Ekološka kozmetika – novi trend koji čuva tvoje zdravlje, ali i zdravlje planete. Evo nekoliko naših favorita

Zagađivanje okoliša i svoje kože toksičnim makeup proizvodima je out, održivost i prirodna njega su in

Ekološka kozmetika – novi trend koji čuva tvoje zdravlje, ali i zdravlje planete. Evo nekoliko naših favorita

Jesi li se ikada zapitala kako tvoja makeup rutina utječe na planet? Svake godine milijuni i milijuni bočica, tuba i posudica završi na odlagalištu otpada, a većina ih je napravljena od plastike kojoj je potrebno i do tisuću godina da se razgradi. A niti sastojci koji se nalaze unutar tih bočica nisu puno bolji. 

Polemike oko štetnosti pojedinih sastojaka poput parabena još se vode. Kroz povijest je u kozmetici korišten niz štetnih kemijskih spojeva koji su postepeno zabranjeni za uporabu, što znači da ni danas ne možemo biti sigurni da su svi sastojci koje nalazimo u prosječnom beauty proizvodu sigurni

Image

Ove sastojke sigurno imaš u kuhinji: Jednostavni i svima pristupačni lijekovi za ožiljke od akni


Neke kompanije prepoznale su potrebu nas kupaca koji želimo svojoj koži, ali i planetu, pružiti samo nabolje i nesigurnije kada je u pitanju makeup stoga su se okrenule novom trendu, ekološki prihvatljivoj kozmetici. Sam pojam je poprilično širok, ali okvirno obuhvaća kozmetiku koja je proizvedena, pakirana i testirana na ekološki prihvatljiv način. Potpuno eko-friendly kompanije paze ne samo na krajnji proizvod, nego i na to gdje su i kako sirovine nabavljene i kako će proizvod i pakiranje utjecati na okoliš nakon što se baci. 

No iako kompanije čine svoj dio, drugi dio odgovornosti je na nama. Svojim odabirom možeš značajno utjecati na okoliš i samu makeup industriju. Jednom kada se više nas okrene ekološki prihvatljivim izborima, industrija će to brzo prepoznati. Zato idući puta kada budeš birala kozmetičke proizvode, na umu osim svog zdravlja imaj i zdravlje Zemlje. Izdvojile smo nekoliko proizvoda s kojima možeš krenuti. 

Axiology

Osnivači kompanije Axiology htjeli su stvoriti najčišće i etički najprihvatljivije ruževe na svijetu, a u tome su i uspjeli. Za svoje proizvode koji nisu testirani na životinjama, ne sadrže palmino ulje i sintetičke mirise, kažu da su '100% bez zla'. Popis sastojaka koji se nalaze u ovim ruževima je jako transparentan i čini ga samo 10 sastojaka. Neki od njih su organsko ulje avokada, kokosa i ekstrakt bazge. U ponudi ćeš pronaći ruževe širokog raspona nijansi koji su pakirani u ambalažu koja se može ponovno upotrijebiti ili reciklirati. 

100% Pure

Ime govori sve. Proizvodi 100% Pure napravljeni su bez štetnih kemikalija na održiv način, bez testiranja na životinjama. Koriste biljne pigmente iz voća, povrća i čaja, a dio zarade doniraju organizacijama koje se brinu o okolišu i napuštenim životinjama. U ponudi ćeš pronaći pudere, sjenila, lakove za nokte, ruževe i još mnogo mnogo toga. 

Alverde

Nama možda najdostupnija linija ekološke kozmetike je alverde. Sirovine koje koriste za izradu kozmetike pretežito dolaze iz kontroliranog ekološkog uzgoja. Nijedan proizvod ne sadrži sastojke na bazi mineralnih ulja niti čisto sintetičke mirisne tvari, bojila ili konzervanse. Ekokoncept marke alverde tu ne staje: Sklopive kutijice sadrže do 80 posto recikliranog materijala, a tiskarska boja se do 80 posto bazira na obnovljivim sirovinama. Primjerena je za vegane, ne testira proizvode na životinjama, a nudi bogatu paletu proizvoda. 

Antonym

Antonym kozmetika jedna je od najkvalitetnijih 'čistih' makeup brendova koje možeš pronaći na tržištu. Koriste ju i mnogi profesionalci, a nastala je sa željom da se postojeća tehnologija ekološke kozmetike unaprijedi i dovede do savršenstva. Ono što je posebno hvaljeno je formula sjenila za oči koja su iznimno pigmentirana i lako se stapaju u savršen makeup look. Osim kozmetike, kompanija proizvodi i vlastite kistove za šminkanje.

ILIA

Ova ekološki održiva kompanija spojila je kozmetiku i njegu kože u jedno. ILIA nudi potentne porizvode koji ne samo da uljepšavaju tvoju kožu, nego ju istovremeno hrane i njeguju. Upravo zato pomno biraju sastojke koje koriste za svoje proizvode, a mnogi od njih imaju više namjena, poput tekućeg pigmenta koji možeš koristiti kao sjenilo, rumenilo ili ruž. Tako lako možeš smanjiti potrebu za gomilanjem raznih proizvoda. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.