Tvrde terapeuti

Laganje (ni)je grijeh: U ovih pet slučajeva sasvim je u redu lagati partneru?

Svatko je barem nekoliko puta slagao svom partneru i sigurno zbog toga osjećao grižnju savjesti. No prema terapeutima ponekad je to sasvim u redu i nemoguće je izbjeći laganje u ljubavnom odnosu

profimedia-0651325443.jpg
Foto: Profimedia.hr
Play logo

Od malih nogu znamo da se ne smije lagati. Svi, baš svi, nas uče da nije lijepo lagati. Roditelji, bake i djedovi, tete i stričevi upozoravaju da laganje uvijek donose loše stvari. No svatko tko je odrasla osoba zna da je jako teško ići kroz život i uvijek biti iskrena osoba, ponekad je potrebno izgovoriti barem male laži. No prema terapeutima čak je posve u redu partneru izreći određene laži.

Play logo
Image
Različite laži

Koji znakovi ne mogu izreći laž, a kojima je laganje kao pijenje vode?

"Postoji spektar različitih laži - od prilično bezazlenih malih slučajnih laži do namjernih sa željom da se povrijedi druga osoba. U ljubavnom odnosu je važnije ostati na ovoj bezazlenoj strani spektra jer su povjerenje i empatija temelji zdravog odnosa, a upravo laži mogu nagrizati te temelje", objašnjava stručnjakinja za odnose Barbie Adler za Bestlifeonline. No ponekad je u redu lagati i partneru odnosno u nekoliko sljedećih slučajeva izricanje istine nije najbolja opcija.

Potreba za privatnošću

Ne postoji ljubavno pravilo koje kaže da partner treba biti upoznat sa svime što se događa u tvom životu. Ipak je u redu neke stvari zadržati u tajnosti. "Problemi s mentalnim zdravljem, iskustva iz prošlosti, financijske informacije ili detalji o bivšim vezama mogu ostati privatne. Ovo su vrlo osjetljive stvari te je potrebno povjerenje i vrijeme da bi se moglo iskreno razgovarati o njima", objašnjava psiholog David Tzall.

Međutim, dalje navodi kako to znači da to ne treba govoriti netočne informacije. Odnosno važno je postaviti granice oko onoga što je ugodno dijeliti, ali ako ipak postoji osjećaj krivnje znači da ga treba ispitati.

Play logo
shimmer fallback

Ne želiš povrijediti partnera

U većini slučajeva bijele laži su bezopasni. "Možda u određenim situacijama kada tvoj partner traži mišljenje o nečemu ipak odlučiš slagati; možda se radi o novom outfitu ili frizuri koja ti se ne sviđa. U takvim situacijama može biti prihvatljivo izreći laž kako se ne bi povrijedili njegovi osjećaji", objašnjava terapeutkinja Amira Martin. Također treba pronaći ravnotežu između iskrenosti i taktičnosti kako bi se izbjegao gubitak povjerenja i osjećaji povrijeđenosti.

shimmer fallback

Želiš ga zaštititi

Osim što ne želiš povrijediti partnerove osjećaje, sigurno ga imaš potrebu zaštititi. Ako partner ne gubi ništa, a mogao bi biti povrijeđen zbog određene situacije onda je bolje prešutjeti. "Ako bi njegovi osjećaji bili pošteđeni određenom laži možda je najbolje ne govoriti istinu", objašnjava Adler. "Kod ovoga se uvijek treba zapitati o iskrenosti. Štitiš li tim lažima sebe ili partnera? Ako lažeš samo kako bi zaštitila sebe postoji velika vjerojatno da je laž puno ozbiljnija i štetnija nego što misliš", kaže dalje Adler.

shimmer fallback

Informacije dobivene u povjerenju

Možda ti je prijateljica u povjerenju rekla da ju suprug vara i zaklela si se da ćeš šutjeti. Ili možda član obitelji ima određenu dijagnozu za koju ne želi da itko zna. U oba slučaja nemaš izbor nego moraš lagati partneru zbog druge strane. "U ovakvoj situaciji probaj procijeniti štetu koja bi nastala kada bi partneru otkrila informacije u odnosu na iskrenost u vašem odnosu", objašnjava stručnjakinja za odnose Laura Wasser.

Play logo
shimmer fallback

Planiraš iznenađenje

Laganje zbog uzbudljivog poklona ili tuluma koji je iznenađenje je sasvim u redu. Kako naglašava terapeutkinja Joni Ogle ponekad je najbolje izbjeći istinu ako se sprema nešto posebno. Osim toga, čuvanje tajne će još više razveseliti partnera kada dobije poklon. No ako će u ovakvim slučajevima financije biti problem važno je ipak razgovarati s partnerom. Ovo se može riješiti na jedan način, zapitaj sebe bi li voljela da skriva od tebe određene financijske troškove.

Također, za kraj je važno reći da se jednostavno može saznati trebaš li nešto zatajiti svom partneru. Adler savjetuje da se zapitaš bi li se ljutila da partner skriva istu informaciju od tebe. "Uspostavljanje dvostrukih standarda u odnosu je najbrži način da se uništi povjerenje pa je vrlo važno uključiti i ovu vježbu. Ovakvo pitanje može biti teško, ali će spriječiti da se dogode teške situacije i izbjegnu svađe", objašnjava na kraju Adler.

shimmer fallback
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.