NJEGA KOSE

Svi pričaju o minoksidilu - sastojku koji pospješuje rast kose

Dokazano je da minoksidil učinkovito djeluje kod gubitka kose i stimulira rast novih vlasi te je siguan za korištenje i kod muškaraca i kod žena

rast kose
Foto: Profimedia.hr

Gubitak kose može biti prilično zastrašujuće iskustvo i kod mnogih dovodi do osjećaja srama ili manjka samopouzdanja. Svi mi želimo imati lijepu, zdravu i bujnu kosu stoga i ne čudi da se u posljednje vrijeme sve češće spominje minoksidil – snažan sastojak koji potiče rast kose te sprečava njezino opadanje.

Odlučiil smo istražiti o čemu je riječ, zašto je minoksidil postao toliko popularan i može li uistinu pomoći kod ispadanja i gubitka kose.

Što je minoksidil?

Minoksidil je aktivan sastojak koji je pokazao najbolje djelovanje u zaustavljanju ispadanja kose i obnovi vlasišta. Istraživanja su pokazala kako korištenje proizvoda za kosu s minoksidilom može zaustaviti opadanje kose, ali i potaknuti rast nove kose.

U početku, minoksidil se istraživao kao potencijalni lijek za visok krvni tlak, a pritom je otkriveno da pomaže i kod rasta kose. Dokazano je kako minoksidil jača postojeće folikule vlasi te stimulira rast novih pa se danas koristi kao tretman kod gubitka kose. Također, pridonosi debljanju vlasi i gustoći kose.

Image
Foto: Pexels

Unatoč tome što je u kratkom roku postao izuzetno popularan, potrebna su daljnja istraživanja o tome kako minoksidil točno djeluje. No, odobren je proizvodima za kosu kao sastojak koji potiče rast kose, a može se koristiti lokalno i oralno.

Iako je minoksidil popularniji kod muškaraca, studije su pokazale da je ovaj sastojak siguran za korištenje te jednako učinkovit i kod žena kad je riječ o gubitku kose. Prednosti minoksidila su to što je djelotvoran, cjenovno dostupan i u većini slučajeva ne izaziva nikakve nuspojave.

Minoksidil u proizvodima za kosu

Proizvodi za kosu koji sadrže minoksidil koriste se kao tretman kod intenzivnog opadanja i prorjeđivanja kose i kod žena i kod muškaraca, a dostupni su u obliku otopine, pjene ili tonika.

U ljekarna se minoksidil može pronaći pod različitim imenima, ovisno o proizvođaču, a dostupan je u obliku 2 %-ne i 5 %-ne otopine.

Image
Foto: Pexels

Minoksidil otopina

Od proizvoda koji sadrže ovaj sastojak najpopularnija je minoksidil otopina. Ona djeluje na način da potiče protok krvi kroz vlasište te na taj način stimulira rast kose. No, važno je istaknuti kako minoksidil ne može potaknuti rast novih vlasi ako su folikule oštećene.

Minoksidil otopina nanosi se direktno na suho vlasište jednom ili dvaput dnevno, prema uputama koje su navedene na pakiranju proizvoda. Praktično je rješenje za žene i muškarce koji imaju problema s gubitkom kose ili žele potaknuti rast kose. Minoksidil otopina te drugi proizvodi za stimulaciju rasta kose koji ga sadrže mogu se kupiti u ljekarnama, bez recepta.

Iako se minoksidil pokazao vrlo učinkovitim kod problema s opadanjem kose i iskustva korisnika su u većini slučajeva pozitivna, treba imati na umu da se rezultati ne vide preko noći. Najbolje je početi ga koristiti kada se uoči prorjeđivanje kose. Dosljednost, strpljenje i upornost ključni su da bi se pokazali konkretni rezultati. Prema iskustvima korisnika, prvi rezultati vidljivi su nakon otprilike tri do četiri mjeseca korištenja.

Koje su potencijalne nuspojave kod korištenja minoksidila?

Djelotvornost minoksidila kod gubitka kose je dokazana i on se smatra sigurnim za korištenje, a nuspojave su rijetke. Ipak, kao i sa svakim drugim tretmanom ili proizvodom, određeni rizici uvijek postoje. Kao neke od potencijalnih nuspojava navode se crvenilo, peckanje ili svrbež prilikom lokalne primjene. Dakako, ukoliko se simptomi pogoršaju ili se pojavi iritacija vlasišta kod primjene minoksidila, najbolje je posavjetovati se sa liječnikom.

Prema tome, minoksidil je siguran za korištenje, a kao jedina mana navodi se to što ga treba nanositi redovito i učestalo da bi se vidjeli rezultati.  

Image
DOPRINOSE ZDRAVLJU KOSE

Opadanje kose može ukazivati na manjak vitamina - evo koji su najvažniji za njezin rast