Zdrava kosa bez ispucanih vrhova

Kako spriječiti pucanje vrhova kose, čak i ako stalno nosiš rep?

Unatoč redovnom šišanju, zbog tretiranja kose i nošenja punđica i repova, vlasi pucaju te narušavaju svaki naš pokušaj lijepe frizure. Saznale smo kako stati i tome na kraj

lexie-janney-Hk0SKG616T0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Svi želimo zdravu kosu, a održavani vrhovi jedan su od uvjeta za sjajnu i prekrasnu kosu. Uravnotežena rutina njege kose posebno je važna za vrhove koji često pucaju zbog toga što im ne pružamo adekvatnu pažnju. Nošenje repova, punđica ili općenito bilo kakvo preklapanje i motanje vlasi dugoročno će izazvati pucanje i listanje kose, no kako bismo to spriječili ne trebamo se odreći svih omiljenih nam frizura.

Upotrebom odgovarajućih proizvoda i uvođenjem malih rituala njege kose u svoju beauty rutinu možeš znatno smanjiti mogućnost listanja i pucanja kose. Kao prvo, trebamo utvrditi zašto uopće dolazi do pucanja vrhova? Dakle, popucali vrhovi su posljedica mnogih čimbenika: sunca, vjetra, utjecaja okoliša, topline, uređaja za oblikovanje te agresivnih šampona koji iscrpljuju kosu. Posljedica je oslabljivanje sloja kutikula koji štiti vlas. Kako vlas gubi svoj zaštitni sloj, postaje krhka i suha. Kad ne činimo ništa kako bismo spriječili taj postupak trošenja kose, unutarnji dio vlasi i vlakna sve su više izloženi stresu i dolazi do pucanja vlasi.

Image
Slažeš li se?

Fanovi odlučili: Ovo su najzgodnije žene starije od 40 godina

Zato je vrhovima potrebna posebna dodatna njega. Ugodi im posebnim programom njege s intenzivnim tretmanima i njegom specifično kreiranom za vrhove. U ponudi mnogih beauty brendova mogu se pronaći hranjiva ulja ili serumi za vrhove kose, a koji će zagladiti strukturu vlasi, dubinski ju nahraniti i spriječti daljnje listanje. Također, stručnjaci savjetuju kako bismo u procesu stvaranja uvijek zdrave, lijepe i sjajne kose svakako jednom tjedno trebali nanijeti dubinski hranjivu masku.

Jedan od najjednostavnijih načina držanja vrhova pod kontrolom, uz njegu kod kuće, su i redoviti odlasci frizeru. Također, odlična je ideja uložiti novac u kupnju ručnika od mikrofibre kako bi i pranje kose kod kuće što manje oštetilo kosu. Naime, mikrofibra je nježnija prema vlasima te ih ne lomi, za razliku od grubih tradicionalnih ručnika za tijelo koji često mogu oštetiti strukturu vlasi.

No, u nastavku donosimo i četiri jednostavnih načina kako da popraviš već nastalu štetu i zagladiš i nahraniš već oštećene vrhove, ali i da spriječiš daljnje pucanje kose.

Zaštita od topline

Toplina od sušila i uređaja za ravnanje kose mogu isušiti kosu i pojačati pucanje vrhova. Ako je moguće, pokušaj izbjeći te uređaje i uvijek nanijeti zaštitu od topline prije nego što ih koristiš. Čak i ako su ti vrhovi već oštećeni, možeš im pomoći nanošenjem zaštite od topline. Malo po malo će se oporaviti.

Hranjivo ulje za kosu

Izbor hranjivih, hidratantnih ulja danas je iznimno velik. Među vrhovima prstiju protrljaj nekoliko kapi ulja i nježno ih umasiraj u vrhove kose kako ne bi još više pucali. Ponovi ovaj postupak svaki dan i vidjet ćeš da će ti kosa biti itekako zahvalna.

Kosu raščešljavaj nježno i s adekvatnim četkama

Četke sa širokim zubcima olakšat će raščešljavanje te smanjiti mogućnost lomljena i ispadanja vlasi. Rezultat će biti gušća i sjajnija kosa bez ispucanih vrhova, pa bismo svakako rekli da se za to isplati kupiti kvalitetniju četku koja košta, u prosjeku, oko 100 kuna.

Spriječi pucanje vrhova preko noći

Uloži u svileni jastuk za spavanje. Njegova nježna površina manje oštećuje kosu od pamučnog ili platnenog jastuka. Također možeš i isplesti kosu kako bi izbjegla zapetljavanje tijekom spavanja.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.