Može li micelarna voda zamijeniti druga sredstva za čišćenje lica?

Mi smo se zaljubili u micelarne vode, u njihovu jednostavnost i nježno čišćenje lica, no znači li to da možemo preskočiti sve ostalo? Ili ipak ne?

Može li micelarna voda zamijeniti druga sredstva za čišćenje lica?

Otkako su se pojavile na tržištu micelarne vode za čišćenje lica izazvale su pravu pomamu (zato sada imamo i micelarne gelove za tuširanje, deterdžente i tko za što još sve ne...). Nije niti čudno zašto - jer odlično uklanjanju nečistoće s lica, nježne su za kožu lica, a i jednostavnije ih je koristiti nego gelove za pranje lica (barem je meni ovo puno lakše). Upravo zbog toga uopće ne sumnjam da puno žena pada u napast u potpunosti se odreći drugih sredstava za čišćenje lica.

Danas, rijetko koji kozmetički brend nije na tržište stavio svoj proizvod micelarne vode (koja je inače u Francuskoj prisutna već više od stotinu godina). Svi oni imaju zajednička obilježja koja smo već naveli, razlikuju se eventualno po sastojcima.

I način upotrebe je kod svih vodica više-manje jednak: nanijeti na blazinicu i temeljito očistiti lice. Nakon toga ispiranje lica nije potrebno, iako neki proizvođači, a i beauty znalci to preporučuju. Također, prilikom korištenja micelarne vode nije potrebno trljati kožu lica što bi trebala biti bitna sastavnica svakog kozmetičkog proizvoda. Ne isušuju i nadražuju kožu, već je omekšavaju i daju joj svježinu te ne izazivaju nikakve alergijske reakcije.

No, može li zaista micelarna voda zamijeniti druga sredstva za čišćenje lica?


“Micelarna voda je super nježna metoda čišćenja kože. Ime je dobila zato što sadrži micele koji su mikrostrukture sferičnog oblika (esteri masnih kiselina u vodi) koje privlače prljavštinu, bakterije i šminku - ali nježno - bez izvlačenja vlage iz vaše kože – kazala je dr. Rachel Nazarian, dermatologinja iz New Yorka, SAD za portal wellandgood.com. Ako ste osoba koja ne nosi šminku ili ne primjenjuje više proizvoda za njegu kože nakon čišćenja, onda je sve u redu. "U ovom scenariju nema apsolutno ništa loše u korištenju samo micelarne vode kao sredstva za čišćenje", kaže ona.

Ono što može biti mali problem s micelarnom vodom jest što ona može ostati na vašoj koži nakon što je upotrijebite. "Smatram da rezidualni miceli blokiraju druge proizvode (serume i kreme) da se učinkovito upiju u kožu, pa obično preporučujem svojim pacijentima da se nakon toga isperu barem vodom", kaže dr. Nazarian.

Tužna vijest - ona ipak preporučuje da koristimo još nešto drugo uz voljenu micelarnu vodu: "Obično svojim pacijentima kažem da upotrijebe još jedno veoma nježno, pH uravnoteženo sredstvo za čišćenje nakon toga". Njezin prijedlog je obični nježni sapun: Dove Pure & Sensitive.

Dakle, sada sve znamo. Ako niste nosili šminku (ili ste zaista lijeni bili taj dan) možete lice očistiti samo micelarnom vodom, no onda lice ispreite vodom. Ipak dvostruko čišćenje puno je bolje. Iako može dodati dodatnih 45 sekundi u vašu rutinu, dvostruko čišćenje je osobito korisno kada se radi o uklanjanju svih vrsta nečistoća koje se skrivaju ispod površine.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.