Priprema nokta za geliranje

Ako priprema nokta za geliranje nije pravilno napravljena čitav nokat će biti neuspješan.

Priprema nokta za geliranje

Geliranje noktiju se radi UV gelovima i šablonama. UV gel se ne može vezati direktno za nokatnu ploču. Površina nokatne ploče ima određenu količinu prirodne masnoće. Ova masnoća se ne vezuje za UV gel. Shodno tome nokat trebamo pripremiti tako da se sva prirodna masnoća nokta otkloni.

Priprema nokta za geliranje se ogleda u matiranju  nokatne ploče i postavljanju šablona. Nokatnu ploču matiramo turpijom. Prelazimo svaki dio nokatne ploče a posebno strane nokta kod kojih je najveći problem odvajanje gela. Kada se gel odvoji na stranama nokta dolazi do ulaza zraka i podizanja samog gela. Priprema nokta za geliranje se nastavlja nanošenjem primera koji će isušiti nokatnu ploču i dodatno odstraniti masnoću. Oblik nokta trebamo prilagoditi obliku šablona. To ćemo učiniti turpijanjem i oblikovanjem. Šablona će najpravilnije biti postavljena ako su nokti milimetar ili dva izvan jagodica. Tupljenje rubova turpijom olakšava postavku samog šablona.

Šablona može biti od kartona i koristi se samo jednom. Također postoje i aluminijski šabloni koji se mogu koristiti iznova. Šablona se postavlja direktno ispod nokta i on je potpora za gel koji ćete nanijeti.

Nakon nanošenja tankog sloja baze koja se fiksira u UV lampi dvije minute postavljate šablonu. Pravilno postavljena šablona olakšava aplikaciju gela. Gradivni gel za geliranje noktiju nanosimo od polovine nokatne ploče. To radimo u obliku i dužini koju smo odredili i zamislili za konačan oblik. Nakon fiksiranja u UV lampi odstranjujemo šablonu. Izgelirani dio nokta brišemo alkoholom. Sada je izgelirani dio spreman za obradu i oblikovanje. Nakon oblikovanja slijede sljedeći koraci u čitavom procesu geliranja nokta.