Imaš bolne mjesečnice i neredoviti ciklus? Joga ti može pomoći

Asane, odnosno položaji koji stimuliraju jajnike i potiču cirkulaciju u području zdjelice pomažu ti regulirati ciklus i ublažiti PMS

Imaš bolne mjesečnice i neredoviti ciklus? Joga ti može pomoći

Menstrualni grčevi zbog kojih ne možeš normalno funkcionirati, promjene raspoloženja, obilna ili pak preoskudna krvarenja, glavobolje, bolovi u trbuhu, neredoviti ciklusi - sve su to tegobe koje je svaka žena iskusila barem jednom u životu, a mnoge se s njima suočavaju na mjesečnoj bazi.

Image

Joga poze za rješavanje trbuščića nakon poroda


Dobra je vijest da tablete protiv bolova i antidepresivi nisu jedino rješenje. Pomoći ti mogu i jednostavne vježbe, odnosno položaji iz joge. Oni će, budeš li ih redovito radila, izbalansirati hormone, izregulirati mjesečnicu i ublažiti bolove. Naravno, briga o reproduktivno zdravlju ne uključuje samo vježbanje, već i redovite odlaske ginekologu. Ne preskači ih.


Ove asane (položaje) možeš vježbati i tijekom mjesečnice.

Supta baddha konasana (položaj leptira)

Ova asana otvara kukove, dobro djeluje na zdjelične organe, a time i na reproduktivno zdravlje. Pomoći će ti ublažiti menstraulne grčeve i opustiti se. Položaj leptira vrlo je udoban. Ostani u njemu tri do pet minuta. 


Adho mukha virasana

Ovaj položaj rasterećuje i opušta kralježnicu, ublažava bolove u križima, otvara ramena i duboko opušta. 

Supta kapotasana (ležeći golub)

U ovom položaju osjetit ćeš duboko opuštanje, osobito u području zdjelice i reproduktivnih organa te donjeg dijela leđa. Supta kapotasana potiče cirkulaciju u abdomenu te otvara kukove. 


Balasana (položaj djeteta

Riječ je o položaju u kojem se u maternici nalazi dijete. Oponašajući bebu u majčinoj utrobi, duboko se opuštaš na psihičkoj i tjelesnoj razini, pritom otvarajući ramena i kukove te masirajući unutarnje organe kroz disanje. Ovaj položaj također rasterećuje vrat i ublažava pa čak i prevenira glavobolje.