Kreten domaćića odgovara

Sama svoj majstor: Depilacija voskom ili šećernom pastom, pitanje je sad?

Depilacija je jedna od onih tema o kojoj svaka žena ima nešto za reći i podijeliti svoja iskustva. Britvica, vosak, depilacijska krema, epilator, svaka ima svoj faktor, no kako odabrati ono što ti najviše odgovara?

Depilacija je definitivno tema u kojoj svaka žena ima nešto za reći jer svi se želimo riješiti tih groznih dlačica koje nas muče. Ako si jedna od sretnica koja ima malo dlaka, vjerojatno ćeš reći kako je krema za izbjeljivanje sasvim dostatna za tvoju sreću i odličan izgled. Druge će nerijetko reći da im je britvica najbolji prijatelj ili pak depilacijska krema s kojom svakih nekoliko dana uspijevaju zadržati kožu savršeno glatkom. No, ovaj put bavit ćemo se dvjema najpopularnijim tehnikama- depilacijom voskom i šećernom pastom i to kod kuće. Ova pandemija nas je u posljednje dvije godine naučila definitivno da moramo biti spremne za sve,pa i da depilaciju u kozmetičkim salonima zamijenimo onom kod kuće.

Prema istraživanjima depilacija voskom jedna je od najraširenih metoda uklanjanja dlačica, a posebno je popularna jer je dugotrajna. Ova tehnika može se izvesti i u kućnim uvjetima međutim iako izgleda jednostavno postoji mogućnost podljeva i iritacije, a ni brzina i preciznost ne mogu biti jednake kao u salonu. Vosak se stavlja u smjeru rasta dlačica, a povlači se suprotnom smjeru. Dlačice se izvlače s korijenom, a ponovno izrastaju nakon 3 do 4 tjedna. Idealna dužina dlačica za depilaciju voskom je minimalno 4-5 mm.

Prednosti:  Brzo i učinkovito uklanjanje dlačica s korijenom , dugotrajni rezultati, glatka koža, mogućnost izbjegavanja iritacija, niža cijena u odnosu na šećernu pastu.

Nedostaci:  Prilično bolan postupak, za optimalne rezultate dlačice moraju imati minimalno 4-5 mm dužine, ne smije se 2 puta prolaziti po istom mjestu, a ostaci voska teže se uklanjaju s kože.  

Šećerna pasta postala je itetako popularna posljednjih godina jer također uklanja dlačice zajedno s korijenom. Zbog prirodnih sastojaka paste (šećer, limun i voda) nakon ove metode depilacije uglavnom nema reakcija na koži, a može se primjenjivati na svim dijelovima tijela bez obzira na tip kože i dlačica. Postupak podrazumijeva nanošenje guste šećerne paste na željeno područje u smjeru suprotnom od rasta dlačica koja se zatim uklanja u smjeru rasta.

Prednosti: Pasta se ne lijepi za kožu već obavija u dlaku i izvlači je iz korijena.  Velika prednost je što šećerna pasta uklanja i iznimno kratke dlačice (od 3 milimetara).  Dlaku izvlači iz korijena i ne trga ju, pa pospješuje zatvaranje folikule čime je daljnji rast dlake otežan, slabi folikula dlake i usporava se rast. Pasta se na isto mjesto može nanijeti i više puta.

Nedostaci: Postupak čupanja traje duže u odnosu na druge tehnike depilacije.

A što o ove dvije metode uklanjanja dlačica misli pitali smo slavnu youtubericu Margaritu Tomić Seiter, odnosno Kreten domaćicu. Margarita nam je pomogla odgovoriti na pitanje vosak ili šećerna pasta.