Zadovoljstvo je važno

Hush, hush: 5 razloga zašto žene nekad ne uživaju u seksu

Seks je važan dio života i svaka žena treba riješiti postojeće probleme i onda samo uživati

profimedia-0494707529.jpg
Foto: Profimedia.hr

Često se govori o seksu i kako je to dio naših života u kojem postoji samo užitak. No, mnoge žene se ne osjećaju ugodno u spavaćoj sobi i umjesto da uživaju s partnerom u svakoj mogućoj prilici počinju izbjegavati seksualne odnose.

Image
Nježno i seksi

Neće moći bez tebe: 10 stvari koje muškarac želi čuti od partnerice

"Postoje različiti razlozi zašto se žene ne osjećaju dobro. Na primjer, penetracija može boljeti. Možda postoji problem s postizanjem orgazma ili je libido izuzetno nizak", objašnjava liječnica Pelin Batur za Health.clevelandclinic. No, bez obzira na uzroke vrlo je važno osvijestiti problem i pokušati ga riješiti. "Seksualno zdravlje je izuzetno važno i treba znati da postoje različiti načini rješavanja problema", dodaje dalje dr. Batur.

Također, seksualna želja mijenja se i zbog različitih životnih okolnosti. Želja za seksom ovisit će o hormonima, stresu, problemima u vezi, ali nije isto i ako je netko u vezi s istom osobom već dvadeset godina ili veza tek započela. Ako nisi zadovoljna kvalitetom ili kvantitetom seksualnog života onda je dobro pokušati riješiti to nezadovoljstvo. Za početak je dobro znati koje su najčešći uzroci ovog problema i kako ih riješiti, a o čemu se točno radi možeš saznati u nastavku.

Stres

Iako ne razmišljamo o stresu na ovaj način, on može jako utjecati na libido. "Ako se osjećaš kao da si svaki dan rastrgana na sto strana ili da ti je pandemjia podigla razinu razinu stresa onda nije neobično da ti seks nije visoko na listi prioriteta", objašnjava dr. Batur. "Kako bi provjerila stvara li stres ovaj problem zapitaj se kako bi se osjećala na odmoru. Ako bi tvoj seksualni život bio sjajan na godišnjem odmoru onda se vjerojatno radi o stresu, a ne o medicinskom problemu", dodaje dalje te savjetuje smanjivanje razine stresa.

Image
Foto: Unsplash

Bol

"Bol tijekom odnosa je jasna poruka tijela da nešto nije u redu", kaže dalje dr. Batur. A ovo su samo neki uzroci:

  • Disfunkcija mišića dna zdjelice - ovo je često stanje koje nastaje kada se mišići u podnožju zdjelice ne opuštaju normalno. Žene s ovim problemem često imaju bolne odnose. No, ovaj problem je moguće riješiti te se važno javiti liječniku.
  • Hormonalne promjene - promjena u razinama hormona estrogena i testosterona mogu odvesti do bolnog seksa. Tijekom dojenja ili menopauze rodnica može postati suha i tijekom odnosa se može pojaviti peckanje. Kod ovog problema može pomoći lubrikant ili terapija hormonima.
  • Drugi medicinski problemi - postoje drugi uzroci vaginalne boli poput infekcija ili endometrijoze. Zato je vrlo važno potražiti pomoć liječnika.
Image
Foto: Unsplash

Psihološki uzroci

"Stanja poput depresije ili tjeskobe mogu biti razlog zašto seksualni život nije zadovoljavajuć", napominje dr. Batur. Seksualne traume ili problemi u vezi također mogu utjecati na intimni život, a u ovim slučajevima dobro je obratiti se stručnjaku za mentalno zdravlje.

Image
Foto: Unsplash

Nizak libido

Ponekad se radi o nekom fizičkom razlogu, ali i određeni način razmišljanja može biti uzrok. "Mnoge žene nemaju želju za iniciranjem seksa, ali kada se dogodi potpuno uživaju. Dovoljno je promijeniti način razmišljanja i prepustiti se", kaže dalje. No, ponekad problem može biti puno veći i onda je važno razgovarati s liječnikom.

Image
Foto: Unsplash

Problemi s postizanjem orgazma

"Mnoge žene misle da bi trebale postići orgazam snošajem, ali većina žena treba dodatnu odnosno vanjsku stimulaciju", dodaje liječnica. Za bolji seksualni život mogu se uključiti neke igračke poput vibratora. No, ako i neke nove stvari ne pomažu mogu se uključiti kreme ili ulja, a svaka žena uvijek može razgovarati sa svojim ginekologom.

Image
Foto: Unsplash