Postani stručnjak za mirise

Parfem, toaletna, parfemska ili kolonjska vodica? Znaš li koja je razlika

Iako svi mirišu zamamno, postoji značajna razlika između ovih proizvoda

ulysse-pointcheval--j6LLsAehUo-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Sigurno si se do sada susrela s izrazima parfum, eau de parfum, eau de toilette i eau de cologne, no jesi li se ikada pitala što znače? Isti miris često možeš pronaći u više varijanti, a osim cijene razlika je i u trajnosti ti postotku mirisnog koncentrata.

Image
10 veličanstvenih

Najbolji od najboljih: Parfemi koji su obilježili prošlo desetljeće

Mnogi mirisi koje koristimo su zapravo parfemske ili toaletne vodice, ali ih sve nazivamo parfem. Parfem je ipak naziv za najkoncentriraniji oblik mirisa i obično je znatno skuplji od ostalih varijanti. Unatoč tome što je parfem najsnažniji, ne znači da parfemske i toaletne vodice neće odlično oplemeniti našu kožu nježnim mirisom.

Vrijeme je da jednom i zauvijek naučiš koja je razlika među ovim proizvodima i točno znaš što kupuješ. Krenimo prvo s najsnažnijim pravim parfemom.

Parfum je najkoncentriranija verzija mirisa koja sadrži od 20 do 40% esencije. Za razliku od ostalih verzija, parfem je uljast ne vodenast i na koži ostaje od šest do osam sati iako je moguće da te miris parfema prati cijeli dan.

Eau de Parfum odnosno parfemska vodica ima nešto manji udio esencije, od 10 do 20%. Esencija je razblažena vodom ili alkoholom, a zbog toga je i sama trajnost mirisa nešto kraća, oko četiri do pet sati. Ovo je ujedno i najpopularnija verzija mirisa koju možemo pronaći među skupljim brendovima.

Eau de Toilette sadrži znatno više alkohola, a koncentracija esencije je tek 8 do 10% što ne znači da toaletne vodice nisu dobar izbor. U pravilu im je trajnost dva do tri sata, no postoje mnogi poznati parfemi koji pokazuju da može trajati i znatno duže.

Eau de Cologne odnosno kolonjska vodica ima najmanji postotak esencije, svega 3 do 5%. U većini svijeta kolonjska vodica označava razblaženu verziju mirisa, dok se u Americi naziv uglavnom koristi za muške mirise. Na koži miris kolonjske vodice traje oko dva sata.

Idući put kada posjetiš omiljenu parfumeriju lakše ćeš se snaći u ponudi mirisa, no važno je znati da uvijek postoje iznimke od pravila. Primjerice svima omiljeni Dolce&Gabbana Light Blue miris postoji samo kao toaletna vodica, a znamo da na koži traje i po cijeli dan. Svaki miris prije kupovine isprobaj na koži jer sastav tvoje kože može znatno utjecati na tajnost, ali i same note mirisa. Kada miris naneseš na kožu pričekaj jedan dan prije kupovine te se sutra vrati po njega ako si zadovoljna notama i trajnosti.