Ginekolog Bursać objasnio je sve o hitnoj kontracepciji - piluli za dan poslije

Hitna kontracepcija je metoda kontracepcije koja se koristi povremeno, u specifičnim neočekivanim ili hitnim situacijama, a ne kao primarni oblik kontrole začeća

Ginekolog Bursać objasnio je sve o hitnoj kontracepciji - piluli za dan poslije

Danas, u vremenu sveprisutnog interneta te lako i brzo dostupnih informacija, neplanirane trudnoće i dalje su čest problem kako kod nas, tako i diljem svijeta. Unatoč lakoj dostupnosti brojnih djelotvornih kontracepcijskih metoda i preparata, više od polovice svih trudnoća je neplanirana, a polovica svih neplaniranih trudnoća završi pobačajem.

Image

Ginekolog Danijel Bursać objašnjava kako miomi utječu na kvalitetu života i kako se liječe

Hitna kontracepcija je metoda za sprečavanje neželjene trudnoće koja se primjenjuje nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili neuspješne primjene neke od metoda kontracepcije. Žene koje zaborave uzeti tablete za kontracepciju, kojima se dogodi pucanje kondoma za vrijeme spolnog odnosa ili imaju nezaštićeni spolni odnos iz drugih razloga (uključujući žrtve seksualnog napada), imaju rezervnu opciju zaštite od neželjene trudnoće. Naziv "hitna kontracepcija" podrazumijeva i nekoliko drugih naziva, uključujući "postkoitalnu kontracepciju", "tableta za jutro-dan poslije" itd. ". 

Korištenje hitne kontracepcije ne smije se miješati s uzimanjem lijekova za izazivanje namjernog pobačaja. Radi se naime o različitim lijekovima i mehanizmima njihovog djelovanja. Hitna kontracepcija je metoda kontracepcije koja se koristi povremeno, u specifičnim neočekivanim ili hitnim situacijama, a ne kao primarni oblik kontrole začeća.

Svaka žena koja je iz bilo kojeg razloga imala nezaštićeni spolni odnos može koristiti hitnu kontracepciju (uključuje i silovane žene). Sve metode hitne kontracepcije temelje se na spoznajama da je život jajne stanice mjerljiv nekoliko sati i ne traje dulje od 24 sata, dok je život spermija znatno dugoročniji i traje do 120 sati. Danas je u primjeni nekoliko metoda hitne kontracepcije, ovisno o zdravstvenim mogućnostima i legislativi pojedine sredine, ali i zdravstvenom stanju i želji pacijentice. Primjenjuju se 120 sati ili najkasnije 5 dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja korištene kontracepcijske metode.

U nastavku teksta donosimo različite okolnosti u kojima će vam možda zatrebati hitna kontracepcija: 

 • ako ste imali nezaštićen vaginalni spolni odnos unazad pet dana (120 sati).
 • ako ste koristili kontracepcijske pilule na pogrešan način (i imali spolni odnos) ili ako je vaša uobičajena metoda kontracepcije zakazala (i imali ste spolni odnos) u posljednjih pet dana (120 sati)

Razlozi zbog kojih uobičajena metoda kontracepcije može zakazati:

 • pucanje kondoma prilikom spolnog odnosa, ili ne korištenje istoga za vrijeme cijelog odnosa
 • preskakanje uzimanja kontracepcijskih pilula koje sadrže estrogen i progestin dva ili više dana zaredom
 • preskakanje uzimanja kontracepcijskih pilula koje sadrže samo progestin (zvane "minipill") više od tri sata
 • preskakanje uzimanja injekcija kod žena koja obično koriste depo preparate - više od dva tjedna
 • nefunkcionalnost dijafragme, cervikalne kape ili vaginalnog prstena
 • prerano otpadanje ili prekasno stavljanje kožnih kontraceptivnih naljepaka
 • koitus interuptus - muškarac se ne uspije "povući" na vrijeme i/ili ejakulira bilo unutar žene ili na genitalije žene
 • pogreška prilikom računanja plodnih dana prema različitim metodama izračuna
 • neadekvatno postavljanje ili spontana ekspulzija bakrenog intrauterinog uložak (IUD-a)

Pilule koje se koriste u hitnoj hormonalnoj kontracepciji sadrže iste hormone koji se nalaze u klasičnim hormonskim metodama kontracepcije (kontraceptivne tablete, kožni naljepci, vaginalni prstenovi, jedna vrsta intrauterinog uloška itd.). Ti se hormoni godinama sigurno koriste u praksi. Čak i žene koje ne mogu koristiti uobičajene hormonske kontraceptive koji sadrže estrogen kao primarnu metodu kontracepcije (kao što su žene starije od 35 godina koje puše ili one koje imaju povijest srčanog udara, moždanog udara, poremećaja zgrušavanja krvi, glavobolje, migrene ili bolesti jetre ili one koje doje) mogu koristiti hitnu kontracepciju jer se hormoni uzimaju samo jedan dan.

Neke vrste hitne kontracepcije ne sadrže hormone. To su bakreni intrauterini uložak (IUD) i proizvod, ulipristal acetat, koji se prodaje pod tržišnim nazivom ellaOne.

