Za snažniju seksualnu želju

Potakni libido na prirodan način uz ove super savjete

Na seksualnu želju mogu utjecati različiti vanjski i unutarnji čimbenici, no postoje brojni prirodni načini za jačanje libida koje svatko može uvrstiti u svoju svakodnevicu

pexels-andrea-piacquadio-3756348.jpeg
Foto: Pexels

Želiš malo začiniti svoj seksualni život? Postoje razne stvari koje možeš napraviti u svojoj svakodnevici, a koje mogu imati pozitivan utjecaj na odnos između tebe i tvog partnera te poboljšati 'situaciju' u spavaćoj sobi.

Image
Ljubav ide kroz želudac

Jesi li znala da su ove namirnice dokazano prirodni afrodizijaci?

Libido odnosno seksualna želja ili seksualni nagon snažno utječe na kvalitetu seksualnog iskustva, a na njega mogu utjecati različiti vanjski i unutarnji čimbenici.

Image

Izvor: Giphy

Svakodnevne navike, stres, način na koji se hranimo pa čak i kvaliteta sna – sve to može utjecati na našu seksualnu želju. Na sreću, postoje i brojni prirodni načini kako da ojačaš libido, a u nastavku ti otkrivamo neke od njih.

Počni konzumirati više određenog voća

Postoji određena hrava, tzv. afrodizijaci, za koju se vjeruje da ima snažan utjecaj na libido. Iako nije znanstveno potvrđeno da neka hrana uistinu ima afrodizijačko djelovanje, malo eksperimentiranja nikome ne škodi. Povećani unos voća može pozitivno utjecati na tvoje zdravlje, a možda i ojačati tvoju seksualnu želju. Voće za koje se smatra da djeluje poput afrodizijaka su smokve, banane i avokado. Ovo voće obiluje vitaminima i mineralima koji povećavaju protok krvi u genitalije te promiču zdrav seksualni život.

Image
Foto: Pexels

Jedi čokoladu

Kroz ljudsku povijest, čokolada je oduvijek bila simbol žudnje, i to ne samo zato što je ukusna, već i zbog svoje afrodizijačke moći. Naime, kod konzumacije čokolade u našem se tijelu oslobađaju određene kemikalije koje mogu poboljšati raspoloženje te ojačati seksualni nagon. Prema studiji iz 2006. godine, učinci čokolade na seksualnost vjerojatno su više psihološke nego biološke prirode, no to te ne bi trebalo spriječiti da uživaš u svojoj omiljenoj poslastici.

Image

Izvor: Giphy

Uvrsti u prehranu začine

Određeni začini također mogu pozitivno utjecati na seksualno zdravlje, a najbolji izbor su bosiljak i češnjak. Ovi začini zbog intenzivnog mirisa i arome stimuliraju sva naša osjetila, a povećavaju i protok krvi što može pomoći muškarcima koji imaju problema s erektilnom disfunkcijom. Ginko biloba je još jedna vrlo ljekovita biljka koja se koristi za liječenje seksualne disfunkcije kod muškaraca.

Image
Foto: Pexels

Ojačaj svoje samopouzdanje

Razina samopouzdanja također može imati snažan utjecaj na tvoju seksualnu želju. Kada se osjećaš dobro u svom tijelu, više ćeš uživati u seksu. S druge strane, ako patiš od manjka samopouzdanja, vjerojatnije je da će te to sputavati prilikom seksa. Svoje samopouzdanje pa i libido možeš povećati tako da prebaciš fokus sa svojih mana na svoje atribute. Umjesto da tijekom seksualnog odnosa razmišljaš o tome kako izgledaš, radije se usredotoči na užitak.

Image
Foto: Pexels

Smanji unos alkohola

Pretjerivanje s alkoholom loše će se odraziti na libido i cijelo seksualno iskustvo učiniti gorim. Jedna čaša vina može te opustiti, no sve više od toga je previše. Previše alkohola utječe na erektilnu funkciju kod muškaraca, a može se loše odraziti i na sposobnost postizanja orgazma.

Image
Foto: Pexels

Oslobodi se stresa

Stres loše utječe na fizičko i mentalno zdravlje, a štetan je i za libido. Istraživanja su potvrdila kako stres kod žena može negativno utjecati na seksualni život. Muškarci, s druge strane, koriste seks kao način za oslobađanje od stresa. Želiš li se riješiti stresa ili ga barem svesti na minimum, počni prakticirati tehnike za opuštanje. Odlični načini za rješavanje stresa su meditacija, šetnja prirodom, joga i tai chi.

Image
Foto: Pexels

Naspavaj se

Život ispunjen stresom i brojnim obavezama često nam ostavlja jako malo vremena za odmor pa tako i za seks. Teško je ostvariti balans između privatnog života i karijere, a iscrpljenost i nedostatak sna mogu dovesti do smanjenog seksualnog nagona. Kako bi poboljšala razinu energije i ojačala svoj libido, odvoji vrijeme za odmor i obogati prehranu namirnicama koje obiluju proteinima i složenim ugljikohidratima.

Image
Foto: Pexels

Nemoj zanemarivati odnos s partnerom

Ako je tvoj odnos s partnerom nekvalitetan, onda će vam i seks biti loš. Kod žena je osjećaj emocionalne bliskosti iznimno važan za seksualnu intimnost. Otvorena i iskrena komunikacija te međusobno povjerenje temelji su za izgradnju kvalitetnog odnosa. Ako postoje problemi ili neriješeni sukobi, važno ih je riješiti. Nakupljanje gorčine loše će djelovati na odnos i na intimu.

Image
Foto: Pexels

Konzultiraj se s liječnikom

Ponekad nizak libido može biti i simptom određenih zdravstvenih stanja i problema stoga je o tome dobro porazgovarati i s liječnikom. Tvoj liječnik možda će predložiti učinkovite strategije za poboljšanje seksualnog zdravlja. Prepoznavanje korijena problema koji negativno utječe na seksualni život olakšat će pronalaženje rješenja.  

Image
Foto: Pexels