VRIJEME ZA SEBE

Vrijeme je za wellness – saznaj sve o raznim vrstama masaža od sportske do tajlandske

Istražile smo koje su posebnosti deset popularnih tehnika masiranja - odaberi koja je masaža najbolja za tebe i uroni u spa svijet i ostavi stres daleko iza sebe

profimedia-0158157256.jpg
Foto: Profimedia.hr

Temperature su sve niže, dani sve kraći, a mi sve veću potrebu udobno se umotati u dekicu uz šalicu omiljenog toplog napitka. Zimi je prirodno da smo manje vani i da nismo toliko aktivni kao u toplijem dijelu godine. Ali zato su baš ovi mjeseci savršeni za više odmora i brige o sebi.

Image
NJEGA KOSE

Od ružmarina do ricinusa: Najbolja prirodna ulja za rast i obnovu kose

Nakon napornog radnog dana počasti se kojim satom wellnessa i bit ćeš kao ponovno rođena. Jesi li već pronašla vrstu masaže koja ti najbolje odgovara? Medicinska, sportska, tajlandska, aroma masaža – istražile smo koje su osobitosti svake od ovih tehnika masiranja. Saznaj sve o 10 najpopularnijih vrsta masaža i odaberi pravu za sebe:

Klasična masaža

Ovu se vrstu masaže koju nude po salonima ljepote često miješa s relaksirajućom masažom, iako zapravo nisu iste. Kod klasične masaže fokus je na poboljšanju cirkulacije. Naravno, njezin učinak je i potpuno opuštanje. Klasična masaža često se koristi na početku, za zagrijavanje tijela kako bi se zatim prešlo na neku intenzivniju metodu masiranja - kao što je sportska masaža. Kod klasične masaže temperatura tijela će porasti za dva do tri stupnja i doći će do poboljšanja cirkulacije, ne samo u površinskim dijelovima, već i u potkožnom tkivu te u mišićima. Cilj ove masaže je bolja opskrba kisikom i hranjivim tvarima, poticanje izlučivanja viška vode iz tijela i generalno, osnaživanje imuniteta.

Relaksirajuća masaža

Osobitost relaksirajuće masaže jest da je vrlo nježna – zato ako ti snažniji stisak nije ugodan, a ipak se želiš osloboditi stresa, ova bi tehnika mogla biti najbolji izbor za tebe. Cilj ove masaže je potpuna relaksacija tijela i duha. Iako je to nešto što je važno kod svake vrste masaže, za relaksirajuću je masažu ambijent u kojem se prakticira - presudan. Ugodan miris, sofisticirana glazba i prigušena svijetla dio su 'paketa' koji će učiniti da se osjećaš kao da lebdiš među oblacima.

Image
Foto: Unsplash

Medicinska masaža

Ako patiš od bolova u leđima, ramenima ili vratu, ova će ti tehnika masaže biti od velike pomoći. Za razliku od klasične masaže, medicinku masažu obično prepisuje liječnik kao oblik terapije za različita stanja. Ova se tehnika masiranja, dakle, koristi za rješavanje raznih problema s mišićima, zglobovima i miogelozama, odnosno nakupinama mliječne kiseline u mišiću ili oko njega. Posebnost ove masaže je da se obično primjenjuje samo parcijalno, najčešće se masiraju leđa, ali se prolaze svi mišići tog dijela tijela, s posebnom pažnjom na točke koje uzrokuje bolove. Cilj medicinske masaže je, osim ublažavanja bolova, povećanje pokretljivosti i opuštanje mišića. Pomaže i kod stanja kao što su migrena, uganuće zgloba i naravno, kod sportskih ozljeda.

Sportska masaža

Neizostavna je praksa za svakog tko se profesionalno bavi sportom, ali za one koji su naprosto više aktivni. Riječ je u dubokoj masaži koja je osmišljena tako da opusti mišiće i dijelove tijela koji su izložene stresu radi treniranja. Za razliku od klasične masaže, ova tehnika je 'čvršća' i žustrija jer joj je fokus na mišićima, tetivama i ligamentima. Osim toga, sportska masaža olakšava izlučivanje mliječne kiseline iz organizma, čime se smanjuje vrijeme potrebno za regeneraciju mišića nakon treninga. Općenito, ovom se masažom mogu ublažiti posljedice blažih sportskih ozljeda, ali i prevenirati bol i neugodu.

