Domaća mast nikako ne mora biti tu samo za kuhanje! Ona ima puno više koristi, a jedan od najpopularnijih načina kako je iskoristiti je u njezi kože. Naši stari su je, osim u pripremi hrane, koristili i za izradu sapuna, i to iz vrlo dobrih razloga. Ako si već probala napraviti svoj dezodorans, piling, masku ili čak losion za tijelo, znaš da izrada domaćeg sapuna neće biti nikakav problem. Ovaj proces može biti čak zabavan, a tvoj vlastiti sapun će biti potpuno prirodan i prilagođen tvojoj koži.
Domaći sapun od svinjske masti prednosti
Možda nije prvi sastojak koji ti padne na pamet kad razmišljaš o njezi kože, ali svinjska mast ima dugu povijest u izradi sapuna. Nekada je bila standardan prirodni sastojak, a sada se ponovo vraća u modu zbog svojih brojnih prednosti.
Svinjska mast može biti prava poslastica za tvoju kožu jer ima hidratantna svojstva koja joj pomažu da zadrži vlagu. Uz to, ona može povećati koncentraciju masnih kiselina u koži, što je jako bitno za održavanje zdravlja. Ako patiš od suhe kože, svinjska mast može pomoći da joj vratiš mekoću i elastičnost. Osim toga, svinjska mast može biti korisna i za rješavanje kožnih problema poput dermatitisa, psorijaze, rana i sličnih iritacija, jer ima ljekovita svojstva koja podržavaju oporavak kože.
Domaći sapun recept
Postoji hrpa recepata za savršen domaći sapun, ali sve se svodi na nekoliko ključnih sastojaka. Bez njih, tvoje kreacije neće biti baš onako savršene. Domaći sapun treba sadržavati pravu mješavinu baza koje njeguju kožu, poput biljnih ulja, maslaca i, naravno, onih osnovnih sastojaka kao što je svinjska mast. Zbog svojih hidratantnih svojstava, mast je odlična za stvaranje sapuna koji će kožu ostaviti mekom i nahranjenom. Ovisno o tvojim željama, možeš dodati i razne biljne ekstrakte, esencijalna ulja i prirodne mirise za dodatne benefite.
Ako želiš napraviti pravi domaći sapun, morat ćeš koristiti natrijev hidroksid (NaOH) ili kalijev hidroksid (KOH). Ove jake baze potrebne su za kemijsku reakciju saponifikacije, koja pretvara masti u sapun i glicerin. Postoje recepti za "sapun" od prirodnih sastojaka, ali to su zapravo sredstva za čišćenje na bazi biljaka, a ne pravi sapun.
Nije samo stvar u sastojcima, nego i u tehnici. Dobro napravljena smjesa od ovih prirodnih sastojaka pruža sapun koji je dugotrajan, stvara bogatu pjenu i savršeno čisti kožu bez isušivanja. I najbolji dio? Možeš eksperimentirati s različitim kombinacijama, pa će svaki sapun biti jedinstven.

Domaći sapun oprema:
- Precizna digitalna vaga
- Posuda od nehrđajućeg čelika ili vatrostalnog stakla (za mast)
- Posuda od nehrđajućeg čelika ili čvrste plastike (#5) (za lužinu)
- Zaštitne naočale
- Gumene rukavice
- Odjeća dugih rukava
- Štapni mikser (preporučuje se)
- Termometar (za mjerenje temperature masti i lužine)
- Drvena ili silikonska žlica/spatula
- Kalup za sapun (silikonski, drveni obložen papirom za pečenje ili plastični)
Domaći sapun sastojci:
- 500g svinjske masti (prethodno otopljene i pročišćene)
- 64g natrijevog hidroksida (NaOH) - PAŽLJIVO RUKOVATI!
- 150ml destilirane vode
- Po želji: eterična ulja (10-20ml), sušeno bilje, prirodne boje (npr. glina)
Domaći sapun priprema:
- Prvo, obavezno obuci zaštitne naočale, rukavice i odjeću dugih rukava. Ako možeš, radi na otvorenom ili barem u dobro prozračenom prostoru – bit će ti potrebna ventilacija!
- U posudu od nehrđajućeg čelika ili čvrste plastike (#5) polako dodaj natrijev hidroksid u destiliranu vodu. Nikada ne dodaj vodu u lužinu, nego uvijek lužinu u vodu! Miješaj smjesu polako i neprekidno drvenom ili silikonskom žlicom. Pazit ćeš, smjesa se može zagrijati do 90°C i ispuštati pare.
- U međuvremenu otopi svinjsku mast u posudi od nehrđajućeg čelika na laganoj vatri. Pazi da ne pregriješ mast, ostavi da se ohladi na 40-45°C.
- Kad su mast i lužina na sličnoj temperaturi, polako ulijevaj lužinu u mast, stalno miješajući. Možeš koristiti štapni mikser da ubrzaš proces, ali oprezno s prskanjem.
- Nastavi miješati dok smjesa ne postigne konzistenciju "traga". To znači da kad kapneš malo smjese na površinu, ona ostane vidljiva nekoliko sekundi prije nego se upije natrag (poput pudinga).
- Sada je trenutak da dodaješ eterična ulja (lavanda, ružmarin, citrusi), sušeno bilje (latice ruže, kamilicu) ili prirodne boje (kao roza ili zelenu glinu). Dobro promiješaj da se sve ravnomjerno rasporedi.
- Smjesu izlij u pripremljeni kalup. Ako koristiš drveni, obavezno ga obloži papirom za pečenje.
- Pokrij kalup ručnikom ili dekom da zadržiš toplinu. Ostavi sapun da se saponificira (pretvori u sapun) 24-48 sati.
- Nakon 24-48 sati, izvadi sapun iz kalupa i nareži ga na željene komade. Ostavi ga da se suši i sazrijeva 4-6 tjedana na suhom, prozračnom mjestu. Okreći sapune svakih nekoliko dana da se ravnomjerno osuše i postanu tvrđi i blaži.
POGLEDAJ VIDEO: Kako nam priroda može pomoći da poboljšamo psihofizičko zdravlje?