Više odmažu nego pomažu

Beauty savjeti u koje mnogi vjeruju godinama, a zapravo nisu dobri

Koža zahtjeva posebnu njegu, no često nismo svjesni da u svojoj rutini radimo neke stvari za koje mislimo kako će biti učinkoviti za našu kožu, ali ispostavi se potpuno suprotno. U nastavku saznaj o kojim se pogreškama radi

pexels-mart-production-7290690.jpg
Foto: Pexels

Koža je najveći organ na našem tijelu i ima zaštitnu, osjetnu i regulatornu funkciju i vrlo je osjetljiva stoga je od neizmjerne važnosti da na ispravan način vodimo brigu o njoj. Tijekom godina slušamo razne savjete za ljepotu, a neki od njih su toliko ukrorijenjeni da nam ne preostaje ništa drugo nego vjerovati da su istiniti. Ali većina tih savjeta zapravo nisu dobri za zdravlje naše kože već joj nanose štetu, tvrde stručnjaci.

Kad je prirodna barijera kože poremećena, ugroženi su njezina zaštitna funkcija i zdrav izgled, ona gubi vlagu i elastičnost te postaje osjetljiva na vanjske utjecaje poput sunca. Osim toga sklona je zarazama, a znamo da loš izgled kože itekako utječe na samopouzdanje.

Image
Nisi više 'klinka'

Njega kože u 30-ima: Prilagodi beauty rutinu svojoj dobi

Zaražena koža može postati upaljena kada počnu djelovati upalne imunološke stanice u pokušaju obnavljanja oštećene barijere i liječenja infekcije. U nastavku otkrij koje pogreške možda radiš u svojoj beauty rutini.

Image
Foto: Pexels

Koristi različite proizvode u isto vrijeme

Možda ti se čini da korištenjem različitih krema istovremeno radiš nešto dobro za svoju kožu, no to nije zapravo tako. Dodavanje slojeva krema je nepotrebno jer koža ionako ne može odmah sve upiti odjednom. Na ovaj se način samo uzrokuju problemi poput začepljenih pora, suhoće, iritacije i crvenila.

Image

Pasta za zube uklanja prištiće

Istina je da pasta za zube ima neke sastojke poput soda bikarbone koji isušuju prištiće odnosno pomaže da se prištići smanje, ali nije je pametno nanositi na lice jer lako može peckati, iziritirati kožu i stvoriti osip. Dakle, pasta za zube stvorena je samo za naše zube i treba je primjenjivati samo za čišćenje zubi.

Image

Ako imaš masnu kožu ne smiješ koristiti hidratantnu kremu

Pogrešna je tvrdnja da osobe s masnim tipom kože ne smiju koristiti hidratantne kreme. Hidratantne kreme služe za hidratiziranje vanjskog sloja što je zapravo dobro i korisno za kožu. Imajući to na umu, ako imaš masnu kožu, možeš uložiti u proizvode "bez ulja" ili "nekomedogene" proizvode za koje je manja vjerojatnost da će začepiti pore, jer hidratacija se ne odnosi samo na proizvode na bazi ulja i masti.

Image

Depiliraj se samo britvicom

Depiliranje britvicom uklanja suvišne dlačice, ali nepravilnom depilacijom možemo stvoriti nepotrebne probleme poput urastanja dlačica, iritacije kože, porezotina pa čak i opekline. Pokušaj pronaći najbolji način depilacije za sebe. Danas ima doista puno metoda,od kreme za depilaciju, aparata za depiliranje pa do voska i šećerne paste.

Image

Ne smiješ nikako istiskivati prištiće

Ne istiskivanje prištića može ponekad dovesti do upale samog prištića, a istiskivanje zapravo može pomoći da on brže prođe, ako se radi naravno, pravilno. Najbolji način za to je onaj koji najmanje oštećuje kožu, a to je nježno istiskivanje maramicom samo kad se vidi da je prištić spreman za istiskivanje. 

Image

Umivanje vrućom vodom će ti otvoriti pore

Istina je da para pomaže u otvaranju pora, ali vruća voda isto tako isušuje kožu i može izazvati crvenilo. Za umivanje kao i tijekom tuširanja je najbolje koristiti mlaku vodu.

Image

Ribanje kože pilingom

Pogrešno je vjerovati da će snažno ribanje lica ukloniti sve neželjene tvari i mrtve stanice te da će lice učiniti svježim i lijepim. Piling lica je proces koji bi trebao pružiti njegu koži i treba biti nježan. Koža se može sama obnoviti i za to joj nije potrebno vanjsko sredstvo.

Prejako ribanje može oštetiti kožu, stvoriti infekcije, začepiti pore i ubrzati pojavu bora.

Image