Ljubav ide kroz želudac

Jesi li znala da su ove namirnice dokazano prirodni afrodizijaci?

Nutritivna vrijednost, miris, tekstura, oblik pa čak i boja nekih namirnica mogu izazvati uzbuđenje i probuditi želju za seksom

we-vibe-toys-S9wj_jHEc_4-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Na seksualnu želju utječe brojni faktori -  od svakodnevnog stresa pa sve do namirnica koje svakodnevno unosimo u svoje tijelo. Neki smatraju da postoji i ona hrana koja može pozitivno utjecati na naš libido, a takve se namirnice nazivaju afrodizijacima.

Image
Hladni u krevetu

Nizak libido: Ova 4 znaka nisu ludi za igricama u krevetu

Prirodni afrodizijaci oduvijek su privlačili pažnju znanstvenika i onih koji pokušavaju poboljšati svoj seksualni život. Prema riječima stručnjaka, namirnice za koje se vjeruje da su afrodizijaci zapravo doprinose zdravoj cirkulaciji, uravnotežuju hormone, promiču vitalnost te tako pozitivno utječu i na libido.

Nutritivna vrijednost, miris, tekstura, oblik pa čak i boja nekih namirnica mogu izazvati uzbuđenje i probuditi želju za seksom. Na kraju krajeva, ljubav ide kroz želudac, a u senzualnim zalogajima je uvijek zabavno uživati, osobito udvoje.

Nutricionisti se slažu kako uistinu postoje neke namirnice koje djeluju kao prirodni afrodizijaci, a u nastavku ti otkrivamo neke od njih koje možda već i imaš kod kuće.

Čokolada

Tamna čokolada jedan je od klasičnih afrodizijaka, a riječ je o namirnici koju gotovo svi vole. Drevni narodi Maje i Azteci vjerovali su kako je kakao hrana bogova i koristili su ga u brojnim ritualima. Postoje zapisi koji sugeriraju kako su upravo Azteci bili prvi narod koji je čokoladu povezivao sa seksualnom moći i pojačanim libidom. Studija provedena u Italiji potvrdila je kako uistinu postoji veza između svakodnevne konzumacije čokolade i povećane seksualne želje. Naime, čokolada sadrži triptofan – kemikaliju koja pozitivno utječe na raspoloženje i tako povećava zadovoljstvo.  

shimmer fallback

Maca prah

Maca je biljka podrijetlom iz peruanskih planina, a od nje se dobiva moćni prah koji se danas koristi u prehrani kao 'supernamirnica' upravo radi svojih čudesnih svojstava. Pozitivno utječe na plodnost i povećava razinu energije, a ujedno je i potencijalni afrodizijak. I neke su studije potvrdile poveznicu između maca praha i seksualnosti, a Peruanci od davnina koriste ovu biljku za energiju i plodnost. Istraživanje je potvrdilo učinkovitost maca praha kod podizanja muškog libida, a neke studije sugeriraju i da maca prah općenito pozitivno utječe na muško spolno zdravlje.

shimmer fallback

Avokado

Ovo voće danas uživa veliku popularnost radi svog bogatog nutritivnog sastava, no malo tko zna da avokado ima i neka afrodizijačka svojstva. Azteci su avokado nazivali 'stablom testisa', a sadrži i spojeve koji mogu pozitivno utjecati na seksualnu želju kod žena i muškarca. Naime, avokado sadrži visoku razinu zdravih masnoća koje su dobre za zdravlje srca i krvnih žila, a ujedno je i bogat vitaminom E za koji se pokazalo da ima pozitivan učinak na plodnost kod oba spola. Uz to, avokado sadrži i vitamine B skupine koji povećavaju razinu energije i vitalnost.

shimmer fallback

Med

U tradicionalnoj medicini med se već stoljećima koristi radi svojih terapeutskih moći. Med ima specifičan sastav te je snažan antioksidans, a uz to ima i antigljivično i protuupalno djelovanje. Jača imunološki i kardiovaskularni sustav, a sadrži i spojeve koji su važni za ravnotežu hormona koji su neophodni za zdrav libido. Postoje i zapisi koji tvrde kako je starogrčki znanstvenik Hipokrat koristio med upravo za održavanje svoje seksualne snage.

shimmer fallback

Smokve

Neke se namirnice smatraju afrodizijakom radi svog izgleda, mirisa ili teksture, a među njima su i smokve. Specifičan oblik doprinosi reputaciji ovog voća kao afrodizijaka, no smokve sadrže i moćne sastojke poput aminokiselina koje zapravo pozitivno utječu na libido, a mogu povećati i seksualnu  izdržljivost kod muškaraca.

shimmer fallback

Jagode

Slasne jagode su radi svoje jarke crvene boje i srcolikog oblika zaslužile reputaciju voća koje povećava libido. Ipak, ta tvrdnja ima i svoje znanstveno uporište prema kojem se jagode s razlogom smatraju afrodizijakom. Naime, jagode obiluju vitaminom C koji jača libido. U duhovnom smislu, jarko crvena nijansa pomaže u održavanju naše korijenske čakre koja je povezana s našom seksualnom moći.

shimmer fallback

Kamenice

Ova morska delicija zasigurno je među najpoznatijim prirodnim afrodizijacima zbog čega su i prilično skupocjene. Iako se mogu pohvaliti svojim seksi oblikom, kamenice obiluju cinkom – mineralom koji je neophodan za proizvodnju testosterona i sperme kod muškaraca. Uz to, smatra se kako su dobar prirodni afrodizijak i za žene jer jačaju njihov seksualni nagon.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.