Umiruje suhu kožu i koristi se za liječenje akni: Prednosti korištenja ulja čajevca na koži

Kada se koristi lokalno, ulje čajevca može liječiti određena stanja kože ili poboljšati ukupni izgled kože

Umiruje suhu kožu i koristi se za liječenje akni: Prednosti korištenja ulja čajevca na koži

Ulje čajevca esencijalno je ulje s brojnim prednostima kada je u pitanju njega kože i odlična je alternativa konvencionalnim tretmanima. Koristi se za liječenje stanja i simptoma koji utječu na kožu, nokte i kosu, a može se koristiti i kao dezodorans, sredstvo za odbijanje insekata ili kao sredstvo za ispiranje usta. 

Image

Prirodnim putem do blistave kože: Pilinzi koje možeš napraviti od sastojaka u svojoj kuhinji

Ulje čajevca dobiva se iz lišća Melaleuca alternifolia, malog stabla porijeklom iz Queenslanda i Novog Južnog Walesa u Australiji, a Aboridžini su ga stoljećima koristili kao tradicionalni lijek. Australski domoroci drobili su lišće čajevca kako bi ekstrahirali ulje, koje se zatim koristilo za inhalaciju i liječenje kašlja i prehlade ili se nanosilo izravno na kožu. 

Ulje čajevca učinkovito je jer umiruje i zacjeljuje kožu, a odlično je u liječenju različitih problema s kožom. Kada se koristi lokalno, ulje čajevca može liječiti određena stanja kože ili poboljšati ukupni izgled kože. Ipak, valja pripaziti na nekoliko stvari - ulje čajevca ne smiješ nanositi izravno na kožu i važno ga je razrijediti s uljem poput maslinovog, kokosovog ili bademovog.

Također, treba biti oprezan pri korištenju ulja čajevca na području oko očiju jer može uzrokovati crvenilo i iritaciju, a prije nanošenja ulja čajevca na lice preporučuje se test na dlanu, kako bi bila sigurna da tvoja koža ne reagira na ulje.

Brojne su prednosti korištenja ulja čajevca na koži, a kod ovih šest stanja ulje čajevca je najučinkovitije.

Suha koža i ekcemAkne

Ulje čajevca popularan je izbor za liječenje akni zbog svojih protuupalnih i antibakterijskih svojstava. Ono smiruje crvenilo, otekline i upale, a može pomoći i u sprečavanju i smanjenju ožiljaka od akni, ostavljajući kožu glatkom. Možeš ga koristiti na način da razrijediš tri kapi ulja čajevca u 60 ml vještičje lijeske - tijekom dana ga možeš koristiti kao tonik, ali i kao sredstvo za čišćenje lica ili hidratantnu kremu.

Ulje čajevca može pomoći smiriti suhu kožu smanjujući svrbež i iritaciju. Također, ulje čajevca učinkovitije je od krema od cinkovog oksida u liječenju ekcema. Kod ovakvih stanja kože ulje čajevca možeš koristiti tako da pomiješaš nekoliko kapi ulja uz malu količinu hidratantne kreme ili nekog od ranije spomenutih ulja za razrjeđivanje. Mješavinu zatim nanesi na kožu odmah nakon izlaska iz tuša i barem još jednom svaki dan.


(Foto: Unsplash)

Masna kožaSvrbljiva koža

Protuupalna svojstva ulja čajevca pomažu u ublažavanju nelagode uzrokovane svrbežom - ulje umiruje kožu, a može pomoći i u  zacjeljivanju infekcija koje uzrokuju svrbež. Istraživanje iz 2012. otkrilo je da je ulje čajevca bilo učinkovito u smanjenju svrbeža na kapcima - mast koja sadrži 5-postotno ulje čajevca umasirana je na kapke sudionika, a 16 od 24 sudionika više nije osjećalo svrbež. Ako se boriš sa svrbljivom kožom, pomiješaj nekoliko kapi ulja čajevca s hidratantnom kremom i nanesi ga na kožu nekoliko puta dnevno.

Antiseptička svojstva ulja čajevca pomažu u borbi protiv masne kože, a jedno je istraživanje iz 2016. godine utvrdilo da su sudionici koji su koristili kremu za sunčanje s uljem čajevca tijekom 30 dana pokazali poboljšanje kada je u pitanju masnoća kože. Ulje čajevca možeš koristiti ako imaš problema s masnom kožom, i to tako da nekoliko kapi ulja dodaš u svoj tonik, hidratantnu kremu ili kremu za sunčanje.


(Foto: Unsplash)

Kožne upaleInfekcije, porezotine i rane

Antibakterijska svojstva ulja čajevca čine ga učinkovitim u zacjeljivanju rana. Prema istraživanju iz 2013., ulje čajevca pomaže zacjeljivanju rana uzrokovanih bakterijama. U devet od 10 osoba koje su koristile ulje čajevca pored konvencionalnog liječenja, rane su brže zacijelile za razliku od onih koji su se liječili konvencionalnim metodama. Kod ovakvih problema s kožom, dodaj jednu kap ulja čajevca u kremu koju koristiš za liječenje rana i nanesi prema uputama.

Protuupalni učinak ulja čajevca pomaže u smirivanju i ublažavanju bolne i nadražene kože, a također može pomoći u smanjenju crvenila i oteklina. Istraživanja potvrđuju da ulje čajevca smanjuje upalu kože zbog osjetljivosti kože na nikal. Kod upala na koži ulje čajevca pomoći će ti tako da jednu kap ulja dodaš u hidratantnu kremu i naneseš na zahvaćeno područje nekoliko puta dnevno.


Image

(Foto: Unsplash)