Prigrli svoje sijede pramenove

Puštanje sijede kose ima brojne prednosti, a ovo su samo neke od njih

Ako si jedna od onih koje svakih nekoliko tjedana boje sijede pramenove na svojoj kosi, razmisli o tome da prigrliš svoje sijede - evo i nekoliko razloga zašto

profimedia-0701692141.jpg
Foto: Profimedia.hr

Pravilna njega kose zahtijeva cjeloživotno učenje, od izbora pravog šampona, regeneratora i maski za kosu, do toga koliko ju često moraš šišati i bojiti. Čini se da svakih nekoliko godina naši pramenovi prolaze kroz veliku promjenu, bilo da se radi o pubertetu, trudnoći ili prirodnom procesu starenja. Ali jedan od najneugodnijih prijelaza je onaj kada sijede počnu rasti brže nego što ih možemo obojiti, a čini se kao da smo u salonu bili prije dva tjedna.

Image
Prirodno, a holivudski

Zaboravi na bojenje kose: Ove slavne dame svoje sijede ponosno pokazuju

U tom trenutku najprirodnije je zapitati se - trebam li prestati bojiti kosu? Sijeda kosa nije najgora stvar koja ti se može dogoditi. Zapravo, brojne su prednosti puštanja sijede kose, a jednom kada saznaš za njih, morat ćeš dvaput razmisliti hoćeš li uopće ikad više bojiti kosu.

Od sjajnijih pramenova do zdravijeg vlasišta, u nastavku saznaj koje su to prednosti puštanja sijede kose i reci "zbogom" boji za kosu!

Kosa će ti biti zdravija

Ako prestaneš bojati kosu, ona će postati zdravija. Razmisli samo o tome što se događa kada ju bojiš - nanošenje boje podiže zaštitne proteine kose tako da kemikalije mogu prodrijeti u pramen i promijeniti njegovu boju. Iako to može rezultirati blistavom nijansom, to oslabljuje kosu, što može uzrokovati lomljivost, suhoću i sveukupno stanjivanje tvoje kose.

To se posebno odnosi na bojenje sijede kose, koja je već sama po sebi krhka. Dakle, ako ju prestaneš bojiti, vjerojatno ćeš primijetiti koliko ti je kosa zdravija i koliko bolje izgleda.

I vlasište će ti biti zdravije

Nije rijetkost da te vlasište svrbi danima nakon što obojiš kosu. A ako ju prestaneš bojiti, nećeš imati ovaj problem. Svrbež vlasišta nakon bojenja kose uzrokuje kemikalija u boji koja se zove parafenilendiamin, poznati alergen, a ako prigrliš svoje sijede vlasi, izbjeći ćeš izlaganje vlasišta toksičnim sastojcima koji se nalaze u bojama za kosu.

Dakle, zaboravi na dane kada te vlasište neugodno svrbjelo - sada to više neće biti slučaj.

Uštedjet ćeš puno novca

Odlukom da prigrliš svoju sijedu kosu možeš uštedjeti na stotine, pa čak i tisuće kuna godišnje. Bez obzira na to odlaziš li svakog mjeseca u frizerski salon ili sama bojiš kosu kod kuće, na ovaj ćeš način uštedjeti puno novca, a također ti više neće trebati skupe maske za kosu, ulja i šamponi za zaštitu boje koji su često potrebni obojenoj kosi kako bi očuvala njezin sjaj.

Osjećat ćeš se slobodnije

Bojenje i stiliziranje kose može u najmanju ruku biti stresno, posebno onda kada kosu bojiš sama kod kuće. Možda se brineš da će boja ispasti krivo, da trošiš previše novca ili da ne njeguješ pramenove kako treba. A pustiš li kosu da prirodno posijedi, sve to nestaje. Konačno ćeš se osjećati slobodno i nećeš biti rob vlastite kose i frizure.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.