Problemi u krevetu

5 najčešćih problema s kojima se žene susreću u intimnim odnosima

Puno žena ne osjeća zadovoljstvo u seksu i teško priznaje da postoje problemi, no prvi korak prema užitku je rješavanje problema

vladislav-muslakov-CwIU33KGToc-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Seks bi trebao biti zabava i zadovoljstvo u kojem uživaju oba partnera. No, što ako žena ne uživa u seksu? Svaka žena prođe doživi period u kojem se ne osjeća dobro, a takvo stanje će možda smanjiti užitak u intimnom životu. Seksualni problemi mogu samo dodatno pogoršati osjećaj nezadovoljstva u svakodnevici. No, postoje neki najčešći uzroci smanjenog seksualnog užitka kod žena, a neki od njih se mogu jednostavno riješiti.

Image
Tajne tijela

Hush, hush: Što se događa s tijelom ako se često samozadovoljava?

Nedostatak želje

Muškarac je često spreman za seks, ali ti nikako ne možeš pronaći tu želju u sebi. "Neraspoloženje je česta pritužba žena i njihovih partnera. Muškarci onda misle da više nisu privlačni, ali mogu postojati i drugi razlozi", kaže stručnjakinja i autorica Beverly Whipple.

Prema seksualnoj terapeutkinji Stephanie Buehler, stres i iscrpljenost mogu uništiti seksualni život. Kao i strogi vjerski odgoj, strah od trudnoće i negativne misli o seksu. Loše seksualno iskustvo i nikakvo emocionalno zadovoljstvo u vezi također mogu natjerati ženu da se osjeća loše čim pomisli na seks. "Nedostatak želje vjerojatno je najsloženiji seksualni problem. Uzroci su individualni", kaže Buehler.

Image
Foto: Unsplash

Čak i ako su glava i srce sinkronizirani, fizička stanja poput dijabetesa, fibromialgije i hormonska neravnoteža (poremećaj štitnjače ili menopauze) također mogu dovesti do nedostatka želje. Kako dalje navode stručnjaci važno je pronaći uzrok, a zatim smanjiti stres i povećati energiju, razmisliti u kakvom ste odnosu ti i partner te istražiti nove mogućnosti i svoje tijelo.

Izostanak uzbuđenja

"Ljudi uzbuđenje povezuju s vlažnjem rodnice, ali cijeli proces je puno složeniji od toga", kaže Whipple. Kada se žene uzbude, više krvi teče u klitoris i okolno područje, što stimulira tekućine da prodiru u rodnicu. Također uzrokuje širenje gornjeg dijela rodnice, maternice, vrata maternice i klitorisa. Drugim riječima, tijelo je spremno za seksualni odnos. Kada se žena ne uzbudi, krv ne teče i ne događa se ovaj gore navedeni proces. Žene to često opisuju kao da im je mrtav donji tijela

Image
Foto: Unsplash

Često se žena ne mogu opustiti bez obzira na to što ima želju, a to se sve može događati jer ne može otpustiti brige i razmišlja o stvarima koje mora napraviti . Lubrikanti na bazi vode mogu vam pomoći. Nemojte koristiti proizvode na bazi ulja jer mogu utjecati na kvalitetu kondoma i dijafragme, ugrožavajući zaštitu od trudnoće i spolno prenosivih bolesti. Ako suhoća rodnice dolazi zbog smanjenja razine estrogena, nadomjesna hormonska terapija može pomoći u održavanju sluznice rodnice i poboljšati podmazivanje.

Anorgazmija

To je nemogućnost bilo kojeg spola da doživi orgazam, ali stanje je daleko češće kod žena. U stvari, svaka treća žena ima problema s postizanjem orgazma, pokazalo je istraživanje američkog Sveučilišta Brown. Medicinski problemi poput dijabetesa, multiple skleroze i karcinoma mogu utjecati na stanje žene. To mogu učiniti i antidepresivi, ali treba znati da i drugi lijekovi mogu prigušiti libido.

Image
Foto: Unsplash

Vaginizam

Ovo stanje uzrokuje grčenje mišića dna zdjelice, a rodnica se nehotično steže što u osnovi blokira ulaz penisa. Stanje je uobičajeno, ali budući da većina žena ne traži pomoć liječnika teško je znati stvarne brojeve, navodi Ženski terapijski centar u državi New York. Međutim, neliječeni vaginizam može biti dugoročan problem. Česte ginekološke infekcije ili infekcije mokraćnog sustava mogu izazvati refleksnu mišićnu reakciju. Ali isto tako i strah od seksa, trudnoće ili emocionalne traume zbog seksualnog zlostavljanja u prošlosti, piše Every Day Health. Ako je fizički uzrok ovog problema onda mogu pomoći vježbe koje će pomoći da se žena opusti, a svakako je važno da se žena javi svom liječniku.

Image
Foto: Unsplash

Dispareunija

Bol tijekom i nakon odnosa čini seks neugodnim. Nažalost, mnogim je ženama previše neugodno razgovarati o tome sa svojim liječnikom i uopće žele izbjeći to priznanje, kaže Buehler. "Postoje parovi koji godinama nemaju seksualne odnose. No problemi bi se trebali odmah početi rješavati. Seks je važan dio odnosa ili braka, a nedostatak seksa može ga ugroziti", kaže dalje.

Endometrioza, vaginizam, infekcije mokraćnog sustava, suha rodnica ili bilo koja kombinacija fizičkih ili psiholoških čimbenika mogu uzrokovati dispareuniju. Stručnjaci savjetuju da se žene javi liječniku kako bi se problemi što prije riješili, a par i dalje uživao u intimnim odnosima.

Image
Foto: Unsplash