Kod kuće načinite prirodan balzam za usne

Od pčelinjeg voska, ulja i meda načinite savršeni prirodni balzam za usne, koji će im dati prirodnu vlažnost, njegu i potrebne vitamine i štititi ih od vanjskih utjecaja

Kod kuće načinite prirodan balzam za usne

Balzam za usne sastavni je dio većine ženskih torbica. Mnoge tvrde da bez njega ne mogu živjeti, neke su „ovisne“ o njemu, nekima je jedino što stavljaju na usne, a nekima samo još jedna od potreba... Ma u koju skupinu spadale, svaka žena želi na svoje usne staviti samo najbolje.

Kao i kod drugim vrsta krema, balzama i sličnih preparata za kožu i kod balzama za usne, postoje oni više i manje kvalitetni, skuplji i jeftiniji. Neki će zaista biti „melem“ za vaše usne, a neki će za pet minuta nakon nanošenja „ispariti“ s vaših usana, ostavljajući ih još više isušene i želju da nanesete još balzama.

Naravno, jedna od opcija je da kupujete različite brandove balzama za usne tako dugo dok ne pronađete onaj pravi, a druga opcija je da ga napravite kod kuće. Evo kako ćete u samo sedam koraka dobit kvalitetan i jeftini balzam za usne!

Pčelinji vosak

Pokušajte kupiti što kvalitetniji pčelinji vosak u bolje opremljenoj ljekarni ili trgovinama s prirodnim namirnicama i proizvodima od meda. Količinski ćete trebati samo jednu žlicu, no vjerojatno ćete u trgovini morati kupiti cijelo pakiranje, koje ćete moći održati svježim, ako ga spremite u posudu bez pristupa zraka ili vakumiranu posudu i na hladnom mjestu. Dakle, uzmite pčelinji vosak koji odgovara količini po prilici jedne žlice, smrvite ga ili narežite na sitne komadiće i stavite u posudu koja može ići u mikrovalnu pećnicu.

Ulje

Pčelinji vosak će balzamu za usne dati gustoću i jedinstvenu teksturu, a vaše usne će omekšati, te pomoći u zadržavanju prirodne vlažnosti. No, kako bi vaš balzam za usne zaista bio izvrstan za usne, u vosak dodajte ulje – maslinovo ulje, ulje jojobe, vitamin E, jer će bilo koja od tih varijanti vaše usne dodatno nahraniti.

Zagrijavanje

Kada ste stavili pčelinji vosak i nekoliko kapljica ulja u posudu, zagrijavajte smjesu u mikrovalnoj pećnici jednu minutu. No, svakih nekoliko sekundi izvadite posudicu i promiješajte mješavinu drvenim štapićem, kako se ona ne bi zapekla. Radite to tako dugo dok se kompletan vosak ne otopi.   

Hlađenje

Kada ste sve otopili i promiješali, ostavite da se mješavina ohladi nekoliko minuta. Tek kada se vosak dovoljno ohladio i počeo ponovno dobivati čvrstu strukturu, možete nastaviti s dodavanjem ostalih sastojaka.


Image




Med

U mješavinu, dodajte med, no budite pažljivi da vam ne poremeti konzistentnost, pa ga zato dodajte polagano u manjim količinama. Dobro sve promiješajte, da dobijete jednoličnu smjesu. Med će dati vašem balzamu za usne antibakterijska i ljekovita svojstva i naravno, fini sladak okus.

Miris

Dodajte pola žličice svojeg omiljenog ekstrakta za kolače i ponovno dobro promiješajte. Odaberite okus vanilije, badema, naranče bilo kojeg omiljenog okusa. Nabavite prirodni ekstrakt, jer umjetni može imati vrlo gorak i jak okus koji vam neće biti ugodan kada ga nanesete na usne. Umjesto ekstrakta, možete staviti malo esencijalnih ulja ili pak lanolina, ali njega morate staviti na samom početku prije topljenja pčelinjeg voska.

Spremanje balzama za usne

Prije nego što se sada gotov balzam za usne do kraja ne ohladi, stavite ga u posudicu s poklopcem. To može biti stara posudica od nekog drugog balzama, malene kreme i sl., a koju ćete vrlo lako nositi sa sobom. Naravno, u vlastiti balzam za usne možete staviti određene sastojke koje volite i koje imate pri ruci, no budite pažljivi da te sastojke možete nanositi na kožu i da su za konzumaciju.

(vam)