Više vatre

Afrodizijaci iz prirode: 7 namirnica koje potiču strast

Nekim namirnicama se oduvijek pripisuju 'čarobne moći' jer povećavaju seksualnu moć, a o kojoj hrani se radi pročitaj u nastavku

profimedia-0480524370.jpg
Foto: Profimedia.hr

Prirodno je najbolje i najzdravije, a odlično je i kada znamo da nam ukusni zalogaji mogu povećati libido. Barem se tako vjeruje tisućama godina. Pravo je pitanje je li znanstveno dokazano da određene namirnice pojačavaju našu želju za seksom ili je to samo mit? Odgovor nije toliko jednostavan.

Image
Tajna 'stražnjih vrata'

Analni seks: zašto ga mnogi muškarci toliko vole?

Prema riječima stručnjaka određene namirnice za koje je dokazano da su afrodizijaci poboljšavaju cirkulaciju krvi, mogu pomoći u ravnoteži hormona i poboljšati vitalnost, a sve to pomaže kod povećanja libida. Također određena energija u namirnicama, asocijacije, miris, tekstura i oblik mogu izazvati uzbuđenje, a ne smije se zaboraviti da seksualno uzbuđenje počinje u mozgu.  Osim toga ukusna hrana povećava zabavu i užitak, a to je sigurno dio seksa. Hrana koju povezujemo sa seksom dio je romantične atmosfere, a o kojim se namirnicama točno radi možeš pročitati u nastavku.

Čokolada

Drevni narodi Južne Amerike, Azteci i Maje vjerovali su da je čokolada hrana bogova te su je koristili u ritualima. Također su čokoladu koristili i kao afrodizijak, a Azteci su prvi zapisali da je čokolada afrodizijak i pojačava libido. Tu su tvrdnju potvrdile i neke novije studije, pa je istraživanje objavljeno 2006. u Journal of Sexual Medicine pokazalo da postoji veza između svakodnevne konzumacije čokolade i povećane seksualne želje. Treba ipak napomenuti da i drugi faktori utječu ove rezultate. No, čokolada sadrži triptofan, dio serotonina, za koji se zna da povećava užitak. Osim kemijskog sastava ova namirnica ima i svoju povijest, a to svakako utječu na našu percepciju i stvara dodatni užitak dok se uživa u njoj. Zbog čega je važna u romantičnim trenucima, piše Byrdie.com.

shimmer fallback

Maca prah

Maca je još jedna biljka koja dolazi iz Južne Amerike i nosi predznak supernamirnica. Porijeklom je iz peruanskih planina, a najčešće se koristi kao prah za povećanje energije. No, ona je i potencijalni afrodizijak. Prema holističkom vjerovanju smatra se pomaže u ravnoteži solarnog pleksusa, središnjeg dijela tijela koji kontrolira samopouzdanje, a također utječe na sakralnu čakru koja upravlja kreativnošću i seksualnošću. Macu su Peruanci koristili tisućama godina za energiju i plodnost. Također studija iz 2012. ukazuje na to da može povećati broj spermija i njihovu pokretljivost. Starija studija iz 2002. godine potvrdila je učinkovitost mace kao super namirnice za muškarce jer podiže libido kod onih koji imaju nisku razinu testosterona.

shimmer fallback

Avokado

Moderne spoznaje su avokado stavile visoko na popis važnih i hranjivih namirnica. No, ovo voće se konzumira tisućama godina. Azteci su ga zvali "ahuacatl", a Španjolci su ga donijeli u Europu u 16. stoljeću. Avokado sadrži vitamin E koji podržava plodnost kod muškaraca i žena. Također bogat je vitaminima B koji mogu pomoći kod povećanja energije i vitalnosti.

shimmer fallback

Med

Ova slatka namirnica već se stoljećima koristi zbog zdravstvenih dobrobiti. Ima vrlo kompliciran kemijski sastav koji ovisi o vrsti cvijeća s kojom se pčele hrane. Med je snažan antioksidans, ima protuupalna svojstva i dobro utječe na kardiovaskularni sustav. Osim toga ima spojeve koji održavaju ravnotežu hormona, uključujući estrogen i testosteron, koji su neophodni za dobar libido. Također pospješuje protok krvi, a čak je i Hipokrat koristio med za održavanje seksualne snage.

shimmer fallback

Smokve

Smokve su slatko voće koje mnogi jedu s posebnim užitkom, ali sastav je posebno moćan. Aminokiseline (biljni spojevi) u smokvama djeluju kao afrodizijaci. One grade protein i podupiru proizvodnju spolnih hormona potrebnih za reprodukciju. No, ove aminokiseline povećavaju i izdržljivost.

shimmer fallback

Jagode

Jagode su crvene, sočne, slatke i imaju oblik srca, a sve to podsjeća na romantiku i strast. Također imaju reputaciju voća koje povećava libido, a bogate su vitaminom C koji može pomoći u jačanju vitalnosti. Prema holističkim pogledima pomažu u održavanju korijenske čakre koja može unijeti povjerenje i seksualnu moć u spavaću sobu.

shimmer fallback

Kamenice

Ovo je jedna od najpoznatijih namirnica s afrodizijačkim svojstvima, kamenice se mogu pohvaliti zanimljivom teksturom i seksi oblikom. Također su pune nutrijenata. Cink je bitan mikronutrijent za proizvodnju testosterona, a kamenice su bogate ovim mineralom i poznato je da su korisne i za muškarce i za žene. Cink također pomaže u proizvodnji spermija što je izuzetno važno za parove koji žele potomstvo.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.