8 znakova da si u vezi sa sociopatom

Obrati pažnju na ove znakove

8 znakova da si u vezi sa sociopatom

Sociopat je termin za osobu koja pati od poremećaja ličnosti, no nije riječ o psihičkoj bolesti, već osoba koja pati od ovog poremećaja ima pogrešna moralna i druga uvjerenja.

Sociopati voli biti u centru pažnje, vrlo su hladni i proračunati te ne pokazuju nikakvu empatiju. Oni ne osjećaju krivnju niti kajanje i nisu suosjećajni, a uglavnom su vrlo šarmantni i karizmatični pri prvom susretu.

Prilično je teško prepoznati je li netko sociopat jer takve osobe najčešće jako dobro glume. Tek kasnije, nakon što je odnos formiran, sociopat počinje otkrivati svoju pravu ličnost.

Istraživanja su pokazala da 3,8 posto ljudi na svijetu boluje od ovog poremećaja. Riječ je o iznimno opasnim osobama, a u nastavku ti otkrivamo neke od znakova po kojima ćeš lako prepoznati sociopata.

Karizmatičan je i voli idealizirati odnos

Sociopti su uglavnom vrlo samouvjereni i karizmatični ljudi. Imaju o sebi vrlo visoko mišljenje i smatraju da su zaslužili sve što im život može ponuditi. Vrlo su šarmantni i znaju kako se ponašati prema ljudima koje žele osvojiti.

Požuruje odnos

Kad je riječ o sociopatu, on požuruje korake u vezi pa je tako vrlo moguće da će već na drugom spoju pričati o braku, djeci, zajedničkom životu, itd. On će te šarmirati svojim idealnim prikazom zajedničke budućnosti i učinit će sve da bi mu povjerovala te pala na njegov šarm.


Image

Laži i posesivnost

Jedna od glavnih značajki sociopata je da su svi uglavnom veliki lažljivci. Iznimno dobro glume i lažu te zbog toga ne osjećaju nikakvo kajanje. On će uvijek pronaći savršen izgovor samo kako bi mu povjerovala.

Posesivan je

Što odnos sa socipatom postaje bliskiji, sve više na vidjelo dolazi i njegova posesivnost. Ako ti ne dopušta da se viđaš s prijateljicama, roditeljima i drugim osobama koje su ti drage, to je znak za uzbunu. Sociopati su paranoične osobe i kad nekoga 'uhvate' u svoju igru, ta osoba postaje njihova žrtva koju ne žele ni sa kim dijeliti jer se boje da ne budu otkriveni.


Image

Iskorištava tuđe emocije i nasilan je

Kad nešto želi, socipat će uvijek pronaći način da to dobije. Izmišlja priče i iskorištava tuđe emocije te kod drugih izaziva osjećaj krivnje kako bi ostvario svoje ciljeve. Kad ne dobiva ono što želi, sociopat postaje nasilan.


Image


Verbalno i fizičko zlostavljanje

Emocija koja se često može uočiti kod sociopata je ljutnja ili još češće - bijes. Kada pronađu svoju žrtvu, ona postaje njihov 'ispušni ventil'. Socipat će manipulirati i zlostavljati osobu s kojom je vezi, sve dok ne bude po njegovom. Osim što su nasilni u verbalnom smislu, često se koriste i fizičkim nasiljem da bi ostvarili svoje ciljeve.

Uživa u tuđoj nesreći i ne poštuje pravila

Sociopati nemaju nimalo suosjećanja niti empatije prema drugima. Primjerice, kada gledaju neki tužan video kojem je netko povrijeđen, njima je to zabavno. Njih ništa ne plaši te su potpuno ravnodušni na tužne ili strašne filmove. Također, uživaju u tuđoj boli.

Ne poštuje nikakva pravila

Osoba koja pati od ovog poremećaja vrlo je bezobzirna i ne mari za određena pravila. On sve radi po svom i učiniti će sve da ostvari svoj cilj te je uvjeren da mu se nikad ništa neće dogoditi i da ne treba odgovarati za svoja djela.

Život je lijep, ali prekratak da bismo ga trošili na loše ljude. Nemoj si dopustiti da budeš u vezi sa osobom koja te ne zna cijeniti i voljeti onako kako si zaslužila. Sumnjaš li da je osoba s kojom si u vezi sociopat, makni se od njega ili potraži stručnu pomoć te podršku bližnjih.
Foto: Unsplash