seksi savjeti: Kako njegovo (ali i svoje) zadovoljstvo dovesti do visina?

Naravno, odmah je bitno da naglasimo da bilo tko, neovisno o spolu, dobi ili rodu, ima pravo odbiti poziv na seks u bilo kojem trenutku i iz bilo kojeg razloga – 'ne' je uvijek jasan i nedvosmislen odgovor i kao takvog bismo ga svi trebali tretirati, no znamo isto tako da je ponekad teško partnera odbiti bez da se on onda osjeća povrijeđeno, a mi krivo.

Kako onda doskočiti takvoj situaciji?

Imaj razumijevanja za tuđe osjećaje

I reći 'ne' i čuti 'ne' može biti teško, i kada ne želiš seks, imaj na umu da bude jasno da ne odbijaš partnera, već sam seksualni čin, te uvijek pokušaj dati da znanja da ga i dalje smatraš privlačnim i da poštuješ njegovu želju no da jednostavno trenutno nisi raspoložena. Važno je u ovoj situaciji pokazati da priznaješ tuđe osjećaje kao jednako vrijedne, ali i jasno iskomunicirati zašto ti trenutno seks nije na pameti. Ako partneru pokažeš suosjećanje i nježnost, odbijanje mu neće pasti teško jer će se i dalje osjećati voljeno te neće biti nesiguran u sebe.

Image

Budite intimni na druge načine

Naravno, seks je sjajan, ali ponekad je želja za seksom zapravo želja za ponovnim povezivanjem, osjećajem bliskosti i poznanstva. Pokušajte stoga umjesto seksa oboje odvojiti vrijeme, bez tehnologije, da popričate u miru, uskočite u kadu s mjehurićima ili pak zajedno popijete čašu vina. Možda vam zapravo ne trebaju vatrene igrice u krevetu već samo malo zajedničkog vremena provedenog na kvalitetan način.

Image

Bez svađe, ali bez popuštanja

Razlike u mišljenjima su posve normalne, tako da ne željeti seks nije razlog za svađu. Razočarenje je moguće, ali ako postoji razumijevanje i poštovanje ne bi ga trebalo biti. Jednostavno reci partneru zašto trenutno nisi raspoložena te mu obećaj da ćeš mu uskoro posvetiti i takav način pažnje, kao i sama inicirati seks. Tako će se imati čemu veseliti te će tvoje odbijanje shvatiti tek kao odgodu, a ne kao problem u vezi koji mu onemogućava seksualno zadovoljstvo. Isto tako, ako te partner krene napadati da zašto nisi raspoložena, nemoj se pokolebati i popustiti mu samo zbog mira u kući – 'ne' je 'ne' i ti ga imaš pravo izreći kad god to želiš!

Image

Pričajte o emocijama

Pokušaj od svog partnera dobiti jasnu informaciju zašto mu je trenutno seks toliko bitan (u slučaju da baš navaljuje). Na primjer, sjednite zajedno i dopusti mu da objasni da mu nedostaje seks jer je to prilika da se osjećate bliže jedno drugom i da se povežete na drugačiji način. Možda se osjeća usamljeno ili udaljeno od tebe, a sada traži intimnost na fizički način? Neka se tvoj partner otvori kako biste oboje mogli razumjeti svoje pozicije te se ne osjećati uvrijeđeno, povrijeđeno ili krivo zbog manjka seksa u nekom trenutku.

Image

Možda će te zanimati

Image
LJUBAV JE PRED VRATIMA

SRETNA 2024.- Horoskopski znakovi koji će pronaći ljubav do kraja ove godine

Image
PROSINAC U KINO DVORANA

Beyoncé, Maria Callas, Orašar i filmski doček nove godine – čarolija ovog prosinca u Cinestaru!