Od prljave jastučnice do proizvoda za kosu, evo što sve može uzrokovati akne

Što prije prepoznaš uzrok, prije ćeš znati što učiniti kako bi tvoje lice ponovno bilo čisto

Od prljave jastučnice do proizvoda za kosu, evo što sve može uzrokovati akne

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti, a četiri su glavna uzroka pojave akni - prekomjerno lučenje masnoće, začepljene folikule dlaka, bakterije i prekomjerna hormonska aktivnost. I dok su tinejdžeri ranjiva skupina kada su u pitanju akne, sve je više i odraslih koji se bore s tim problemom, a stvari poput prehrane, određenih lijekova, stresa i genetike mogu znatno pogoršati stanje kože. 

Postoje različiti tretmani u borbi protiv akni, od lijekova i krema, pa sve do kemijskih pilinga i terapija svjetlom, ali čini se da su kod nekih ljudi akne toliko "tvrdoglave" da ni takvi tretmani jednostavno ne pomažu. Akne tada izbijaju bez ikakvog očitog razloga i to baš onda kada im se najmanje nadamo. 

Image

Odlični trikovi koji će vam pomoći da se riješite akni jednom zauvijek


Ipak, neke od ovih stvari mogle bi pridonijeti stvaranju akni, a što prije prepoznaš uzrok, prije ćeš znati što učiniti kako bi tvoje lice ponovno bilo čisto i bez akni. 

1. Pasta za zube

Primijetiš li pojavu akni oko svojih usta, krivac bi mogla biti tvoja pasta za zube. Fluoridirana pasta za zube može uzrokovati osip na ustima koji izgledom podsjeća na akne, a koji se naziva perioralni dermatitis. U tom bi slučaju bilo najbolje pronaći pastu za zube koja u sebi ne sadrži fluor i pri pranju zubi paziti da pasta za zube ne dođe u dodir s tvojim licem.

shimmer fallback

(Foto: Unsplash)

2. Prljave jastučnice

S obzirom na to da tvoje lice nekoliko sati dnevno provodi na jastuku, samo je pitanje vremena kada će se na tom jastuku skupiti prašina, mrtve stanice kože, masnoća, prljavština i bakterije. Kada spavaš, znojiš se, a taj znoj tvoja jastučnica upije i stvaraju se bakterije. Sljedeće noći kada spavaš, ta prljavština i bakterije prijeći će s jastuka na tvoju kožu, i uzrokovati začepljenje pora, a na kraju i akne. 

3. Rutina nakon vježbanja

Kada vježbaš, puno se znojiš. Iako znoj sam po sebi ne začepljuje pore i ne uzrokuje akne, znoj nakon vježbanja može "zarobiti" svu prljavštinu i masnoću na tvojoj koži ako ju nakon vježbanja ne očistiš. Zato je važno nakon vježbanja temeljito očistiti lice. 

shimmer fallback

(Foto: Unsplash)

4. Bakterije na mobilnom telefonu

Mobitele konstantno dodirujemo pa su samim time u stalnom dodiru s bakterijama, a kada razgovaraš na mobitel i pritišćeš ga uz lice, sve se te bakterije mogu prenijeti na tvoje lice i uzrokovati akne. Zato je važno svakodnevno čistiti i dezinficirati mobitele.

5. Istiskivanje prištića

Kad istisneš ili samo pokušaš istisnuti prištić, riskiraš da ono što se nalazi unutar prištića, uključujući bakterije, gnoj ili mrtve stanice kože, gurneš dublje u kožu, što može pogoršati problem. To može povećati upalu, što ponekad rezultira trajnim ožiljcima.

6. Proizvodi za kosu

Ako koristiš proizvode za kosu koji sadrže ulje, i to može biti jedan od razloga zašto dolazi do pojave akni. Kad kosa dolazi u dodir s tvojim licem, tvoja koža može upiti to ulje, a to može začepiti pore, uzrokujući crvenilo, mitesere i akne na području čela i uz rub kose. 


shimmer fallback

(Foto: Unsplash)

7. Kistovi za šminkanje

Mnoge žene svakodnevno koriste razne kistove za uljepšavanje kako bi nanijele šminku - od najrazličitijih kistova do beauty blendera. Ako se ti kistovi ne čiste redovito i pravilno, na njima će se početi nakupljati prašina, masnoća, mrtve stanice kože i ostaci šminke. Ta će prljavština kasnije doći u dodir s tvojom kožom, začepiti pore i povećati rizik od nastanka akni ili kakvih drugih infekcija.

8. Sunce i krema za sunčanje 

Kada si na suncu, vrućina i vlaga potaknut će znojenje, koje u kombinaciji s neodgovarajućom kremom protiv sunca također može uzrokovati akne. Ako su sastojci kreme za sunčanje komedogeni i sadrže teške sastojke poput silikona ili shea maslaca, onda ti sastojci mogu začepiti pore i uzrokovati akne.


shimmer fallback

(Foto: Unsplash)

9. Nošenje naočala

Pritisak naočala, od sunčanih naočala, naočala koje se izdaju na recept ili naočala za čitanje, može potaknuti stvaranje akni kad naočale pritisnu uljne žlijezde. To je poznato pod nazivom akne mehanika - oblik akni koje pokreće prekomjerno trenje, pritisak ili vrućina. To stimulira uljne žlijezde, uzrokujući prekomjernu proizvodnju ulja.

10. Promjena proizvoda za njegu lica

Često mijenjaš proizvode za njegu lica ili kombiniraš nekoliko njih? Nažalost, kombiniranjem više proizvoda za njegu kože rizik od pojave akni veći je. U nekim slučajevima previše proizvoda može iziritirati kožu i uzrokovati upalu na koži. U drugim slučajevima, neki od tih proizvoda za njegu kože mogu sadržavati teška ulja koja uzrokuju akne. 


(Foto: Unsplash)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.