Dan vjenčanja – kakvu frizuru izabrati?

Nakon haljine, frizura je najvažniji detalj o kojem treba voditi brigu prije vjenčanja

Dan vjenčanja – kakvu frizuru izabrati?

Kad maštate o vjenčanju, tom danu koji mora biti savršen kao iz bajke, što je najvažniji detalj vašeg svečanog i posebnog izgleda? Bez sumnje vjenčanica, a odmah zatim i vjenčana frizura. Zapravo su neodvojive jedna od druge, jer o dizajnu haljine velikim će dijelom ovisiti i stil frizure. Hoće li kosa biti podignuta, pa ćete tako još više istaknuti vjenčanicu otvorenih leđa, ili ćete se odlučiti za valovitu, raspuštenu kosu s decentnim ukrasom? Ili želite zablistati s elegantnom punđom? Imat ćete veo ili vjenčić u kosi? Dvojbi vam zasigurno ne nedostaje, zato vam donosimo savjete stručnjaka o izboru vjenčane frizure.

Punđe

- Danas nema pravila za mladenke. Nekad je bilo pravilo da vjenčana frizura obavezno bude velika svečana punđa, većinom strogog klasičnog oblika. Toga više nema, kao što inače nema više ni pravila u modnome svijetu. Samim rušenjem pravila i individualiziranjem mode, srušila su se pravila oko izgleda vjenčanih frizura. Punđe su prestale biti klasične i postale puno opuštenije i romantičnije. Sam položaj punđe je postao slobodniji tako da se ona može nalaziti na profilnom dijelu, nisko uz sam rast kose na vratu ili postavljena asimetrično. Naravno, vjenčana frizura je modni detalj uz haljinu te je bitno odabrati pravilnu veličinu punđe i njezin položaj u skladu s haljinom, nakitom, ukrasom za kosu. Moram naglasiti da ponekad ukras nije potreban te da se i sama kosa, tj,pramenovi kose mogu iskoristiti kao dobar ukras ili detalj koji će vašu vjenčanu frizuru učiniti posebnom, kaže Ivana Špicer, salon manager frizerskog salona ZGAT.

Image
ImageImage
ImageImage
Image

Vjenčane frizure za dugu i kratku kosu

- Dugu kosu možete nositi spuštenu, bogato uvijenu, ili primjerice podignutu sa isprepletenim pramenovima, primjerice, lokne, valovi, polukovrčave frizure. I mladenke s kratkom kosom mogu imati posebnu vjenčanu romantičnu frizuru. I neki klasičniji oblici šišanja mogu savršeno funkcionirati, nije dakle potrebno raditi jako eskstragavantne rezove da bi frizura bila posebna. Bob je primjerice uvijek u modi, može biti čvrst ili mekan. Može biti stepenast, ispod uha pa do kraja vrata, razne su mogućnosti bob šišanja, objašnjava I.Špicer za portal Žena.hr

Image
ImageImage
ImageImage


Ukrasi u kosi

Vjenčane frizure posebno izgledaju i zbog ukrasa u kosi. Mladenke više ne ustraju na tijarama, dijademama, već se odlučuju za puno suptilnije i manje uočljive ukrase kao što su  ukosnice, cvjetići i slično. Frizuru možete ukrasiti i sjajnim ukosnicama,cvjetićima, kopčama, kristalićima ili velom. - Ukrasi mogu biti i detalji napravljeni od same kose, razne pletenice ili pleteni pramenovi koji naglašavaju neki dio na punđi. Mogu se raditi od raznih tekstura, znači jedan zaglađeni zajedno s valovitim ili kovrčavim dijelom. O ukrasima i nakitu ovisi također stil frizure, dobro je kosu podići da bi se otkrio i došao do izražaja detalj koji je na vratu. Ili ako je jača šminka onda se radi mrvicu mekša frizura kako ne bi sve djelovalo prejako, savjetuju u salonu ZGAT. 

Image
ImageImageImage
Image
Obavezno - probna frizura

Važno je na vrijeme rezervirati termin u frizerskom salonu za probu, te dakako za sam dan vjenčanja. - Poželjno je barem mjesec dana prije rezervirati termin za vjenčanu frizuru. Za probu je dovoljno tjedan dana ranije, tako da se može usavršavati do konačne frizure. Na probi se već zna kakva će biti haljina i kakvi ukrasi, što je bitno za samu frizuru. Ukrase za kosu ne držimo u salonu, treba ih donijeti sa sobom. Na samoj probi ih možete opisati, još bolje ih je ponijeti, a na sam dan vjenčanja obavezno treba donijeti u salon sve što ide na kosu. I veo također. Jako je dobro ponijeti na probnu frizuru sliku vjenčanice. Bitno je kakav je oblik haljine,da li su otvorena leđa,  kakav  je nakit, to sve pridonosi ukupnom dojmu i utječe time i na samu frizuru, objašnjava Ivana Špicer.

Image
ImageImageImage
Image

Vjenčana frizura: od 170 do 250 kuna

U salonu ZGAT raspitali smo se i za cijene vjenčanih frizura. Ovisno o tome kakva se frizura radi, cijena se kreće od 170 do 250 kuna.Za probu se plaća kao za običnu frizuru. Zanimalo nas je i dolaze li buduće mladenke s fotografijom upravo onakve frizure kakvu bi same voljele imati na dan vjenčanja.

 - Ono što je bitno razlučiti kod same fotografije jest da li netko želi izgledati kao osoba na slici, u čemu mu nijedan frizer ne može pomoći,  ili želi samo frizuru kao osoba na fotografiji. Uvijek sugeriramo može li se takva frizura raditi na kosi od stranke, predložimo ako je možda potreban odstup ili neka promjena u odnosu na frizuru s fotografije. Slika može biti i velika pomoć jer se ljudi jako teško izraze u svojim željama, ne barataju rječnikom frizera, a kad imate sliku ispred sebe znate zapravo o čemu je riječ i što točno stranka želi.

Znamo savjetovati strankama da se ne koncentriraju na jednu sliku, nego da pokušaju naći gdje im se sviđaju određeni detalji, znači da to bude 4 do 5 slika, na ovoj mi se sviđa prednji dio, na ovoj frizura kako izgleda sa strane, pa onda tako polako oblikujemo ideju do koje se treba doći.  Jako se često desi da djevojke pogode što bi im dobro stajalo i što žele. Slika je dakle, dvosjekli mač, koliko ponekad odmogne toliko i pomogne, u svakom slučaju može biti putokaz do željene frizure. Smatram kako je najvažnije taj dan ostati vjeran sebi i svom stilu.

 Djevojke često žele biti nešto drukčije i onda na kraju nisu zadovoljne. Bez obzira za koju se varijantu vjenčane frizure odlučile, bila to punđa, peglana kosa, raspuštena, kovrčava kosa ili obično šišanje, bitno je da se ona ugodno osjeća u tome, jer onda će i blistati, ističe Ivana Špicer, salon manager frizerskog salona ZGAT.

(M.G.)
Foto: wedding.theknot.com


Image
ImageImageImage
ImageImage