Ovo su razlozi zbog kojih ti koža prebrzo stari. Popravi stvar dok možeš i zablistaj

Na stanje svoje kože u velikoj mjeri možeš utjecati. Stil života i navike daju ti ili oduzimaju godine

Ovo su razlozi zbog kojih ti koža prebrzo stari. Popravi stvar dok možeš i zablistaj

Starenje je prirodan proces i ne treba mu se opirati, no to ne znači da nećeš njegovati svoju kožu i pomoći joj da što dulje bude lijepa i zdrava. Drugim riječima, postoji nekoliko stvari na koje trebaš obratiti pažnju, odnosno svesti ih na minimum kako bi zaštitila kožu od prebrzog starenja. 

Osim osnovne redovite njege, a to znači obveznog skidanja šminke prije spavanja i nanošenja hidratantne kreme te ujutro seruma i kreme, pripazi na ove četiri stvari. Možda će te iznenaditi činjenica da neke od njih imaju utjecaja na tvoj izgled, a sjajna je vijest da situaciju možeš popraviti. 

Image

Evo kako tvoja koža može ostati mekana tijekom zimeshimmer fallback


(FOTO: Pexsels)

Sunce

'Ponavljanje je majka znanja', kaže poslovica i mi ćemo po ne znamo koji put ponoviti da sunčeve zrake štete koži, uzrokujući tzv. fotostarenje. Oštećuju DNK,  dolazi do smanjene proizvodnje kolagena i elastina te hiperpigmentacije. Koža postaje beživotna, suha i puna mrlja. Stoga, ljeti kada je sunce najjače izbjegavaj sunčanje, a tijekom cijele godine koristi kremu sa zaštitnim faktorom za lice. 

shimmer fallback


(FOTO: Pexsels)

Stres

Stres je okidač za brojna zdravstvena stanja, uzrok kroničnih bolesti, ali i prijevremenog starenja. Pod utjecajem stresa nastaju bore, akne i ekcem. Kada si pod stresom, u tijelu se "pali" mehanizam: bori se ili bježi i krv odlazi u vitalne organe. Zbog toga je smanjena proizvodnja kolagena i osiromašena cirkulacija u koži. Nauči se nositi sa stresom i koliko god je moguće - opusti se.

Manjak sna

Zvuči kao klišej, no zaista postoji beauty sleep. Tijekom sna tijelo se regenerira, stanice se obnavljaju, među njima i stanice kože, što znači da ćeš izgledati blistavo i svježe kada si naspavana. Redoviti i kvalitetan san ključ je zdravlja, stoga ga ne preskači. 

Hrana koja pojačava upale u tijelu

Jake upale u organizmu dovode do kroničnih bolesti, a koža nije pošteđena. Upale mogu izazvati i pogoršati rozaceju, psorijazu i ekcem te smanjiti proizvodnju kolagena i elastina. Glavnim krivcem za izazivanje upala smatra se šećer stoga izbjegavaj slatkiše i konzerviranu hranu te hiperprocesuirane namirnice, a unos ugljikohidrata smanji. Izbjegavaj alkohol, a povećaj unos vode, svježeg voća i povrća.

Pušenje

Pušenje nema niti jednu dobru stranu, a za kožu je posebno loše. Zbog smanjene opskrbe organizma kisikom, čemu je uzrok ušenje, koža će ti izgledati siva i beživotna, a oko usta će ti se zbog načina na koji držiš cigaretu stvoriti duboke bore.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.