Beauty rutina

Ovo su jedini bitni proizvodi u njezi lica, tvrdi dermatologinja

Osim sredstva za čišćenje lica i hidratantne kreme, još je nekoliko proizvoda koje moraš uvrstiti u svoju rutinu, a mi znamo koje

dermatolozirutinanjegelica.jpg
Foto: unsplash

Koji su nam proizvodi zaista potrebni, a koji ne?

Rutina njege kože u svom najosnovnijem obliku sadrži sredstvo za čišćenje i hidratantnu kremu i to su dva proizvoda za koja sve znamo da su nam potrebna. No, što dalje?

Rutina njege kože svake osobe mora biti personalizirana i prilagođena tipu kože, a kada je riječ o proizvodima, postoji toliko mogućnosti da često ni same nismo sigurne što odabrati. Tada si postavljamo pitanje - koji su nam proizvodi zaista potrebni, a koji ne? Saznale smo što o tome misle dermatolozi.

Image

Jedna fotka otkrila što većina žena krivo radi kad je u pitanju njega kože

Doktorica Marisa Garshick čvrsto drži da svaka rutina treba sadržavati sredstvo za čišćenje, hidratantnu kremu i kremu sa zaštitnim faktorom, bez obzira na dob ili tip kože. Iako prva dva proizvoda obično sve uvijek koristimo, na kremi sa SPF faktorom često se štedi, iako je zapravo jedna od najvažnijih stvari koju treba uključiti u rutinu njege lica, neovisno o godišnjem dobu. Kako bi svoju kožu održala lijepom i zdravom, ključno je zaštititi se od UV zraka i spriječiti oštećenja od sunca.

"Redovita uporaba kreme za sunčanje, ne samo kad idemo na plažu, važna je kako bi se koža zaštitila od UV oštećenja koja mogu dovesti do tamnih mrlja, linija, bora, a mogu i povećati rizik od raka kože. Znamo da oštećenja kože povezana sa suncem mogu nastati kumulativnim izlaganjem suncu s vremenom, pa je sada najbolje vrijeme za nošenje kreme za sunčanje", rekla je Garshick za She Finds.

shimmer fallback

Nadovezujući se na te osnovne proizvode, Garshick predlaže da razmisliš što želiš postići svojom rutinom njege kože prije dodavanja novih proizvoda. U svrhu sprječavanja starenja, antioksidans ujutro može spriječiti oštećenje slobodnih radikala, a retinol će pomoći u stimuliranju proizvodnje kolagena, zaglađivanju finih linija i bora. Ako koristiš retinoid, on može biti oštar prema koži, pa Garshick preporučuje da ga za najbolje rezultate koristiš svaki drugi dan.

Za hiperpigmentaciju mogli bi biti korisni vitamin C ili retinoid poput korijena sladića ili azelaične kiseline. Koži sklonoj aknama, koristit će salicilna kiselina i dobar tonik, a Garshick dodaje da bi krema za okoloočno područje mogla biti dragocjen dodatak rutini njege lica jer je "koža oko očiju tanka i ponekad na njoj možemo vidjeti znakove starenja prije nego na drugim područjima".

A kada je riječ o redoslijedu kojim bi trebala nanositi sve te proizvode Garshick navodi da ujutro prvo moraš očistiti lice, a zatim nanijeti antioksidativni serum. Nakon toga slijedi hidratantna krema i na kraju krema sa zaštitnim faktorom. Uvečer, nakon čišćenja lica i nanošenja tonika, najbolje je nanijeti retinoid ili neki drugi serum, a zatim okoloočnu i hidratantnu kremu.

shimmer fallback

Iako se proizvodi mogu razlikovati od suhe do masne kože, osnovni principi njege kože ostaju isti. Najveće koristi od rutine vidjet ćeš kada proizvode koje koristiš prilagodiš svom tipu kože i svojim potrebama.

"Najvažniji dio rutine njege kože je pronalazak proizvoda koji ti se sviđaju i kojima ćeš biti dosljedna, pa svojim pacijentima uvijek kažem da je najbolji proizvod onaj koji ćeš koristiti", zaključila je Garshick.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.