Mehanizam djelovanja hitne kontracepcije nije u potpunosti istražen, ali se pretpostavlja da ovisi o fazi ciklusa u kojoj se koristi, te o vrsti koja se koristi. Načelno bi trebala djelovati na dva načina, jedan je da smanjuje vjerojatnost da će jajna stanica biti oplođena spermijem, a drugi da se već oplođena jajna stanica neće implantirati i ostvariti trudnoću. Međutim, ono što je vrlo važna informacija, da hitna hormonska ili intrauterina kontracepcija ne može spriječiti već ostvarenu trudnoću, te da korištenje iste neće omesti trudnoću niti naštetiti plodu. Iz svega navedenog najvažnije je shvatiti da hitna kontracepcija nije identična lijekovima koji se koriste za izazivanje pobačaja.

Postoje dvije glavne vrste hitne kontracepcije: 
• oralna hitna kontracepcija - uključuje upotrebu pilula koje sadrže hormone ili interferiraju s hormonima
• bakreni IUD za hitnu kontracepciju

Postoje dva različita režima hormonskih pilula, a temelje se na hormonima koji sadrže:
• najčešći režim sadrži oblik hormona progesterona koji se naziva levonorgestrel (Escapelle)
• te drugi, kombinirani režim koji sadrži oblike dvaju hormona: progesterona i estrogena. (pilule u ovom režimu iste su tablete koje se koriste kao oralni kontraceptivi, ali morate ih uzeti više od jedne da bi djelovali kao hitna kontracepcija)

Režim levonorgestrela malo je učinkovitiji od kombiniranih tableta estrogen-progesteron, i manje je vjerojatno da će izazvati mučninu i povraćanje (što je najčešća nuspojava pilula koje se koriste za hitnu kontracepciju). 

Ulipristal acetat (ellaOne) je drugi oblik oralne hitne kontracepcije. Ova pilula djeluje tako da sprečava da hormon progesteron ima svoj normalan učinak na ovulaciju i unutrašnjost maternice. To nije hormon. 

Bakreni intraiterini uložak (IUD) za hitnu kontracepciju – plastični je i bakreni uložak koji se mora postaviti u maternicu od strane liječnika. Neke studije govore da je mnogo učinkovitiji u sprječavanju trudnoće od pilula, ali zahtijeva posjet liječniku. Kratkoročno je skuplji i obično ga koriste žene koje žele zadržati IUD kao nastavak kontracepcije. 

Brojni su čimbenici koji utječu na to kolika će biti učinkovitost hitne kontracepcije. Neki od čimbenika su faza ciklusa u kojoj se žena nalazi u trenu korištenja, vremenu koje je proteklo od nezaštićenog odnosa do korištenja, vrsti kontraceptiva koja se koristi, tjelesnoj težini žene itd. Vrlo je teško dati konkretne brojeve koji bi ukazivali na učinkovitost efikasne kontracepcije. Primjena hitne kontracepcije smanjuje mogućnost trudnoće za barem 50 posto. Od različitih metoda, najučinkovitiji je bakreni IUD. Pilule za hitnu kontracepciju manje su učinkovite kod žena s prekomjernom težinom. Ako se žena s prekomjernom  tjelesnom težinom odluči koristiti hitnu oralnu kontracepciju, čini se da je ulipristal djelotvorniji od levonorgestrela.

Hitna kontracepcija se može kupiti u ljekarnama bez medicinskog recepta. Ukoliko se žena odluči za bakreni intrauterini uložak (IUD), isti mora postaviti liječnik specijalist ginekologije.

Kako smo već ranije naveli, hitna kontracepcija je dostupna za kupnju u ljekarnama bez recepta, te ne morate imati liječnički pregled niti laboratorijske nalaze da bi istu uzeli. Ako sumnjate da je već došlo do ostvarivanja trudnoće, onda svakako savjetujemo pregled liječnika prije uzimanja iste. Kontracepcijske pilule za hitnu kontracepciju možete uzimati bilo kada tijekom menstrualnog ciklusa. Nije važno kada ste imali zadnju menstruaciju. Svi oralni oblici hitne kontracepcije najučinkovitiji su kada se uzmu što je prije moguće nakon nezaštićenog odnosa. Mogu se uzeti i do 120 sati (5 dana) nakon odnosa, ali im učinkovitost slabi s protokom vremena.

Najčešće nuspojave nakon primjene hitne oralne kontracepcije su:
• glavobolja
• mučnina, vrtoglavica, umor i iscrpljenost
• osjetljivost ("napetost") dojki
• bolovi u donjem dijelu trbuha
• vaginalno krvarenje koje nije povezano s menstruacijom, nepravilno menstruacijsko krvarenje (prijevremeno ili zakašnjelo)
Kako bi smanjili najčešće simptome, uz hitnu kontracepciju može se kombinirati i terapija antiemeticima (lijekovima protiv mučnine).

Menstruacijsko krvarenje nakon korištena hitne kontracepcije trebalo bi započeti tjedan dana kasnije od planiranog (kod nekih žena nastupi i ranije). Ako krvarenje izostane duže od dva do tri tjedna savjetuje se svakako učiniti test na trudnoću te posjetiti ginekologa. 
Uz sve navedeno odgovorno spolno ponašanje ključan je faktor izbjegavanja neželjenih trudnoća i smanjene potrebe za hitnom kontracepcijom.

Dr.sc. Danijel Bursać, dr.med specijalist ginekologije i opstetricije subspecijalizant humane reprodukcije KB Merkur

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.