Savjeti za sretnu vezu

Za dugu i uspješnu vezu: 10 pravila koja ne smiješ zaboraviti

Postoje brojni savjeti odnosno pravila bez kojih nema uspješne ni sretne veze, a iskrenost, podržavanje i povjerenje samo su neka od njih

everton-vila-zOxYem4n4h8-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Kad je u pitanju stvaranje uspješne, dugoročne i zdrave veze, važno je napomenuti da se ona ne događa sama od sebe, već ju je potrebno izgraditi. Ljubav je prvi temelj na kojem se gradi neki odnos, no da bi on bio uspješan, sama ljubav nije dovoljna. Komunikacija, međusobno poštovanje i spremnost na kompromis samo su neki od faktora bez kojih niti jedna veze ne može opstati.

Kada navedeni faktori nisu prisutni, veza postaje loša, javljaju se ogorčenje i problemi i odnos pati. Želiš li s partnerom izgraditi uspješnu vezu koja će trajati, trebaš slijediti određena pravila odnosno savjete o  izgradnji uspješnog odnosa.

Image
Brak i problemi

Kako oprostiti partneru i krenuti dalje nakon svađa i nevjere?

Deset jednostavnih, a vrlo važnih pravila za sretnu i uspješnu vezu otkrivamo u nastavku.

Prihvaćanje

Kad je riječ o odnosima, mnogi spominju toleranciju, no ona nije dovoljna. Kod uspješnih parova partneri ne samo da toleriraju mane onog drugog, već ih i prihvaćaju. Slave svoje sličnosti, ali i jedinstvene razlike po kojima se svaki od partnera u odnosu ističe. Nitko nije savršen, a ako uistinu volimo svog partnera, onda ga trebamo znati prihvatiti sa svim njegovima manama i nedostacima.

shimmer fallback

Iskrenost i povjerenje

Najvažniji temelji svakog zdravog odnosa su iskrenost i povjerenje. Partneri trebaju biti otvoreni jedno prema drugom i moći iskreno razgovarati o svemu. Uz to, partneri se u svakom trenutku trebaju moći osloniti jedno na drugo i vjerovati si. Obostrano povjerenje je ključno za opstanak odnosa.

shimmer fallback

Međusobno poštovanje

Mnogi brkaju pažnju i poštovanje. Pažnja je vrlo bitan dio odnosa i pokazuje da nas partner voli, želi i da osjeća povezanost s nama. Ipak, međusobno poštovanje znak je da postoji jedna dublja razina povezanosti između partnera, što znači da oni cijene jedno drugo bez obzira na sve.

shimmer fallback

Odanost

U današnjem 'instant' društvu, lojalnost je postala vrlo relativan pojam i uvelike ovisi o situaciji, što znači da su pojedinci lojalni ovisno o svojim trenutačnim željama, potrebama i mogućnostima. U uspješnom i zdravom odnosu između partnera uvijek postoji duboka i neporeciva lojalnost koju je teško poljuljati.

shimmer fallback

Strast

Svatko se želi osjećati voljeno i poželjno, a održavanje fizičke povezanosti velik je dio toga. Bez obzira na to jesu li osobe u vezi nekoliko mjeseci ili dugi niz godina, male stvari poput poljubaca, držanja za ruke i usputnih dodira čine veliku razliku i vrlo su važne za održavanje intimnosti i povezanosti između partnera. Zdrav seksualni život također je od iznimne važnosti i pomaže partnerima da ostanu povezani na fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj razini.

shimmer fallback

Humor

Duhovitost, humor i smijeh također su važni i vraćaju balans u odnos te ga čine zabavnijim. Bez obzira na to je li riječ o šalama, zezanju između partnera ili pak o smiješnim razgovorima koje kužite samo vas dvoje, zdrava razina humora važna je za održavanje sretne veze, a doprinosi i smanjenju stresa.

shimmer fallback

Učinkoviti konflikti

Konflikti su uobičajeni i normalan dio svakog odnosa i zapravo su znak da nam je stalo. Način na koji se s njima nosimo, kao i kako se svađamo s partnerom su važni. Argumenti i učinkovita komunikacija tijekom samih konflikata doprinose stvaranju bolje i kvalitetnije veze. To znači da partneri trebaju znati poslušati jedno drugog te uvažavati mišljenje onog drugog, čak i onda kada se oko nečega ne slažu.

shimmer fallback

Individualnost svakog partnera

Svaki uspješan odnos sastoji se od dva pojedinca, individue. Svaka osoba je jedinstvena, a partneri, bez obzira na to koliko se voljeli ili bili povezni, nisu jedno. Svaki od partnera u odnosu ima svoje interese, hobije, rituale ili stvari koje voli ili ne voli. Odnos nas ne bi trebao sprečavati da uživamo u vlastitim interesima. Svaki od partnera treba imati vlastiti život izvan veze jer to pozitivno utječe na osjećaj vlastite vrijednosti, kao i na samopoštovanje svakog od partnera.

shimmer fallback

Podrška i dijeljenje

Ako partneri ne podržavaju jedno drugog, odnos neće uspjeti. U dobrim i lošim trenucima partneri trebaju biti tu jedno za drugog te dijeliti zajedničke vrijednosti koje im pomažu da ostanu povezani. Davanje savjeta ili samo suosjećanje u trenucima kada je jednom od partneru teško važno je i treba biti obostrano. Isto tako, partneri trebaju podržavati jedno drugo u ispunjavanju važnih životnih ciljeva i snova.

shimmer fallback

Zahvalnost

U onom trenutku kada prestajemo biti zahvalni na partneru javljaju se jaz i ogorčenost, a odnos postaje labilan. Svi parovi u uspješnim vezama iskazuju zahvalnost i i sretni su što imaju jedno drugo te znaju biti prisutni u trenutku i cijeniti sve one male stvari koje zapravo čine odnos.   

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.