Saznale smo hidratiziraju li ulja zaista kožu i odabrale neka najbolja za njegu lica

Većina nas već desetljećima iz dana u dan hidratizira kožu, ali to ne znači da zapravo znamo što se događa kada određeni proizvod stavimo na lice

Saznale smo hidratiziraju li ulja zaista kožu i odabrale neka najbolja za njegu lica

Posebna dilema javlja se u jednoj određenoj kategoriji proizvoda za njegu kože koji je vlaže: ulja za lice. Ulja za lice već dugo postoje, ali su nedavno postala vrlo popularna, a pitanje koje sa sobom povlače jest - hidratiziraju li ona kožu ili ne? I ako da, jesu li namijenjena samo suhoj koži lica? 

Image

Vraćaju sjaj i pomlađuju je: Deset najboljih ulja za sjajnu kožu licaUkratko, da - ulja jesu dio procesa hidratiziranja kože. No dulji je odgovor malo složeniji. Prvo, mora se razumjeti razlika između okluziva i ovlaživača, dvije glavne vrste hidratantnih proizvoda za kožu. Okluziv je teška krema ili ulje koje zadržava vlagu u koži - jer kakva je korist od vlage ako "ispari" s lica? S druge strane, ovlaživač je sastojak koji crpi vodu iz okoline ili samog losiona, poput glicerina ili hijaluronske kiseline.

, kaže dermatologinja Melissa Kanchanapoomi Levin za Harper's Bazaar. Dakle, iako su ulja dobra za kožu, ona zadržavaju samo sadržaj vode, ali je ne dodaju, što znači da imaju svojstva ovlaživača, ali ne i hidratantna.


shimmer fallback

(Foto: Pexels)


Okluzivi i ovlaživači dinamičan su dvojac, a jedan bez drugog neće donijeti rezultate kakve želimo. Zbog toga se većina formula za hidratantnu kremu izrađuje s kombinacijom oba. "Krema ima puno više sadržaja ulja, a losion ima manje ulja i više vode", napominje doktorica Mona Gohara, profesorica dermatologije na Medicinskom fakultetu Yale. 

Uz sve to, postoji mit da su ulja namijenjena samo suhoj koži, jer ona sama po sebi zapravo mogu pridonijeti dehidraciji. Svi moramo pronaći savršenu ravnotežu između okluziva i ovlaživača, a ako si ljubiteljica ulja za lice, nanesi ga nakon hidratantne kreme. Jer ako naneseš vlažni serum ili losion nakon ulja, sve što ćeš postići je trošenje proizvoda bez željenog efekta.


shimmer fallback

(Foto: Pexels)


Ako tražiš ulje koje ćeš dodati u svoju rutinu, Levin preporučuje ulje skvalena, marule ili jojobe, jer mogu pomoći kod crvenila i neće začepiti pore. Ova prirodna uljasu i prepuna esencijalnih vitamina. Gohara napominje da su proizvodi na bazi mineralnih ulja poput vazelina također izvrstan izbor za većinu tipova kože. Ulja koja treba izbjegavati u njezi kože su arganovo i kokosovo ulje, jer je veličina molekule veća i stoga može pridonijeti aknama.

Mi smo odabrale neke naše favorite kada su u pitanju ulja za lice.

Garnier Bio Lavandin, 66 kn

shimmer fallback


Ulje za lice namijenjeno svim tipovima kože lica intenzivno regenerira, hidratizira i njeguje kožu te pomaže u vraćanju čvrstine kože. Organsko ulje od lavande učvršćuje kožu i daje joj blistav izgled, a vitamin E hidratizira i štiti lice od slobodnih radikala.

The Ordinary 100% Rosehip Seed Oil, 74 kn

shimmer fallback


Ulje za njegu lica čija formula sadrži 100-postotno čisto ulje sjemenki šipka, bogato linolnom kiselinom, linolenskom kiselinom i provitaminom A, koji se razgrađuju kada postupak ekstrakcije ulja uključuje toplinu. Ulje ima sve kvalitete koje dokazano ublažuje znakove fotostarenja i mnogih drugih bolesti kože.

L’Oréal Paris Nutri-Gold, 76 kn

shimmer fallback


Hranjivo ulje za lice namijenjeno je osjetljivoj i suhoj koži koju učinkovito hidratizira, omekšava i dubinski hrani. Licu vraća elastičnost, revitalizira i usporava proces starenja kože, a kožu ostavlja baršunasto mekanom.

Renovality Original Series, 101 kn

shimmer fallback


Ulje od šljive namijenjeno je osjetljivoj, mješovitoj i zreloj koži. Učinkovito ju hidratizira, omekšava i njeguje.

Revolution Skincare CBD, 120 kn

shimmer fallback


Hranjivo ulje za suho lice učinkovito hidratizira i hrani kožu lica. Regenerira kožu i preventivno djeluje na iritacije.

Dr. Feelgood BIO and RAW, 134 kn

shimmer fallback


Marula ulje bogato vitaminom C namijenjeno je osjetljivoj i suhoj koži te zreloj koži. Učinkovito hidratizira i omekšava kožu lica te revitalizira i usporava proces starenja kože.

Nuxe Huile Prodigieuse Riche, 191 kn

shimmer fallback


Multifunkcionalno suho ulje za izrazito suhu kožu njeguje, hidratizira i omekšava lice i kožu. Može se koristiti za tijelo, lice i kosu, a ne ostavlja masne tragove niti se lijepi. Ulje miriši poput tradicionalnog ulja Nuxe i bogato je vitaminom E.

Biotherm Skin Best Liquid Glow, 299 kn

shimmer fallback


Hranjivo suho ulje za sjaj lica namijenjeno je svim tipovima kože. Učinkovito hidratizira i omekšava te regenerira i hidratizira kožu. Revitalizira i usporava proces starenja kože te ju ostavlja baršunasto mekanom.

Elemis Superfood Facial Oil, 439 kn

shimmer fallback


Ulje za njegu lica namijenjeno je svim tipovima kože, a kožu njeguje i hidratizira. Brokula, laneno sjeme i radič hrane kožu antioksidansima i omegom, njeguju i zaglađuju površinu kože. Lagano, nemasno i brzoupijajuće, ovo će ulje ostaviti tvoju kožu uravnoteženom, zdravom i blistavom.

Decléor Aromessence Lavende Fine, 439 kn

shimmer fallback


Uljni serum za učvršćivanje za zrelu kožu lica licu vraća elastičnost te revitalizira i usporava proces starenja kože. Ostavlja kožu baršunasto mekanom te ju regenerira i hidratizira.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.