Naglasak na očima

Make up trendovi iz šezdesetih koji se vraćaju na velika vrata u 2022.

Šminka kakva se nosila u šezdesetima nevjerojatno je isticala oči, a sada je ponovno 'in' - evo kakve sve lookove možeš isprobati

60s-makeup.jpg
Foto: www.profimedia.hr
Play logo

Prelistaj videozapise vizažista na Instagramu ili TikTok feedu i pronaći ćeš barem jedan makeup look napravljen s cut crease tehnikom, grafičkim olovkom za oči ili dramatičnim trepavicama. Šminka kakva se nosila u šezdesetima bila je veliki hit ove godine i takve smo trendove viđali posvuda, a stručnjaci predviđaju da će biti "in" i u 2022.

Play logo
Image

Make up trend iz 60-ih veliki je hit na TikToku zbog Ariane Grande: Znamo sve o njemu

U šezdesetima je glavni cilj svakog make up looka bilo naglašavanje očiju putem hrabrih makeup izgleda, za InStyle objašnjava vizažistica Dominique Lerma. A pogledaš li ikone tog doba, sve će ti biti jasno. Twiggy je oduvijek imala prepoznatljive trepavice, Diana Ross nosila je odvažni, grafički eyeliner, a Elizabeth Taylor svijetlo plavo sjenilo koje je naglašavalo njezine oči.

Već znamo da su trendovi ciklički i da se ponavljaju, a isto se događa i s make up trendovima iz šezdesetih - vidimo mnoštvo poznatih osoba, influencera i vizažista koji u potpunosti prihvaćaju ove trendove, a jedna od posljednjih koja je prigrlila ovaj stil je i pjevačica Ariana Grande.

Play logo

Vizažisti vjeruju da je povratak šminke inspirirane šezdesetima posljedica pandemije. "Osjećam da je, budući da je većina naših lica djelomično prekrivena maskama, naglašavanje očiju šminkom točno ono što najviše povezujemo sa šezdesetima", kaže Lerma, budući da smo u 2021., vidjeli smo porast svijetlih i hrabrih trendova šminkanja očiju.

Povrh pandemije, postoji i puno više proizvoda za šminkanje koji šminkanje čine pristupačnijim, zabavnijim i inovativnijim nego tijekom šezdesetih. "Ima smisla samo da bi se šezdesete vratile jer postoji toliko kreativnih načina na koje možeš upotrijebiti trepavice i olovku da se izraziš", kaže Ash K. Holm, poznata vizažistica iz Los Angelesa, a kao primjer navodi look Lily Collins inspiriran šezdesetima, koji je nosila tijekom druge sezone "Emily u Parizu".

Play logo

U 2022. ovaj će retro stil poprimiti moderniji izgled koji će izgledati svježe i mladenački, kaže Jamie Dorman, poznata vizažistica s Manhattana. "Glavna razlika između verzije iz 60-ih i trenutnih verzija je tekstura - šezdesetih godina jedina opcija teksture bila su mat sjenila, ali sada imamo puno različitih tekstura koje možemo izabrati."

Lerma se slaže i kaže da će također doći do pomaka u primjeni šminke. "Razlika između nanošenja sjenila iz 60-ih i današnjeg je u tome što ljudi ne gravitiraju prema tome da sjenilo podignu prema kosti obrva, nego radije drže nanošenje sjenila profinjenijim, što je po mom mišljenju više bezvremenski."

Play logo

Holm kaže da je najbolji način da stvoriš makeup look iz 60-ih, prilagođen početnicima, da odabereš grafički eyeliner i naneseš ga cut crease tehnikom. "Jedan od mojih omiljenih načina za stvaranje brzog i jednostavnog izgleda iz 60-ih je stvaranje zakrivljene plutajuće linije iznad kapka kako bi stvorila iluziju širih, duboko usađenih očiju", kaže ona.

Kada je riječ o stvaranju bilo kakvog grafičkog izgleda eyelinera, Lerma kaže da je potrebno ići polako. "Kreiranje detaljnog grafičkog izgleda eyelinera može izgledati neodoljivo, ali moraš ići korak po korak", kaže ona. Umjesto stvaranja linije jednim potezom, Lerma predlaže postavljanje malih točaka kako bi ocrtala oblik grafičkog eyelinera, a zatim kistom spojila točkice. "Kasnije se možeš vratiti i dodati debljinu, produženo krilo ili što god želiš", kaže ona.

Play logo

Što se tiče rekreiranja sjenila iz 60-ih, nemoj se bojati isprobati svijetlu boju. Što se tiče nanošenja, Dorman kaže: "Sjenilo iz 60-ih naglašava okrugli oblik oka, pa umjesto da koristiš sjenilo za izvlačenje i podizanje oka, koristi ga da naglasiš oblik oka."

Naposljetku, ako pogledaš povijest tijekom šezdesetih godina, vidjet ćeš da je to bilo razdoblje u kojem su se događale razne pobune i revolucije. Dakle, ista pravila vrijede i za šminkanje — sve je u tome da budeš neustrašiva, hrabra i sklona eksperimentiranju.

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.