Njega kože

Micelarna voda vs. tonik: Što je bolji izbor za tvoju kožu?

Iako im je namjena ista, nisu za iste tipove kože. Saznaj kako prepoznati koja je opcija bolja za tvoju kožu

profimedia-0221381120.jpg
Foto: Profimedia.hr

Većina žena u svojoj kozmetičkoj torbici ima nekoliko osnovnih proizvoda, a osim hidratantne kreme i seruma, najčešći proizvodi koje tu nalazimo su oni za čišćenje kože poput micelarne vode ili tonika. No, ponekad u tom velikom izboru često više ne znamo koje su točno razlike između određenih proizvoda, posebno kada se radi o istoj namjeni. Iako micelarna voda i tonik mogu izgledati kao isti proizvodi, to zapravo nije slučaj!

Image
Teško im je odoljeti

Parfemi za jesen: Topli i 'spicy' mirisi koje ćemo nositi

Zato je važno znati točnu namjenu i prednosti svakog proizvoda, a tek onda odlučiti što je najbolje za kožu, a sve možeš saznati u nastavku.

Razlike između micelarne vode i tonika

Za početak, važno je razjasniti razlike između micelarne vode i tonika te kada se upotrebljavaju. Micelarna voda je prije nekoliko godina postala jako popularna zbog svoje jednostavnosti jer se samo u jednom koraku uklanja šminka i druge nečistoće. Djelotvorna i nježna, a i ne ostavlja masne tragove, a koža je očišćena i hidratizirana.

S druge strane, klasičan tonik je drugi korak u procesu čišćenja i obično se ne koristi kao sredstvo za uklanjanje šminke, već kao dio tog procesa. Tonik je proizvod koji pomaže koži da održi pH ravnotežu i u tom procesu uklanja nečistoće na koži i šminku. Također obnavlja prirodnu kiselinu kože i bori se protiv bakterija, a pomaže i kod sužavanja pora i smanjuje masnoće na licu.

shimmer fallback

U konačnici, micelarna voda djeluje više kao jednostavan proizvod za čišćenje koji uklanja šminku i sve nečistoće, dok tonik djeluje više kao proizvod koji pomaže održavanju ravnoteže i uklanjana šminku u tom procesu.

Prednosti i nedostaci svakog proizvoda

Mnoge žene se pitaju što je korisnije za njihovu kožu i zbog toga je važno sagledati prednosti i nedostatak svakog od njih.

Mane i vrline micelarne vode

Vrlo nježno i svestrano sredstvo za čišćenje kože. Micelarna voda je blaga i pogodna za najosjetljiviju kožu. Skinut će s lica čak i vodootpornu šminku, a koža će izgledati svježe i očišćeno, te će biti blago hidratizirana, piše Activebeat.com. Micelarna voda savršen je suputnik na putovanju jer će šminka biti jednostavno uklonjena, a koža čista. No, ne djeluje kao proizvod za uklanjanje viška masnoće ili sužavanje pora.

shimmer fallback

Mane i vrline tonika

Ovaj klasičan proizvod pomaže u njezi kože, kontrolira razinu pH i širinu pora. Sve ovisi o tipu tonika jer može sadržavati alkohol, salicilnu kiselinu, hamamelis ili benzoil peroksid za uravnoteženje pH razine kože. Drugi je korak u skidanju šminke nakon što je koža temeljito očišćena. No, ovaj proizvod možda nije najbolja opcija za suhu kožu. Tonici su izvrsni za uklanjanje viška masnoće s kože, ali kod suhe kože mogu skinuti prirodnu masnoću kožu i još je više osušiti.

Kako se odlučiti za najbolji proizvod?

Svaki proizvod, micelarna voda ili tonik, ima svoje prednosti i nedostatke. Iako je micelarna voda nježna, učinkovita i djeluje kao odlična opcija za jednostavno čišćenje kože, nije najbolja kada je riječ o pravoj njezi i pH ravnoteži. S druge strane, tonik ima prednosti kada govorimo o masnoći i veličini pora, ali ponekad može ukloniti prirodno ulje s kože, posebno kod žena koje imaju suhu kožu.

U konačnici odabir proizvoda ovisi o tome koji je točno cilj u korištenju tonika odnosno micelarne vode. Ako tražiš lagano hidratantno sredstvo za uklanjanje šminke i čišćenje ipak se bolje odlučiti za micelarnu vode. No, ako tražiš proizvod koji je dio čišćenja i djeluje na višak masnoće onda bi tonik mogao biti bolji izbor.

shimmer fallback

Još jedna stvar može utjecati na odluku. Na primjer, ako imaš suhu kožu micelarna voda bi mogla biti bolja opcija jer je nježnija i hidratantnija. Međutim, ako imaš problema s masnom kožom, možda bi odabir tonika bio bolji za masnoću i uravnoteženu kože.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.