Prirodni i suptilni pramenovi

Balayage na kratkoj kosi? Moguće je, a evo i par ideja

Tehnika bojenja kose "balayage" nije namijenjena samo dugoj kosi - može sjajno izgledati i na kraćim pramenovima

profimedia-0281076938.jpg
Foto: Profimedia.hr

Balayage je jedan od najdugovječnijih trendova bojenja kose koji sigurno neće tako skoro sići s prijestolja popularnosti. Međutim, balayage je vrlo često povezivan s duljinom - utipkaš li "balayage" na Googleu ili Instagramu, uglavnom ćeš vidjeti slike s ovom tehnikom bojenja na superdugoj i raskošnoj kosi. To je odlično ako imaš dugu kosu, ali što ako je nemaš?

Image
Ljetni hit

Francuski balayage: Trend koji stoji svima i zahtijeva gotovo nikakvo održavanje

Što je s onim sportskim cool bobovima, lobovima, modernim fudbalerkama i svim ostalim kraćim frizurama? Može li se balayage napraviti i na kraćoj kosi i je li uopće moguće upotrijebiti tu istu tehniku ako nemaš dugu kosu? Odgovor je da - ovo je tehnika bojenja koja se može napraviti neovisno o dužini kose, jer je super personalizirana i svaki put drugačija. No, prije nego što se osvrnemo na to kako oblikovati kraće stilove balayagea, podsjetimo se što je to uopće.

"Balayage je prirodna i suptilna boja koju se vrlo lako održava, i naša je preporuka za bojenje za sve koji nemaju vremena za komplicirane frizure i traže nešto što će im dugo trajati", za Glamour je objasnila koloristica Francesca Dixon.

"Riječ balayage je francuskog podrijetla i znači 'pomesti' ili 'slikati', što je doslovni pristup koji se koristi u ovoj tehnici. Tehnika balayage uključuje ručno bojanje kose četkom, što zauzvrat stvara suncem obasjanu, prirodnu boju koja nakon izrasta ostavlja mekšu i manje uočljivu liniju ponovnog rasta", rekla je Dixon.

Dixon je dodala da postoji toliko različitih vrsta balayagea, od svestranog 3D balayagea do balayagea koji uokviruje lice, balayagea s visokim korijenima i balayagea samo na vrhovima kose. To znači da postoji pristup za svaku duljinu kose, uključujući i kraće pramenove.

"Balayage je definitivno univerzalna tehnika bojenja, što znači da izgleda sjajno i na dugoj i na kratkoj kosi. Isti krajnji rezultat s balayageom na dugoj kosi može se stvoriti na kratkoj kosi, ali moraš razmisliti o tome kako tvoja kosa pada", kaže ona. "Možda bi bilo dobro napraviti ombre pramenove kako bi to bilo očiglednije jer kraća kosa može imati manju fluidnost."

Što se tiče boja za koje bi se trebala odlučiti, Dixon kaže da to ovisi o krajnjem efektu koji želiš postići. Svijetli plavi pramenovi dobro djeluju na svijetloj podlozi, dok karamelni tonovi dobro djeluju na tamnim brinetama kako bi zagrijali te podtonove.

Jedini kraći stilovi za koje Dixon preporučuje da se drže jedne boje bez pramenova su stvarno kratki pixie rezovi ili buzzcutovi. A sada kada znaš da je balayage moguć i na kratkoj kosi, koji ćeš stil ti odabrati?