Temelji su bitni

7 načina kako produbiti emocionalnu vezu s partnerom

Već si bezbroj puta čula kako je poštovanje važno za kvalitetnu vezu, no jesi li se zaista zapitala što to znači? U nastavku ti otkrivamo kako da produbite i ojačate emocionalnu vezu

pexels-văn-thắng-1415131.jpg
Foto: Pexels

Svatko tko je u dugoj vezi ili ima iskustvo duge veze zna da početna ljubavna strast s vremenom jenjava, pogotovo kada partneri ne znaju kako jačati emocionalnu intimnosti ili smatraju da veza sama od sebe opstaje dok ima ljubavi. To je pogrešno. Veza opstaje ukoliko se na njoj radi i ukoliko se odnos svakodnevno gradi.

Image
To mora da je ljubav

6 stvari koje muškarci u sretnim vezama nikad (ali baš nikad) ne rade

shimmer fallback

Bit će onakva kolik joj pažnje posvetite. Baš kao i sve drugo u životu. U zdravim vezama oboje radi na usavršavanju samog sebe kako bi bio ili bila bolji ili bolja onom drugome. Odlika zdrave i kvalitetne veze je neprestani emocionalni rast oboje partnera, a mi ti u nastavku otkrivamo kako ojačati emocionalnu intimnost među vama. Pišemo tebi, ali vrijedni obostrano.

Samosvijest

Kreni od sebe. Prije, no što počneš raditi na vašem odnosu, poradi na sebi. Upoznaj se. Samosvijest je najbitnija stavka kada je riječ o osobnom razvoju. Što više znaš o sebi to ćeš više toga o sebi moći podijeliti sa svojim partnerom pa će te i on bolje upoznati i na taj ti se način približiti. Sjeti se samo koliko te puta pitao što osjećaš ili misliš, a ti si odgovorila s "ne znam". Neka ti uđe u naviku zapitati često samu sebe što osjećaš u svakodnevnim situacijama. Što te ljuti, što rastužuje, što plaši, a što veseli? U kojim se situacijama osjećaš usamljeno, anksiozno ili depresivno, a u kojima ti je dobro? Nauči imenovati svoje emocije, osobito one koje u tebi izaizivaju ljutnju i bijes. Tako ćeš u idućoj vašoj raspravi ili svađi moći konstruktivno reagirati i reći mu što te ljuti te razgovarati o tome prije no što, jedno do vas ili oboje zalupi vratima.

shimmer fallback

Usudi se biti ranjiva pred njim

Dijeleći svoje osjećaje, razotkrivaš najintimniji dio sebe, odnosno dozvoljavaš si biti ranjiva. Kada razotkriješ tko si zapravo, riskiraš odbacivanje, osudu, sram i druge neugodne osjećaje. Imaj na umu da su takvi osjećaji normalni i da ih svi imamo. Oni ti pomažu da pokažeš empatiju prema drugoj osobi, u ovom slučaju prema partneru, kada ti se povjeri i kada stoji pred tobom u svojoj ranjivosti. Kada ste obje pažljivi jedno prema drugome, u vaš se odnos ugrađuje osjećaj sigurnosti i povjerenja. Ranjivost, ukoliko nije ismijana ili "hladno dočekana", produbljuje emocionalnu intimnost među partnerima.

shimmer fallback

Budi osoba na koju se može osloniti

Gradi vjerodostojnost na način da ćeš mu obećati samo ono za što si sigurna da možeš ispuniti i naravno ispuni to. Ljudi će ti vjerovati na riječ, samo onda ako tu riječ i ostvariš. U suprotnom obećanje ne znači ništa. Želiš li stvoriti jaku emocionalnu vezu među vama uvjeri ga svojim riječima i djelima da se zaista uvijek može osloniti na tebe i da si ti njegova osoba od povjerenja.

shimmer fallback

Poštuj ga

Poštovanje je, poput ljubavi, pretpostavka za kvalitetan i dugovječan odnos. Uvijek se prema svom partneru, ali i drugim ljudima, odnosi s poštovanjem. Vratit će ti se višestruko i stvorit će za sebe i za svoje bližnje bolji svijet.

shimmer fallback

Balans između veze i osobnih potreba

Oni parovi koji svoju vezu štite iznad vlastitih individualnih želja prolaze bolje i zadovoljniji su od onih koji su sebični unutar odnosa, odnosno orijentirani na sebe. Usredotočenost na zadovoljenje vlastitih potreba u konačnici će te dovesti do toga da ćeš biti razočarana svojim partnerom, a ni on neće biti zadovoljan u vezi u kojoj se sve vrti oko tebe. Pokušaj davati više jer će ti se višestruko vratiti. Kada su emocionalne potrebe tvog partnera zadovoljene, on je otvoreniji i zainteresiraniji za ispunjavanje tvojih potreba.

shimmer fallback

Ono što je dobro za njega, dobro je za tebe

I obostrano. Kada staviš fokus na svog dečka ili supruga, a ne na sebe, vidjet ćeš koliko se dobroga iz toga može izroditi. Bit ćete sretni i ti i on, a on će (kao što smo spomenule u prethodnoj točki) isto učiniti i za tebe. Kada oboje dobivate puno iz vaše veze i zadovoljni ste tu gdje se nalazite, jačate emocionalnu intimnost i nitko izvana vas ne može ugroziti.

shimmer fallback

Budi njegova sigurna zona

Kreiraj sigurnu zonu za svog partnera. To ne znači da bi fizički trebala odrediti prostor u kojem će se osjećati sigurno, već da si ta sigurna zona ti. A to činiš na način da ga naučiš da od tebe neće čuti osudu ni ružnu riječ, već da će naići na razumijevanje i uvijek ti se moći povjeriti. Razgovarajte često o svojim željama i potrebama, budite znatiželjni kada je riječ o onom drugom i budite jedno drugome na prvom mjestu. Na taj način ćete ojačati i produbiti vašu emocionalnu vezu.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.