Tri važna koraka

Što kada se strast ugasi? Moguće ju je vratiti uz ove savjete

Odnos bez seksa često se javlja kod parova koji su dugo zajedno, a za vraćanje strasti u vezu potrebno je napraviti tri važna koraka

priscilla-du-preez-ELnxUDFs6ec-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Kao jedan od najvećih problema i izazova u dugim vezama ističu se nedostatak strasti i intimnosti. Kako čak i nakon dugog niza godina provedenih s jednim partnerom održati strast u odnosu i je li to uopće moguće?

Image
Brak i problemi

Kako oprostiti partneru i krenuti dalje nakon svađa i nevjere?

Dakako, puno toga ovisi i o paru, no odnosi u kojima nedostaje seksa i intimnosti nisu ništa neuobičajeno. Štoviše, vrlo su česti. Nedostatak seksualne intimnosti između partnera loše utječe na sam odnos stoga je vrlo važno na vrijeme prepoznati problem te pronaći način kako vratiti strast.

Nema nekakvog posebnog pravila koje nam govori koliko često bismo trebali imati intimne odnose s partnerom, a stručnjaci ističu kako je svaki par drugačiji pa se samim time i potrebe razlikuju, kao i definicija o tome koliko seksa je dovoljno.

Ipak, moguće je vratiti intimnost u odnos te oživjeti vezu bez seksa. Tri koraka koja je pritom potrebno poduzeti otkrivamo u nastavku.

Zašto smo u vezi bez seksa?

Prije nego pokušaš 'popraviti' svoj odnos bez seksa, najprije moraš razumjeti što uzrokuje nedostatak intimnih odnosa. Mnoštvo je razloga koji mogu dovesti do nedostatka seksualnih odnosa, a oni se razlikuju od para do para. To mogu biti mentalni problemi poput depresije ili negativne slike o vlastitom tijelu. Dolazak prinove u obitelji, problemi na poslu ili pak financijske poteškoće također mogu negativno utjecati na razinu intimnosti između partnera. Zbog takvih problema seks više nije prioritet i jednostavna pada u drugi plan. Odnosi bez seksa nisu samo rezultat niskog libida. Ponekad se između partnera razvija prijateljski odnos, a seks postaje samo još jedna u nizu obaveza. U takvim slučajevima, vođenje ljubavi ne povezuje se sa zadovoljstvom, već stvara pritisak i stres.

shimmer fallback

Dakle, razloga može biti uistinu mnogo, a da bi se problem odnosa bez seksa mogao riješiti, najprije moramo shvatiti što je uopće dovelo do takve situacije. Oba partnera trebaju definirati što za njih znači dobar seksualni život i jesu li spremni na njemu poraditi.

Razgovor s partnerom

Otvorena i iskrena komunikacija nužna je za rješavanje bilo kojeg problema u odnosu pa tako i kad je riječ o seksu. Želiš li vratiti strast u vaš odnos ili smatraš da tvoje seksualne potrebe nisu ispunjene, o tome moraš otvoreno razgovarati sa svojim partnerom. Iako je seks prilično osjetljiva tema i mnogima je o tome teško razgovarati, oba partnera moraju otvoreno reći što žele i što seksualni odnosi za njih predstavljaju. Važno je istaknuti probleme, ali i pozitivne strane te zajednički donijeti odluku o tome koji će biti daljnji koraci kako bi se u odnos vratila strast.

shimmer fallback

Odlučivanje o sljedećim koracima

Jednom kada ti i tvoj partner shvatite što uzrokuje  nedostatak intimnih odnosa i kako se osjećate u vezi toga, onda morate odlučiti što ćete poduzeti te koji će biti vaši sljedeći koraci. Ako sami ne pronalazite rješenje, odlazak savjetniku za parove uvijek je dobar izbor. Traženje stručne pomoći odličan je način koji će vam pomoći da odgonetnete kako krenuti dalje, a ponekad upravo treća i neutralna strana može bolje razjasniti situaciju te ponuditi moguća rješenja. Ako oba partnera žele vratiti onu iskru u odnos, važno je promijeniti i pristup seksu. Seksualna želja vrlo je složena i ne može se uvijek javiti spontano, već iziskuje trud i rad. Kada aktivno počnete poduzimati korake kako biste oživjeli svoju vezu, moći ćete vratiti i seksualnu intimnost u odnos.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.