SAVJETI ZA KOSU

Mladolik izgled: Tipične pogreške koje žene nakon 40-e rade sa svojom kosom

Kako starimo ne mijenja se samo koža - moramo se pripremiti na to da ni naša kosa neće biti jednaka kao prije. Otkrivamo ti čestu grešku koju čine žene srednje dobi kad je u pitanju stiliziranje kose

profimedia-0326789654.jpg
Foto: Profimedia.hr

Primijetila si promjene na koži u vidu bora i tamnih mrlja koje su očiti znak starenja. U skladu s tim, vjerojatno si uskladila kozmetičke proizvode koje koristiš u svojoj svakodnevnoj njezi. Naime, tvoja koža sada ima drugačije potrebe nego kad si bila dvadesetogodišnjakinja.

Image
VIZAŽISTI OTKRIVAJU

Kako nanosiš maskaru? 3 velike pogreške koje čine da izgledamo starije

Osim kože s godinama se mijenja i naša kosa. Radi promjene razine estrogena kosa nakon 40-e polako počinje biti rjeđa i tanja pa je također važno da počnemo koristiti drugačije proizvode za njegu.

Preporučuje se tako da u zrelijoj dobi počnemo koristiti šampone koji su blago kiseli do neutralni. Poželjno je da proizvodi za njegu sadrže tvari za kondicioniranje kose, na primjer, hidrolizate proteina i kvartenizirane proteine. Ako je kosa suha dobro je posegnuti za proizvodima koji sadrže tvari za premašćivanje, kao što su ulje kokosa, čička ili ricinusa. Preparati koji dulje ostaju na kosi bi obavezno trebali imati odgovarajući SPF faktor.

No, osim toga, trebale bismo promjenama koje su nastupile prilagoditi i izbor frizure.

Image
Foto: Pexels

Česta greška koju činimo sa svojom kosom

Osim toga, jednako kao što s 40 ne nosimo istu garderobu kao s 20 i ne šminkamo se na jednak način kao u mladosti, ne možemo očekivati ni ida će nam pristajati ista frizura kao nekoć. Možda imaš svoju omiljenu frizuru kojoj si vjerna već godinama, ali ako si prešla 40. rođendan, vrijeme je za promjenu. Većina žena na to nije spremna, inzistiraju na frizuri na koju su navikle i koja im je nekoć dobro stajala - a sada ta ista frizura može učiniti da izgledaju starije, a kosa radi pogrešno odabrane frizure može djelovati nedovoljno njegovano.

Prilagodi frizuru promjenama koje donose godine

Kosa postaje tanja

U srednjim godinama smanjuje se proizvodnja kolagena u organizmu. To uzrokuje smanjenu elastičnost kože, ali i tanju kosu. Osim toga, kosa će također postati više suha i sklona lomljenju. Kosa s vremenom postaje i manje gusta, a uzrok tomu je postupno propadanje folikula koje počinje već nakon 30-e. Dakle, i naša kosa stari. Zato su kraće frizure nakon 40-e dobra ideja jer će kosa izgledati njegovanije i voluminoznije.

Bore i borice

Ovaj neizostavni i prirodni znak starenja možeš ublažiti brojnim kozmetičkim proizvodima i tretmanima, ali pomaže i mudar izbor frizure. Naime, šiške su odlična ideja ako želiš sakriti bore na čelu, a trendi šiškama zavjesama pokrit ćeš sitne bore oko očiju. Osim toga, bob sa šiškama mladenačka je frizura koja će tvome licu dati svježinu.

Image
Foto: Pexels

Izmijenjene konture lica

Starenje će, između ostalog, uzrokovati da konture tvojeg lica postanu manje izražene. Iz ovog razloga slojevite frizure izgledaju posebno dobro na većini žena starijim od 40 godina. Uz odabir takve frizure tvoje će lice izgledati punije, zdravije - i mlađe.

Pogledaj video: Zašto je hijaluronska kiselina važna za kožu?