Službeno je: Rutina njege kože u samo tri koraka može smanjiti stres

Osim što svakodnevni režim njege kože ima pozitivan učinak na razinu stresa, čini nas sretnijima i samopouzdanijima

Službeno je: Rutina njege kože u samo  tri koraka može smanjiti stres

Već dugo znamo da je pronalaženje trenutka u napornom danu za obavljanje svakodnevne rutine njege kože poput rituala uklanjanja stresa. A također znamo da stres može negativno utjecati na našu kožu, od pogoršanja akni do pojave ekcema, tako da izdvajanje vremena u rasporedu i posvećivanje svom režimu njege kože nije tako nevažno koliko se možda (u početku) čini.

Image

Točni koraci za jutarnju i večernju njegu masne i aknama sklone kože


A sada, znanost je dokazala da samo jednostavna rutinska procedura njege kože zaista smanjuje razinu kortizola - i to značajno (hormon stresa koji izlučuju naše nadbubrežne žlijezde kad smo pod pritiskom).

Brend proizvoda za njegu kože Rodan + Fields proveo je osmotjedno istraživanje pod naslovom 'Poboljšanja kvalitete kože sklone aknama u korelaciji sa smanjenjem razine kortizola u slini nakon 8 tjedana rutine njege kože u tri koraka' objavljeno u časopisu Journal of Investirative Dermatology, a rezultati su itekako zanimljivi. 

Image


(Foto: Unsplash)


Tim stručnjaka, među kojima su i osnivačice brenda, dr. Katie Rodan i dr. Kathy Fields, proučavao je 30 žena sklonih aknama, u dobi od 18 do 45 godina. Tijekom osam tjedana žene su dva puta dnevno pratile režim njege od tri koraka koji uključuje antioksidanse, prebiotike i kreme za sunčanje. Uzorci sline, zajedno s kliničkim ocjenjivanjem i TEWL mjerenjima, uzeti su na početku (poznatom u svijetu znanosti kao početna vrijednost), a onda opet kasnije u osmom tjednu te se od ispitanica tražilo da na početku i na kraju popune upitnik o njihovoj kvaliteti kože.

Ono što se istaknulo u cijelom istraživanju bilo je da se razina kortizola smanjila s prosječno 435 ng/dL na 73,3 ng/dL, što je ogromno smanjenje stresa! A to nije bilo jedino poboljšanje koje je tim primijetio. 

"Čak 76 posto ispitanica osjećalo se više samouvjereno u objavljivanju svoje fotografije na društvenim mrežama na kraju studije u odnosu na 53 posto na početku. Predlažemo da jedan od faktora koji je odgovoran za uočeno smanjenje razine kortizola u slini može biti smanjenje emocionalnog stresa zbog poboljšane kvalitete kože."

U upitnicima koje su žene ispunile spomenule su poboljšanja poput: "Moja koža izgleda manje stresno i manje reaktivno", "Više sam samouvjerena u vezi toga kako izgleda moja koža" i "Osjećam kontrolu nad izgledom moje kože".

Živjeti s reaktivnom kožom, osjećati se samosvjesno ili biti izvan kontrole svi su faktori koji mogu pridonijeti emocionalnoj reakciji, pa nije čudo da svakodnevni režim njege kože koji poboljšava izgled i osjećaj kože ima pozitivan učinak na razinu stresa, a zauzvrat, čini nas sretnijima i samopouzdanijima.