Imaš problema sa spavanjem? Više seksa moglo bi biti rješenje

Istraživanja su pokazala da seks može poboljšati kvalitetu sna

Imaš problema sa spavanjem? Više seksa moglo bi biti rješenje

Krevet nam obično služi za dvije stvari - spavanje i seks. Već tu možeš vidjeti čvrstu poveznicu između ove dvije radnje. I neka istraživanja su u posljednje vrijeme pokazala da jedno može poboljšati drugo. Premalo sna može utjecati na pad libida, raspoloženja za seksom, ali i romantičnog raspoloženja-općenito. 

Može li onda više seksa utjecati na bolji san?

Stručnjaci kažu da da. Kemikalije koje tvoje tijelo otpušta za vrijeme seksa mogu ti pomoći da spavaš bolje. Ovdje se najviše radi o hormonu oksitocinu, popularno nazvanom ''hormon ljubavi''. Oksitocin se otpušta prilikom dodira, a najviše ga potiče osjećaj ljubavi u kombinaciji sa senzualnim dodirima. Oksitocin između ostalog uzrokuje osjećaj ugode i otpušta stres.

Tijekom seksa se ispuštaju i drugi hormoni poput dopamina, prolaktina i progesterona, koji pomažu tvom tijelu da se lakše opusti, a tebe to čini pospanom. Osim toga, seks je odlična tjelovježba, a nakon svake tjelovježbe si umorna. Tako da te samo taj dio može umoriti, čak i ako ti se slučajno desi da neki seks ne stigne završiti najsretnije. No ako uspiješ postići orgazam, počet će se otpuštati mnogo veća razina hormona koji će te zajedno s fizičkim umorom lijepo uspavati i držati u dubokom snu cijelu noć.

A što ako nemaš seksualnog partnera?

Ništa zato, masturbacija će također učiniti svoje. Hej, možda će ti donijeti čak i veće rezultate nego seks s partnerom. Najveća razina ovih hormona otpušta se za vrijeme uspješnog i zadovoljavajućeg orgazma, ako stvari uzmeš u svoje ruke sigurna si da ćeš dostići željeni cilj, a potom se i dobro naspavati. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.