Zelene zastavice

Rani znakovi koji pokazuju da veza ima svijetlu budućnost

Stručnjaci su složni oko ovih nekoliko zelenih zastavica u vezi koje znače da vaša veza nije samo neka prolazna avantura, već da ima dugoročni potencijal

veza-potencijal.jpg
Foto: Unsplash

Uvijek je dobro biti svjestan potencijalnih crvenih zastavica u novoj vezi, ali to ne znači da ne bi trebala pripaziti i na zelene zastavice, odnosno na neke rane znakove da nova veza ide dobro. Osim općenito toplih i nejasnih vibracija koje dobiješ u početnim fazama viđanja s nekim, zelene zastave mogu pokazati ima li vaša veza dugoročan potencijal.

Image
Jesi li spremna za novu ljubav?

Ovi znakovi otkrivaju da bi tvoja 'rebound' veza mogla potrajati

Prema kliničkoj psihologinji i stručnjakinji za odnose dr. Diane Strachowski, zelene zastave pokazuju da si na putu prema zdravom partnerstvu. Prije svega, kaže Strachowski, tvoj bi partner trebao učiniti da se osjećaš "sigurno i sretno". Čak i u ranim fazama, važno je provjeriti samu sebe i shvatiti kako se stvarno osjećaš zbog ponašanja tvog partnera.

Image

Iako ponekad može biti lakše primijetiti manje crvene zastavice kada izlaziš s nekim novim, također je važno uzeti u obzir sve stvari kojima se diviš u vezi s tom osobom. Na primjer, licencirana psihologinja dr. Marissa Tunis kaže za Bustle da bi za smatranje partnera sve privlačnijim moglo potrajati neko vrijeme, ali je zelena zastavica ako se to događa svv više -što ga više upoznaješ. U nastavku smo izdvojile nekoliko zelenih zastavica u vezi koje su odobrili stručnjaci, a koje znače da vaša veza nije samo neka prolazna avantura, već da ima dugoročni potencijal.

Daje ti do znanja što osjeća

U vezi se ne bi trebala pitati voli li te tvoj partner uistinu. Prema Tunis, zelena je zastava ako točno znaš što tvoj partner osjeća prema tebi, jer ti to i otvoreno kaže. Ako sumnjaš u njegove osjećaje prema tebi, to može biti loš znak da ne zadovoljava tvoje potrebe. Solidan partner neće te natjerati da preispitaš svoju vrijednost u njegovim očima i učinit će da se osjećaš voljeno i cijenjeno.

Image
Foto: Unsplash

Poštuje svakoga, a ne samo svoje prijatelje, obitelj i partnere

Obrati pažnju na to koliko je tvoj partner ljubazan prema drugima. Ako ste u dućanu i u žurbi ste, a naiđete na sporiju blagajnicu, pokazuje li on strpljenje? "Je li netko ljubazan možeš reći po načinu na koji se ponaša prema uslužnom osoblju, kako reagira na prijatelje kada im je potrebna pomoć i trudu koji ulaže u pomaganje drugima", kaže Tunis. O osobi puno toga govori kada je sposobna biti ljubazna prema svima oko sebe, a ne samo prema onima koji su redovito uključeni u njihov život.

Image
Foto: Unsplash

Prioritet mu je da odvoji vrijeme za tebe

Znaš kako se kaže, "Da je htio, to bi i napravio"? To je sjajan moto za bilo koju vrstu veze. Ako je nekome zaista stalo do tebe i želi biti s tobom, to će i pokazati. Razmisli o tome kako tvoj partner upravlja svojim vremenom i hoće li mu biti u planu da i tebe uvrsti u svoj raspored. Osim što ti daje dovoljno svog vremena, Strachowski kaže da bi tvoj partner također trebao i dosljedno komunicirati s tobom.

Image
Foto: Unsplash

Potvrđuje tvoje osjećaje

Pogotovo tijekom prepirki i nesuglasica, tvoj partner ne bi trebao zanemariti tvoje osjećaje. Zelena je zastava ako je u stanju saslušati i tvoju stranu tijekom sukoba, čak i ako se možda ne slaže ili vidi stvari drugačije. Terapeutkinja Rachel Gabrielle za Bustle kaže da bi si trebala postaviti ova pitanja nakon prve svađe: "Odnosi li se prema tebi još uvijek s poštovanjem i sluša li te? Vodi li sukob do većeg međusobnog razumijevanja? Ili se zatvori, postane obramben ili te ignorira?"

Image
Foto: Unsplash

Pažljiv je prema tvojim potrebama

Prema Strachowski, "Zlatno pravilo" ne funkcionira nužno u odnosima jer "partneri nam često daju ono što misle da mi želimo". Umjesto toga, Strachowski kaže da slijediš "Platinasto pravilo" - trebali bi zadovoljiti potrebe koje stvarno imaš, a ne one za koje misle da bi ih trebala imati. U zdravom partnerstvu ne bi trebala moliti partnera da ti pruži ono što trebaš. Na primjer, ako tvoj partner zna da ti treba određena količina kvalitetnog vremena s njim svaki tjedan, trebao bi to uzeti u obzir u svojim planovima i potruditi se da to ispoštuje.

Image
Foto: Unsplash

Seksualno ste kompatibilni

Iako se to možda ne odnosi na sve parove, seksualnu kompatibilnost treba uzeti u obzir. Psihoterapeutkinja Toni Coleman kaže za Bustle da je vrlo važno da ste ti i tvoj partner seksualno kompatibilni, jer ako niste, ovaj problem će s vremenom rasti.

Image
Foto: Unsplash

Ne boji se razgovarati o budućnosti s tobom

Ovo je sjajna zelena zastava za svakoga tko želi dugoročno partnerstvo, smatra Strachowski. Ako tvoj partner rado razgovara o vašoj zajedničkoj budućnosti, to je dobar znak da ti je dugotrajno predan. Uvijek je dobra ideja voditi te razgovore s vremena na vrijeme, posebno kako bi bila sigurna da ste oboje na istoj stranici o tome što želite u budućnosti.

Image
Foto: Unsplash

Potiče te da imaš vlastiti život

Kada si u romantičnoj vezi, tvoj partner ne može biti tvoje sve. Ako te tvoj partner potiče da imaš vlastiti život izvan veze, to je zelena zastava. "U zdravim odnosima važno je da svaka osoba ima prijatelje i interese kako ne bi bili ovisni jedno o drugome. Ovisnost nije zdrava u vezi", za Bustle kaže psihologinja dr. Margaret Paul.

Image
Foto: Unsplash

Uključuje te u svoju obitelj i prijatelje

Biti povezan ljudima koju su u partnerovom životu ključno je za osjećaj povezanosti s njime. Velika je zelena zastava ako te tvoj partner pozove van sa svojim prijateljima i želi te upoznati sa svojom obitelji kada oboje budete spremni za to. Uključujući tebe u njihov život, tvoj ti partner pokazuje koliko mu značiš u životu.

Image
Foto: Unsplash

Obraća pažnju na male stvari

Dobar je znak ako tvoj partner zna tvoju narudžbu kave, sjeti se rođendana tvoje najbolje prijateljice ili kupi tvoju omiljenu čokoladu kada je u kupovini namirnica. Iako se mogu činiti malim, male geste pokazuju da te partner sluša i da mu je stalo do detalja, a to je i jedan od načina na koji parovi održavaju svoje veze jakima.

Image
Foto: Unsplash