Tajlandska masaža

Za razliku od medicinske masaže, tajlandska masaža koja je nastala na temelju drevnih znanja i tehnika iz Indije, Kine i zemalja Jugoistočne Azije, obuhvaća cijelo tijelo. Osjećaš se napeto i stalno umorno? Tajlandska masaža mogla bi biti dobar odgovor jer ćeš se nakon ovog postupka osjećati puna energije i istovremeno sasvim opuštena. Maserke tajlandske masaže prilikom masiranja prate energetske kanale našeg tijela. Ova egzotična vrsta masiranja uključuje elemente akupresure, pasivne joge i kiropraktike. Pritisak je čvrst, a posebna se pažnja posvećuje kralježnici i vratu.

Aroma masaža

Riječ je o vrlo ugodnoj i opuštajućoj masaži čija je osobitost korištenje ljekovitih biljnih i eteričnih ulja. Dakako, aroma masaža temelji se na znanjima aromaterapije. Osim što pomaže s otpuštanjem stresa i napetosti te poboljšava cirkulaciju, aroma masaža tvoju će kožu ostaviti divno mirisnom, sjajnom i glatkom. Kod ove holističke metode masiranja koriste se specifični pokreti istezanja, akupresure i dubokog glađenja.

Masaža vrućim kamenjem

Tako zvana 'hot stone' masaža ima brojne prednosti, između ostalog, navodno poboljšava naš imunitet, a može ublažiti i simptome ozbiljnih bolesti. Također, jedno je istraživanje dokazalo kako je masaža vrućim kamenjem dobar izbor za osobe koje pate od autoimunih bolesti,poput fibromialgije ili reumatskog artritisa. Drugo je istraživanje pokazalo kako ova tehnika masaže može biti vrlo korisna za osobe s problemom nesanice. Naravno, prije svega ova masaža djelovat će opuštajuće i otklonit će stres. Za masiranje se koristi glatko, ravno i zagrijano kamenje koje se postavlja na određene dijelove tijela, na primjer, duž kralježnice, na trbuh ili na nogama i prstima. Kamenje za masažu najčešće je izrađeno od bazalta, vrste vulkanske stijene koja vrlo dobro zadržava toplinu.

Image
Foto: Unsplash

Limfna drenaža

Ovo je prilično zahtjevna tehnika kod koje se izvode ciljani, spori pokreti. Ne masira se mišićno tkivo, nego je cilj poboljšati cirkulaciju limfe i detoksicirati organizam. Ako je tvoj problem celulit ili patiš od proširenih vena, limfna će ti drenaža biti od velike koristi. Također pomaže i kod neugodnog simptoma 'teških nogu', a posebno se preporučuje kao potpora za oporavak tkiva nakon operativnog zahvata. Najučinkovitija će biti ako se provodi nekoliko puta tjedno, ali u precizno određenim intervalima.

Anticelulitna masaža

Riječ je o najučinkovitijoj masaži za rješavanje mrske narančine kore, ali bitno je da je izvodi stručna osoba. Anticelulita masaža ne bi trebala biti bolna, a također ne bi smjela ostavljati modrice niti uzrokovati pucanje kapilara, a nije preporučljiva za osobe koje pate od proširenih vena. Kod anticelulitne masaže koriste se razni pokreti uz tendenciju kretanja prema srcu, kako bi se stimulirao odvod limfe. Ova vrsta masaže, ako se izvodi ispravno, rezultirat će čvrstom, sjajnom i dobro prokrvljenom kožom. Kako bi bila maksimalno efikasna, trebaš otići na barem 10 tretmana, a s obzirom na to da učinak traje određeni period, nakon nekog vremena trebat ćeš opet posjetiti salon za masažu kako se celulit ne bi vratio.

Pogledaj video: Float ili terapija plutanjem