Možda je problem u tebi

Ovo su navike kojima sabotiraš vezu (a da možda i ne znaš)

Čini ti se kao da daješ sve od sebe no i dalje nemaš uspjeha u ljubavnim vezama? Možda su za to krive neke tvoje navike i obrasci ponašanja kojima sabotiraš svoje veze

pexels-vera-arsic-984954.jpeg
Foto: Pexels

U odnosima smo često skloni određenim obrascima ponašanja. Neki funkcioniraju dobro, no neki mogu biti negativni i odvesti odnos u krivom smjeru.

Image
Brak i problemi

Kako oprostiti partneru i krenuti dalje nakon svađa i nevjere?

Ako nemaš uspjeha u vezama te uvijek završiš sa slomljenim srcem, možda bi trebala istražiti o čemu je riječ i što to sabotira sve tvoje odnose. Naime, možda nije stvar u pogrešno odabranim muškarcima. Možda je stvar u tebi. Iako je uvijek najlakše okriviti druge, možda bi se trebala malo bolje fokusirati na sebe i na svoje ponašanje u odnosima te preuzeti odgovornost za svoje propale veze.

Image

U nastavku ti otkrivamo pet najčešćih navika odnosno načina na koje mnogi ljudi sabotiraju svoje odnose, što u konačnici najčešće dovodi do prekida veze. Nažalost, većina ne shvaća da s njihovim ponašanjem nešto nije u redu.

Uvijek želiš biti u pravu

Ako ti je važnije da budeš u pravu od toga da imaš zdrav i kvalitetan odnos, to će s vremenom naštetiti i tebi i tvom odnosu s partnerom. Ne možeš baš uvijek biti u pravu i ne mora tvoja riječ uvijek biti zadnja. Zdrava veza se temelji na kompromisima i toleranciji stoga je vrlo važno ponekad znati i popustiti. U protivnom, srljaš u propast.

Image
Foto: Pexels

Pokušavaš sve imati pod kontrolom

Ljude ne možemo promijeniti. Oni će se promijeniti samo ako oni to žele. Ne možeš kontrolirati način na koji tvoj partner razmišlja niti pak njegove emocije. To nema smisla i takvi su pokušaji uzaludni te će kod tebe izazvati samo jad i frustracije. Umjesto da pokušavaš promijeniti druge, radije ih nauči prihvatiti takve kakvi jesu.

Image
Foto: Pexels

Ignoriraš probleme

Ako ne razgovaraš s partnerom o nesuglasicama koje vas muče ili nisi iskrena o svojim emocijama, to će prije ili kasnije izazvati veće probleme i emocionalnu nedostupnost. Jednom kad se udaljite, oboje ćete se osjećati povrijeđeno, odbačeno i usamljeno, a nijedan vaš problem neće biti riješen.

Image
Foto: Pexels

Ne znaš oprostiti

Nijedan odnos nije savršen i svaki ima svoje dobre i one manje dobre faze. Konflikti su uobičajen dio svakog odnosa. Ipak, ono što je pritom važno je znati oprostiti i krenuti dalje. Ako se pridržavaš pravila 'povrijedio si me, vratit ću ti', velike su šanse da će tvoja veza ličiti na bojno polje. Povremeno treba znati oprostiti i zaboraviti jer je to jedini način da se riješiš boli i frustracija i da kreneš dalje.

Image
Foto: Unsplash

Govoriš sve što ti je na umu

U odnosima je jako važno imati vlastite granice, ali i poštivati granice onih koje volimo. Ne možeš sve svoje strahove, ljutnju i druge negativne emocije izbacivati na svom partneru. Bez obzira na to koliko se vas dvoje volite, u trenucima bijesa i ljutnje treba znati birati riječi. Ne možeš govoriti baš sve što ti padne na pamet i vrijeđati svog partnera, čak i ako je kriv. Ponekad je bolje odmaknuti se od konflikta i malo se ohladiti te mirne glave razgovarati s partnerom o problemima koji vas muče.

Image
Foto: Pexels